Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Retro: Gilmore gretig in Groningen

Zaterdag 09 mei 2009

Women - Waar veel toppers de Omloop door Middag-Humsterland links lieten liggen als gevolg van wereldbekerverplichtingen, liet Rochelle Gilmore zich speciaal invliegen voor deze Groningse klassieker. Na 133 kilometer koersen door de omgeving van Aduard kreeg ze met de zege de beloning voor deze beslissing.

Veel scheelde het overigens niet of de sprintster van Lotto-Belisol had het onderspit moeten delven tegen ‘clubrenster’ Claudia Witteveen, die op vijftig meter van de streep nog een comfortabele voorsprong had. De renster van Restore viel echter stil en zag Gilmore nog net voorbij koen. De renster uit Teuge had niet lang nodig om van het geleden verlies te herstellen. “Ik zat perfect in het wiel van Gilmore toen die door haar Lotto-team gelanceerd werd. Vanuit mijn ooghoek zag ik echter enkele rensters van achteren oprukken, waardoor ik ingesloten dreigde te raken. Daardoor moest ik de sprint eigenlijk iets te vroeg inzetten, waardoor ik op het laatst iets te kort kwam. Niets aan te doen, voor een tweede plaats achter de snelle Rochelle Gilmore had ik vooraf absoluut getekend.”

Gilmore was gekomen om te winnen en ze hield woord. De 27-jarige Australische schreef een Groningse klassieker bij op een erelijst waarop ritzeges in de Giro Rosa, een wereldbekerzege in Geelong en twee zilveren scratch-medailles van het WK Baan staan. “Ik was dit seizoen aan een zege toe na een hele reeks podiumplaatsen. Ik heb er dan ook geen spijt van dat ik speciaal voor deze wedstrijd vanuit mijn woning in Noord-Italië naar Noord-Nederland ben gekomen. Op het selectieve WB-parcours in Zwitserland had ik toch niets te zoeken. Of ik de hier veroverde leiderstrui kan verdedigen weet ik nog niet. Ik ga eerst eens kijken of ik de volgende wedstrijden in mijn schema kan inpassen. Maar voorlopig geniet ik vooral van deze zege, want winnen is altijd leuk.”

De zege kwam overigens tot stand na een merkwaardige wedstrijd waarin constant werd aangevallen, maar niemand de ruimte kreeg. Door de afwezigheid van de grote blokken ontbrak het vermogen om het peloton op de kant te zetten en flinke verschillen te maken, waar genoeg wind voor aanwezig was. In de slotfase leek een kwartet met de lokale favoriet Danielle Bekkering (Hitec), Vera Koedooder (Lotto), Josien van Wingerden (Leontien.nl) en Nina Kessler (Swabo) dan toch wat afstand te kunnen nemen, maar ook zij werden weer in de kladden gegrepen. Na een ultieme maar kansloze poging van Sharon van Essen (Van Bemmelen) werd er toch gesprint in de straten van Aduard, waar de organisatie met Gillmore een winnares van naam kreeg.

09/05/2009:

6e Omloop door Middag-Humsterland: 133 km

1.Rochelle Gilmore (Aus/Lotto-Belisol), 3.31.45, 2. Claudia Witteveen (Reestore), 3. Isabelle Soderberg (Zwe/Hitec), 4. Monique van de Ree (Leontien.nl), 5. Sara Mustonen (Zwe/Hitec), 6. Lianne Wagtho (Leontien.nl), 7. Anne Aernouts (Bel/Red Sun), 8. Loes Markerink (Flexpoint), 9. Annemiek van Vleuten (DSB), 10. Natalie van Gogh (Swabo)

Tekst: Roy Schriemer; Foto: © Rudie OttensEerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl