Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

'Voortbestaan ploeg hing aan een zijden draadje'

Maandag 13 januari 2014

Nieuws - Op de achtergrond klinken de champagneglazen. Fietsfabrikant Giant schoot de wielerploeg van Iwan Spekenbrink op het allerlaatste moment te hulp. De twee partijen beklonken de redding maandag op het Europese hoofdkantoor van de fietsenmaker met bubbels. "Wij zijn heel dicht langs de afgrond gegaan."

Tom Stamsnijder laat de drank voor wat het is. "Wielrennen is valse zekerheid", meent de coureur  zonder een spier te verrekken. Hij moet lachen om zijn eigen metafoor, tijdens de teampresentatie in Lelystad. "Ik weet niet hoe ik het anders moet verwoorden. Toen Iwan ons vorige week in Spanje tijdens de training vertelde dat hij op de valreep een andere sponsor had gevonden, schrok ik wel even. Ik dacht dat alles geregeld was. Er hadden zomaar 150 mensen op straat kunnen staan.'"

Zware feestmaand

Iets verderop schudt Spekenbrink zijn hoofd. De ploeg, sinds maandag omgedoopt in Giant-Shimano, zag hoofdsponsor Argos te elfder ure vertrekken. Het Nederlandse olieconcern kende na een afgeketste overname door de Russen een koerswijziging waarbij geen ruimte meer was voor een duur wielerteam. "Het werd penibel toen de opvolger voor Argos het liet afweten", zegt Spekenbrink die een zware feestmaand beleefde.

Geloofwaardige partner

Giant zou de fietsen leveren voor de komende vier jaren, luidde de initiële deal deze zomer. De ploeg met het succesrijke sprintkanon Marcel Kittel in de gelederen, was een mooi uithangbord voor de grootste fietsenfabrikant ter wereld, aldus manager Tom Davies van Giant. "De waarden van de ploeg, een schone wielersport, zijn ook de onze." Geconfronteerd met de nachtmerrie van Spekenbrink, besloot Giant maar als hoofdsponsor in te stappen. "Dit wilden wij al langer, maar dan wel met een geloofwaardige partner."

Kinderwagen

Ramon Sinkeldam rijdt de kinderwagen de kantine van Giant binnen. De Nederlander wijst naar zijn piepjonge zoon in de wandelwagen. De toekomst van zijn gezin  had er na vorige week misschien heel anders uit kunnen zien, realiseert Sinkeldam zich als jonge vader. "Dat wij anders dan veel ander ploegen bewust een schone sport uitdragen, heeft onze kop gered."

Duurzaam platform

De pijlers waarop het huidige profwielrennen staat, zijn instabiel. "Wij willen een duurzaam platform", riepen Spekenbrink en Davies gisteren in koor. Zij willen nu echt vaart zetten achter een nieuw verdienmodel voor het wielrennen. Vorig jaar stopten zes profploegen, inclusief het Nederlandse Vancansoleil-DCM, vanwege de economische malaise.

Eén jaar getekend

De vraag is of Giant en Spekenbrink die tijd krijgen. Het wielermilieu bekijkt opgelegde vernieuwingen met argusogen en is vooral gedreven door vlotte successen; liever vandaag een koers winnen dan morgen. Daar komt nog bij dat Giant voor één jaar heeft getekend. Davies is terughoudend met de reden. "Wij onderhandelen over een mogelijke verlenging." Giant kende ongelukkig huwelijken met T-Mobile en  Rabobank. In beide gevallen bleek doping de spelbreker.

Affaire met staartje

De affaire met de afgehaakte sponsor krijgt in elk geval een staartje, bekende Spekenbrink. "Wij ontvingen  zonder vooraankondiging een brief dat het niet doorging." Om welke partner het ging, wilde de ploeg niet bekendmaken. "We voeren nog een strijd over de interpretatie. Zij beweren dat ze er op dat moment nog uit konden stappen en wij zeggen van niet." Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl