Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Dan toch geen Super WK 2027 in Nederland

Vrijdag 02 juli 2021

Nieuws - De KNWU en initiatiefnemers Sportcentrum Papendal en TIG Sports, hebben besloten een pas op de plaats te maken met betrekking tot het bid om het Cycling World Championships in 2027 naar Nederland te halen.

Bij het verder inzichtelijk maken van de plannen blijken de details en de eisen met betrekking tot de gewenste uitvoering, in verhouding tot de financiële haalbaarheid van het Super-WK in Nederland, te ver uit elkaar te liggen.

Te groot financieel risico

Het plan met de titel ‘Celebrate Cycling’ is op 1 april aan de UCI gepresenteerd en werd goed ontvangen. De KNWU, Sportcentrum Papendal en TIG Sports hebben als initiatiefnemers de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant bereid gevonden aan dit bid mee te werken. Het ministerie van VWS werkte ook mee aan de planvorming en stond positief tegenover het bid.

De afgelopen maanden is veel tijd gestoken in het nog beter inzichtelijk maken van de te verwachten kosten van de meerdere wereldkampioenschappen die, zo goed als gelijktijdig, georganiseerd moeten worden. Extra uitdaging is het feit dat dit evenement nieuw is en in 2023 voor het eerst georganiseerd gaat worden. Ervaringscijfers zijn daarom niet voorhanden, waardoor er op dit moment te veel onzekerheden zijn. Verwachting is daarom dat het operationeel budget om meerdere redenen fors kan tegenvallen.

 Ondanks de redelijk positieve resultaten van het initiële haalbaarheidsonderzoek is de unanieme conclusie van alle betrokken partijen in dit stadium een pas op de plaats te maken om zich niet te committeren aan de organisatie van het UCI Cycling World Championships in 2027, onder de huidige voorwaarden.

Realistisch

KNWU-directeur Thorwald Veneberg is realistisch en geeft de volgende toelichting: “We wisten dat onze plannen in goede aarde zouden vallen. Maar we wisten ook dat de lat hoog zou liggen. Nederland is een fietsland bij uitstek, met veel fans en organisatorische slagkracht. Maar we zijn ook een relatief klein land, met een kleine markt. De uitkomst van onze studies en gesprekken is dat er twijfel is bij alle betrokkenen over de financiële haalbaarheid van het WK. De twijfel wordt ook versterkt doordat het lastig is nu al toezeggingen te krijgen van mogelijke partners voor 2027. Met alle stakeholders is daarom besloten een pas op de plaats te maken en de UCI vriendelijk te bedanken voor de geboden kans. We hebben de UCI laten weten altijd open te staan voor een nieuw gesprek over de voorwaarden.”

Foto: SportfotoEerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl