Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Kuiper opent expositie over Olympisch Goud 1972

Vrijdag 08 april 2022

Nieuws - Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Hennie Kuiper (73) in München voor Nederland olympisch goud won in de wegwedstrijd. Voldoende aanleiding om in zijn eigen Wielermuseum in Denekamp een expositie op te zetten onder de titel 'Het goud van toen en het goud van nu'.

Kuiper bewaarde naast zijn gouden medaille en zijn olympische kostuum tal van memorabilia en zelfs de etensbonnen die voor het ontbijt verstrekt waren. Hij noemt het zelf nog altijd de mooiste zege uit zijn loopbaan. "Ik heb er mijn latere overwinningen als prof aan te danken. Hier heb ik me mee op de kaart gezet.''

In het museum aan de Schotbroekweg in Denekamp passeren ook de herinneringen aan al die andere grote overwinningen de revue zoals de winst in Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en het door hem het gewonnen WK van 1975. Net als podiumplaatsen in de Tour de France. Bij de opening van de expositie waren zijn metgezellen van destijds van de Olympische Spelen aanwezig. Cees Priem en Piet van Katwijk die met hem de wegwedstrijd reden en ook Aad van den Hoek, die in de ploegentijdrit dat jaar acte de préséance gaf. Nederland werd later overigens uit de uitslag geschrapt. Ook de reserves Henk Poppe en Ben Koken waren naar Denekamp afgereisd. Kuiper haalde op het podium herinneringen op aan dat moment van vijftig jaar geleden. ''Ik had de Spelen van 1968 gezien en toen wist ik dat ik er vier jaar later perse bij wilde zijn. Ik heb er alles aan gedaan en kreeg goud als beloning. Heel bijzonder als je daar nu op terugkijkt.'' Kuiper won met een solo van veertig kilometer de wedstrijd. Fedor den Hertog, de vierde landgenoot in de wegwedstrijd, overleed elf jaar geleden.

Aan het einde van de bijeenkomst kreeg Kuiper van Post.nl een speciale postzegel aangeboden die gewijd is aan de wielersport.

Het Hennie Kuiper Wielermuseum is gedurende het hele jaar te bezoeken. Sinds dit jaar is er ook een traplift beschikbaar.

Foto: © CyclingOnline.nlEerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl