Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Nederland met vierde teamsprinter naar Tokyo

Donderdag 20 augustus 2020

Track - Directie en bestuur van de KNWU hebben besloten met een vierde mannelijke baansprinter naar de Olympische Spelen in Tokyo af te reizen. Matthijs Büchli is daarmee zeker van deze plek, want hij heeft als enige voldaan aan de gestelde voorwaarden uit de interne selectieprocedure.

Eerder werden Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland al aangewezen voor de sprintonderdelen. De starter van de teamsprint bij de mannen wordt later via een bike-off geselecteerd.  

“Het was zeker geen eenvoudige beslissing” zegt algemeen directeur Thorwald Veneberg van de KNWU. “We hebben in Nederland momenteel een luxeprobleem waarbij we ons gesteld zagen voor de keuze tussen vijf toppers op de weg of vier op de baan. Doorslaggevend voor de afweging is het feit dat we met onze baansprinters de afgelopen jaren een succesformat hebben gevonden, waarbij we de derde man in de teamsprintploeg kunnen wisselen. Dit behoort tot de succesvolle routine van de ploeg en bondscoach Hugo Haak acht de kans op succes dan ook groter met deze extra sprinter. Bijkomend voordeel is dat het ons ook meer keuzemogelijkheden geeft bij het invullen van de plekken op de sprint en de keirin in Tokyo.” De mannelijke teamsprinters werden in 2018, 2019 en 2020 wereldkampioen op dit onderdeel en mikken volgende zomer in Japan vol op goud.

De KNWU kan één van de duurrenners van de baan nu inschrijven als vijfde wegrenner, waardoor deze plek niet verloren gaat, maar wel anders ingevuld wordt dan anders het geval was geweest. Veneberg: ‘We hebben op de teamsprint met vier renners te maken die al vier – en straks vijf jaar – in voorbereiding zijn op de Olympische Spelen. We weten dat het voorbereidingstraject voor de wegrenners – met de Tour de France die slechts enkele dagen daarvoor eindigt – minder optimaal zal zijn. Ons doel is als bond om de kans op goud zo groot mogelijk te maken, ik denk dat we dat met deze beslissing doen.” Bondscoach op de weg Koos Moerenhout zegt: "Ik respecteer de beslissing hoewel ik hem vanuit mijn functie als wegcoach richting de huidige succesvolle lichting wegrenners uiteraard betreur".

De KNWU wil hiermee vroeg duidelijkheid geven aan alle betrokken partijen. Uiteraard kan in geval van blessures of ernstig vormverlies op deze beslissing worden terug gekomen.

Foto: © SportfotoEerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl