Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Italie wint Team Relay junioren, Nederland net naast podium

Donderdag 21 september 2023

NK Tijdrijden - De Nederlandse junioren en junior-vrouwen hebben in Emmen net naast de medailles gegrepen op de Team Relay.

De junioren zetten de snelste tijd neer, overigens na enkele valpartijen bij onder meer Italië. België en Duitsland, maar de junior-vrouwen zagen in de slotfase een podiumplek door hun handen glippen. Ryan Gal, Sjors Lugthart, Camiel Klignet, Silje Bader, Masja Keesman en Tessa Kleijn werden vierde op tien seconden van de bronzen plak.

De Italiaanse Federica Venturini stond dus twee dagen achtereen met de kampioenstrui om de schouders, nadat ze gisteren de individuele tijdrit won. Nu greep ze goud met Andra Bessega, Luca Giaimi, Andrea Montagner, Eleonora La Bella en Alice Toniolli. ''Toen de jongens in de laatste bocht gevallen waren, was het voor ons zaak om de tijd op de andere landen goed te maken. Ik ben blij dat we daar toe in staat waren en toch hier uiteindelijk als winnaars staan. Ik win hier nu mijn zevende Europese kampioenstrui op weg en baan, maar het is altijd bijzonder om zo'n prestatie met je land te leveren en samen de overwinning te kunnen vieren.''

Voor Nederland waren de druiven zuur in Emmen, op het laatste deel zagen ze de Italianen, de Fransen en de Duitse vrouwen allemaal aanmerkelijk sneller rijden dan de Nederlandse rensters. De Nederlandse junioren waren naar de hekken gelopen om de uitkomst van nabij te bekijken, maar verlieten geslagen de Hondsrugweg samen met coach Adriaan Helmantel. ‘’We hebben bij de mannen gewoon een heel goede tijdrit gereden, waren gelijkwaardig en sterk aan elkaar en hebben tot de laatste kilometer met z’n drieën goed kunnen draaien en uiteindelijk met z’n tweeën ook het laatste stukje. De rotondes die nat lagen hebben we steady genomen. Dan hoor je ook dat er een paar landen zijn gevallen. We hadden gewoon de snelste tussentijd. Bij de vrouwen zag het er lange tijd goed uit, maar in het laatste stuk hebben zij net iets teveel tijd ingeleverd. De winst hadden we niet verwacht, maar het podium zou een topresultaat zijn geweest, maar dan van het podium afvallen dat is dan wel zuur. Ik kan voor de mannen heel tevreden zijn over de tijd die zij hebben gereden, maar je doet het samen en helaas samen net niet sterk genoeg voor een medaille’’, aldus de bondscoach bij de Junioren, Adriaan Helmantel. Ryan Gal: ‘’Ik vind dat we stabiel hebben gereden, een goede rit hebben gereden, niet teveel risico’s hebben genomen in de bochten en op de rechte stukken het tempo hoog hebben gehouden. Ik denk dat we goed aan elkaar gewaagd waren, we honderd procent hebben gegeven. Het was met elkaar een goede match in elk geval. De wind was minder dan bij de individuele tijdrit. In het eerste stuk stak de wind nog wel even op, maar op zich viel het wel mee’’, aldus Ryan Gal.

De spanning zat er bij de Oranje-mannen tijdens het uitrijden goed in, in afwachting van de vrouwen. Doch de junior-vrouwen van Nederland kwamen net te kort om deze prestatie kracht bij te zetten. Masja Keesman: ‘’De start ging heel goed, reden hard door en waren goed met z’n drieën. Halverwege waren we met z’n tweeën, toen werd het wel zwaarder. Bij de dubbele rotonde ging het bijna mis, maar we bleven zonder tijdverlies overeind en vervolgens zijn we volle bak naar de finish gereden.’’ Kirsten Wild, die de juniorvrouwen onderweg coachte. ‘’Dat er stiekem nog een paar landen overheen zijn gekomen was wel heel naar. Toch ging het eigenlijk heel goed met de meiden. Ik denk dat het fout ging op de concurrentie, die gewoon harder gingen. Het scheelde voor het podium heel weinig, maar uiteindelijk ook weer veel’’, besloot Kirsten Wild.

1. Italië 48.14, 2. Duitsland 0.26, 3. Frankrijk 0.35, 4. Nederland 0.45, 5. België 0.54, 6. Polen 0.56, 7. Slovenië 1.41, 8. Litouwen 2.38, 9. Zwitserland 2.57, 10. Oekraïne 3.3

Foto's: © Sportfoto

 



Eerder...

NK Tijdrijden Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl