Sport heeft behoefte aan wat er wel mag
Woensdag 13 mei 2020
Blog - Premier Rutte die zegt dat hij de Amstel Gold Race op dit moment niet verreden ziet worden, vertegenwoordigers van gemeenten die organisatoren opbellen dat ze dit jaar geen medewerking verlenen aan wedstrijden die qua datum wel zouden mogen organiseren en wedstrijdorganisatoren die zelf preventief de stekker uit hun evenement trekken. Je moet van een andere planeet komen om die maatregelen niet te begrijpen, ook al zijn die uitspraken en beslissingen niet leuk voor je sport of je portemonnee. Er is een groter belang, inperking van een virus, de sport moet zich schikken net als zo veel andere sectoren.Toch zou het fijn zijn als we niet alleen lezen over wat er niet mag. Natuurlijk vertellen NOC*NSF en de KNWU ons dat de jongste kinderen weer als vanouds mogen trainen en dat anderen bij hun bewegingen op de weg, het clubparcours en de piste van Omnisport de anderhalve metermaatregel in acht moeten nemen. Er mocht in Nederland relatief veel in vergelijking met veel andere landen en er mag ook wel iets meer.
Maar overheden zijn gericht op het grote plaatje en van oudsher op het verbieden en sanctioneren. Op die manier kun je het eenvoudigst handhaven. In een wereld met heel veel belangen is dat begrijpelijk, dat het nu even over de grote lijnen gaat. Maar toch ontstaat in de sport toch ook de behoefte aan wat er wél kan, op perspectief voor sporters die graag de strijd met hun concurrenten aangaan. Kunnen we tijdritten organiseren op clubparcoursen, mogen we ook op de MTB in het bos, op de piste of op de BMX op een parcours de tijden opnemen om zo een uitslag te verkrijgen. Zonder publiek of met toeschouwers op afstand, op een manier waarbij er zo min mogelijk juryleden hoeven ingezet te worden (en ook nog ver weg van de coureur). Zonder dat renners elkaar treffen vooraf, achteraf of op een podium. Eerst maar eens regionaal en later alleen voor renners uit eigen land.
Het lijkt namelijk zo onwaarschijnlijk dat we op de ene dag nog niets mogen en er de dag erna weer een peloton met 150 man over onze wegen rijdt. Als je na 1 september organiseert, wanneer hoor je dan definitief of dan kan en onder welke voorwaarden? Is er niet iets van een eerste aanzet mogelijk? Om de sporter weer te laten wennen aan competitie in de buitenlucht, de wielervolger weer iets te weten te laten komen over de onderlinge krachtsverhoudingen in het peloton en zodat de sponsors weer mogen shinen met hun renners van vlees en bloed, die niet schuil gaan achter een leuk geprobeerde weergave in een virtuele wielerwedstrijd. Wie is voor? (RR)
Eerder...
- Live verslag Veenendaal-Veenendaal
- Maaike Boogaard schiet in EPZ eindelijk raak
- Blog Tour of Turkey: een Nederlandse dag op de berg
- Blog Tour of Turkey: Dikke woei in Turkije
- Brouwer en Smeenge winnen in Kellerwald
- Turkse Muur hindert sprinters niet
- Achter de schermen bij de Ronde van Turkije (1)
- Terpstra en Van der Poel winnen MTB-awards
- Ramses Bekkenk wint Strandrace Boelies Hellevoetsluis
- KNWU-selectie voor WB veldrijden Besançon
- Programma NK Baan Apeldoorn is bekend
- KNWU-selectie voor WB CX Zonhoven
- Wild is the wind (een kleine ode aan Kirsten Wild)
- VIRO Criterium Cup gaat door in september
- KNWU-selectie voor EK MTB is bekend
- Amstel Gold Race weer stap in goede richting
- De Ronde in beelden
- Wielerlente is er, maar hoogzomer is het nog niet
- Stevig Nederlands blok in Koers naar de Zon
- Amstel Gold Race Toerversie verplaatst
- Drie Zuid-Hollandse wielerklassiekers geschrapt
- Foto Impressie EK veldrijden dag 2
- Dag 1 EK veldrijden in beeld
- Hulde aan de mensen die durfden te organiseren
- Appen met Maurits 4 - dichtbij de winst