Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Wereldtop en lokaal talent zij aan zij op NK Baan

Dinsdag 20 december 2022

Track - Wie een kaartje koopt voor het Nederlands Kampioenschap Baanwielrennen in Apeldoorn ziet zowel de wereldtop onder de Nederlandse baanrenners als de aanstormende talenten uit de regio Apeldoorn aan het vertrek. Dit topevenement biedt de liefhebber op 27, 28 en 29 december een mooie sportieve afsluiter van het jaar. Onder anderen olympisch kampioenen Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli verschijnen in de baan van Omnisport Apeldoorn.

 Ze reden in de zomer van 2021 samen naar olympisch succes in Tokyo op het onderdeel teamsprint. Maar Büchli en Lavreysen gaan in Apeldoorn de strijd niet met elkaar aan. De eerste heeft zich namelijk toegelegd op het rijden van wegwedstrijd en de duuronderdelen op de baan. Een heel nieuwe wereld voor de Noord-Hollander, alleen zijn sponsor bleef dezelfde met BEAT Cycling. Nadat Büchli de afgelopen weken al op de langere onderdelen in actie kwam in de prestigieuze Champions League van de internationale wielerbond UCI, rijdt hij op het NK Baanwielrennen in Apeldoorn ook op onder meer de scratch, de puntenkoers en de afvalkoers.

Zijn voormalige sprintmaatje Harrie Lavreysen bleef de sprint trouw en gelukkig maar, want ook op de afgelopen wereldkampioenschappen op de piste in Saint Quentin en Yvelines (net onder Parijs) was de in Apeldoorn woonachtige Brabander – sinds Tokyo meervoudig olympisch kampioen - weer wereldkampioen op de sprint en de keirin. Dat zijn precies ook de onderdelen die hij op de agenda heeft staan bij de nationale baankampioenschappen in Omnisport, de piste waar hij al ontelbaar veel trainingsrondjes aflegde op hoge snelheid. Lavreysen liet weten graag ook het NK toe te voegen aan zijn drukke najaarsprogramma omdat hij graag jonge talenten wil inspireren. En natuurlijk is de voormalig BMX’er een erkend truienverzamelaar, die graag voor twee titels gaat. Hij neemt het overigens op tegen onder meer Sam Ligtlee, die opgroeide in Eerbeek en het Lavreysen zeker moeilijk wil gaan maken op het Nederlands Kampioenschap. Ook hij reed het WK dit jaar.

Ook op de duuronderdelen zijn er enkele WK-gangers te aanschouwen met de Drentse Maike van der Duin voorop. Met haar medailleoogst van het afgelopen wereldkampioenschap in Frankrijk (met eremetaal op de scratch en het omnium) lijkt ze hard op weg om in de voetsporen van de zo succesvolle Kirsten Wild te treden. Wild nam na Tokyo 2020 afscheid, Van der Duin richt zich op de volgende uitgave van de Olympische Spelen in Parijs 2024. Op haar route richting dat doel pikt ze ook het Nederlands baankampioenschap in Apeldoorn mee eind deze maand, waarin ze een vol programma heeft. Noem een duuronderdeel en Van der Duin is van plan er haar snelle benen te laten zien. Ze neemt het op tegen onder anderen Mylene de Zoete en Daniek Hengeveld, rensters die volgend jaar rijden voor internationale teams als WNT-Ceratzit en Team DSM. Ook zij reden het afgelopen WK, zoals ook geldt voor de mannelijke vertegenwoordiger Philip Heijnen, onlangs nog smaakmaker van de Wooning Zesdaagse in Rotterdam.

Natuurlijk heeft de piste van Omnisport in Apeldoorn ook aantrekkingskracht op regionaal talent. Voormalig olympisch kampioene Elis Ligtlee (Eerbeek) en meervoudig wereldkampioene Kirsten Wild (Zwolle) gaven eerder al dat de aanwezigheid van een toppiste in de eigen regio eraan bijdroeg dat ze zich vol overgave op het rijden op de baan zijn gaan richten. Op dit NK is talent van heel nabij te zien. Wat te denken van Justus Willemsen uit Apeldoorn, die met de Fries Elmar Abma deze zomer zilver won op het EK Koppelkoers en komende winter bij de elite/beloften gaat kijken hoever zijn mogelijkheden reiken. Hij komt in de duuronderdelen uit en gaat proberen zich in de strijd om de medailles te mengen. Dat doet op de sprintonderdelen Lars Romijn uit Apeldoorn eveneens.

Het Nederlands Kampioenschap Baanwielrennen biedt van 27 tot en met 29 december een compact en boeiend programma, waarin zowel de absolute wereldtop bij de mannen en vrouwen als de aanstormende jeugd en de toppers van de Paracycling actief zijn. Wil je de sterren van de Olympische Spelen van Tokyo en het WK Baan van Parijs eens van dichtbij in actie zien en bekijken hoe zij de wedstrijden naar hun hand zetten? Bestel dan kaarten via nkbaanwielrennen.nl.

 

 Eerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl