Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Vrouwentour gaf toppers van toen 'eindelijk erkenning'

Donderdag 16 juni 2022

Nieuws - De Tour de France voor vrouwen is deze zomer terug op de sportkalender. Een Ronde van Frankrijk voor wielrensters is niet nieuw. In de jaren 1984 tot en met 1989 organiseerde de organisatie van de mannenronde een vrouweneditie die over dezelfde parcoursen voerde.

Vanaf 1990 werd er een eigen ronde gereden een maand na de mannen. In die laatste vrouwentours waren de Nederlandse Leontien van Moorsel en de Belgische Heidi van de Vijver uitblinkers. Van Moorsel won de Tour Féminin, Van de Vijver de opvolger, de Tour de la CEE Feminin. Waar de één won, was de ander tweede.  Ze kijken in de nieuwe Cycling terug op hun prestaties van toen en laten ook hun licht schijnen over de huidige Tour en de stand van het vrouwenwielrennen. ''De Tour gaf eindelijk erkenning' vertellen ze. Een verhaal over meer geld, eindelijk gezien worden, maar ook een doorgeschoten eetpatroon.

''Een vrouw die een mannensport deed, dat vond men raar.  Nu is het algemeen geweten dat vrouwen echt hard kunnen fietsen. Bij mij heeft dat geduurd tot José de Cauwer, die bondscoach was, met mij ging trainen. Hij zei  toch wat verbaasd: ‘Ik heb nooit gedacht dat een vrouw zo hard kan fietsen’ Mannen moeten het echt zien of waarnemen voordat dat respect er komt. En kijk nu: Annemiek van Vleuten traint met de mannen mee, die aanvaarden dat.  Ik kon het toen toch moeilijk zelf van de daken schreeuwen?'' zegt Heidi van de Vijver over de tijd van toen.

Van Moorsel verrast met een uitspraak over haar herinneringen aan de Tour. ‘’Eigenlijk kijk ik met meer plezier terug op de editie van 1989 waarin ik 31e werd dan dat ik terugdenk aan de twee edities die ik won in de jaren negentig. Bij die eerste deelname was de beleving zo intens. Al dat publiek, de smalle paadjes die over bleven tussen de toeschouwers in de bergen, de aanmoedigingen. Ik heb echt een groot deel van die Tour met kippenvel gereden. Dat was eigenlijk de mooiste opzet, zo voor de mannen uit over de parcoursen rijden.''

Kenners keuren mannenparcours

Het Tournummer van Cycling trapt af met een vooruitblik op de grootste koers van het jaar – wat brengt het parcours en waarom/wanneer loont het de moeite om te kijken? – en met tien hamvragen over de Ronde van Frankrijk aan Jelle Vanendert, Dirk De Wolf, Lucien Van Impe, Serge Pauwels en de grootste Tourfanaat onder onze redacteurs. De eerste, volwaardige Ronde van Frankrijk voor vrouwen in jaren laten we evenmin aan ons voorbijgaan.  

25 jaar geleden won Jan Ullrich zijn eerste en enige Tour. Dat verdient een terugblik op een carrière met hoge pieken en diepe dalen. Onze man ging op bezoek in het chateau van Jacques Anquetil, en we staan stil bij het Vermarc Cycling Project, dat het jeugdwielrennen wil reanimeren. We stuurden een redacteur mee met de mannen van De Melkerie – altijd goed voor een paar sappige, authentieke quotes. De Directeur Sportif van deze maand is Hilaire Van der Schueren, die dit seizoen al heel wat redenen heeft gehad om te juichen. Ook een terugblik op de Giro aan de hand van de mooiste foto’s mocht niet ontbreken.

Trek vs Canyon

Amateurs van high-tech fietsmateriaal zullen watertanden bij ons Duel tussen de Trek Speed Concept en Canyon Aeroad, en kunnen ideeën opdoen bij onze twee tests van telkens drie snelle banden en carbon cockpits. Dylan Teuns vroegen we dan weer naar zijn favoriete spullen.

De nieuwe editie van Cycling ligt nu in de winkel, is te bestellen in de webshop en is zoals altijd online te lezen via Blendle.

Foto: © SportfotoEerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl