Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Van der Poel ook wereldkampioen op de weg

Zaterdag 28 september 2013

Nieuws - Mathieu van der Poel is - na het behalen van de regenboogtrui in het veld - ook wereldkampioen op de weg geworden. De Brabander liet in Florence in de slotronde de Fransman Bonnamour ter plekke en soleerde nipt naar goud.

Achter hem sprintte een klein peloton voor het zilver en het brons. Op de erelijst van het WK is Van der Poel de zesde Nederlander die wereldkampioen bij de junioren wordt na Ron Bessems (1976), Tom Cordes (1984), Raymond Meijs (1985), Michel Zanoli (1986) en Kai Reus (2003).

Niet te vroeg

Mathieu van der Poel had het advies gekregen niet te vroeg te gaan. "Mijn vader Adrie drukte me dat op het hart en ik denk dat het verstandig was. Ik kan mezelf moeilijk intomen normaal, maar dit parcours is bijzonder slopend. Ik had de tv-beelden gezien van de beloften en gezien dat Mohoric wereldkampioen werd door met twintig seconden op de laatste helling boven te komen. De Fransman Bonnamour was een perfecte metgezel voor mij tussen de twee klimmen in, op de laatste helling kon ik hem afschudden en toen wist ik dat ik een goede kans had om te winnen." Toch kiest de kersverse wereldkampioen op de weg de komende vier jaren vooral voor het veld. "Ik heb net een contract ondertekend voor vier jaar bij BKCP en zal daarom daar mijn focus op leggen. Mijn hart ligt ook bij deze discipline. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet ook een wegprogramma kan rijden en dat de situatie niet kan veranderen over vier jaar."

Podium WK junioren (C) Sportfoto.nl

Talent en karakter

KNWU-talentcoach Piet Kuijs was na afloop onder de indruk van het rijden van Van der Poel. "Met talent kun je veel bereiken, maar als je ook nog zijn karakter erbij hebt, kun je ver komen. Waar sommige andere wereldkampioenen bij de junioren nooit konden bevestigen, ben ik voor de wegtoekomst van Mathieu niet bang. Als hij kiest voor het veld, zal ik niet teleurgesteld zijn. Dat is simpelweg aan hem. Maar als hij op de weg gaat rijden, kan hij als klimmer wel eens indruk maken. Hij kan op een pittige klim nog een keer versnellen, dat liet hij vandaag ook weer zien. Dat is een zeldzaam talent. Verder hoef je hem niets meer te leren. Die jongen snuift, absorbeert wielrennen als lid van een wielerfamilie. Dat het ook anders kan, bewijst Bauke Mollema - wiens familie bij wijze van spreken nauwelijks wist dat een fiets twee wielen had - maar het helpt wel. Tegelijkertijd staat hij ook open voor advies." Voor Kuijs is het de derde wereldkampioen die hij onder zijn leiding naar de wereldtitel zag snellen, hij werkte ook met Meijs en Zanoli samen.

Foto: © Sportfoto

 

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl