Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Omloop van Noord-West Overijssel gaat niet door

Woensdag 24 januari 2024

Nieuws - De L&M Workwear Omloop van Noord-West Overijssel gaat niet door. Dat heeft voorzitter Jan Bos samen met alle anderen bij de organisatie betrokkenen moeten besluiten. De reden is dat de politie geen harde toezegging kan doen dat de laatste echte van stad-tot-stadklassieker voor junioren en nieuwelingen (m/v) van ons land door kan gaan. De organisatie heeft bij wielerbond KNWU nog een nieuwe datum gevraagd voor september of oktober, maar zeker is dat de wedstrijd op de voorziene zaterdag 6 april niet door kan gaan. 

Tekst: Roy Schriemer

De Omloop van Noord-West Overijssel staat sinds 1972 op de kalender. Menig latere prof reed op de dijken bij Ossenzijl, Hasselt en Genemuiden en dwars door de Weerribben zijn of haar allereerste wielerklassieker. In de Mastenbroekenpolder eindigde soms ook de droom van renners om echt een topcoureur te worden, binnen tien kilometer waren velen al genadeloos gelost door de wind in de open vlakten en konden de weg terug naar Genemuiden opzoeken. Maar menig latere prof drukte daar zijn neus al aan het venster. Frits Pirard staat op de erelijst, Gert Jacobs, Rob Harmeling, Soren Kragh Andersen, Bram Welten,  Nils Eekhoff en Fabio Jakobsen. Sinds 2018 kent de wedstrijd een vrouwenklassieker onder de naam Grote Prijs Anna van der Breggen.

Het Nederlandse wielrennen kampt met een hardnekkig probleem waar het gaat om de begeleiding van wielerkoersen. De politie stelt steeds minder agenten beschikbaar om de pelotons veilig door ons land te leiden, terwijl de politiek niet komt met een wijziging van de verkeerswet waardoor opgeleide burgermotorbegeleiders het stokje zouden kunnen overnemen. Wel is er een pilot om te kijken of dat haalbaar is en ook of de politie dat veilig vindt. De KNWU moest al het mes zetten in een groot aantal wedstrijden die voor politiebegeleiding in aanmerking kwamen. De meeste juniorenwedstrijden kregen die toezegging niet meer, maar de wielerbond maakte een uitzondering voor Noord-West Overijssel omdat men het belangrijk vindt dat talentvolle renners ervaring op doen in wedstrijden die over de openbare weg voeren. Zoals ze later in de Amstel Gold Race en de Tour de France ook meemaken. 

In de praktijk was die kwalificatie door de KNWU niet voldoende om duidelijkheid te krijgen, zo schetst Arjan Winters die binnen de organisatie mede belast was met de parcoursen. ‘’Vorig jaar wisten we pas op de donderdag voor onze wedstrijd dat we konden organiseren, dat we voldoende agenten hadden. Die situatie wensten we niet weer, ook omdat het dan kan zijn dat je pas vlak vooraf hoort dat het niét door kan gaan. We willen de veiligheid van de renners, de toeschouwers, onze mensen maar ook de verkeersdeelnemers niet in gevaar brengen. Bovendien behouden we onze financiële buffer als we er nu de stekker uittrekken, anders moesten we toch kosten gaan maken in de aanloop naar een ronde waarvan het de vraag was of het door kon gaan.’’

Winters vindt de situatie ronduit vervelend. ‘’Zowel bij de wielerbond KNWU als bij de politie wil men meewerken, maar uiteindelijk krijgen we niet die concrete toezegging die we nodig hebben om te kunnen organiseren. Daar komt bij dat de Zuiderzeeronde in Dronten plots ook op onze datum wilde organiseren, waardoor de politiebegeleiding nog meer onzeker werd. Wij zijn vrijwilligers die een mooie klassieker op de kalender willen houden, maar we hebben al vanaf de aanvraag op 21 september het gevoel te trekken aan een dood paard. Voor ons is het organiseren op een troosteloos rondje door de polder – waarbij geen politie nodig is - geen alternatief . We zijn een klassieker met historie en zeer populair bij de renners. Het zou zonde zijn als deze wedstrijd verdwijnt, maar het is wel een mogelijk scenario. We hopen eerst maar op het najaar, maar ook dan willen we wel op tijd weten of we op begeleiding kunnen rekenen.’’

De Ster van Zwolle laat weten de begeleiding wel toegezegd te hebben gekregen. 

Foto: © SportfotoEerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl