Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Etappe in Zuid-Limburg wordt gemist in Olympia's Tour

Zaterdag 17 mei 2014

Elite men - Het was de plek waar de laatste winnaars Jetse Bol en Dylan van Baarle definitief de eindzege naar zich toe trokken in Olympia's Tour en de plaats waar andere leiders overleefden. De rit door Zuid-Limburg wordt in Olympia's Tour terdege gemist.

Zelfs Wim Stroetinga verklaarde na afloop dat een rit door het zuiden van Nederland er wat hem betreft bij hoort. Ook al won hij dan vrijdag de als konginnenrit bedoelde etappe door de heuvels van Berg en Dal en Groesbeek en met finish in Reuver. "Ik win natuurlijk graag, maar ik vind eigenlijk wel dat er een echte selectieve etappe in Olympia's Tour thuis hoort. Ik kom als sprinter in deze ronde wel aan mijn trekken - dit jaar zeker - maar je moet ook renners met andere kwaliteiten hun kansen geven. Bij mijn in de ploeg zitten ook jongens die dan eens voor hun eigen kans kunnen rijden, ze doen in een jaar al vaak genoeg iets voor mij. Dit was voor mij simpelweg geen koninginnenrit, ook al staat dat zo op papier."

Gemiste kans

Ook ploegleider Arthur van Dongen van het Rabobank Development Team vindt een Olympia's Tour zonder etappe door de Limburgse heuvels een gemiste kans. "We wisten dit natuurlijk al een paar maanden en dan is het een kwestie van de verwachtingen bij stellen. Wij hebben er - zeker vrijdag - alles aan gedaan om toch nog de eindwinst naar ons toe te trekken. Even dachten we dat we De Vries op de knieën hadden gedwongen, maar toen kwam de Australische ploeg hem te hulp. Het goed recht van die jongens, maar als Berden de Vries hier Olympia's Tour wint, dan moet hij dit najaar niet vergeten een kerstkaart naar Australië te sturen als bedankje. Wij hebben de afgelopen jaren Olympia's Tour vaak gewonnen dankzij de Limburg-etappe, bijvoorbeeld vorig jaar met een mooie solo van Dylan van Baarle. Het is jammer dat we de kans nu niet krijgen om met onze kwaliteiten opnieuw in Zuid-Limburg voor de eindzege te rijden" aldus Van Dongen, die dinsdag in Gendringen al zei wel inzet en strijd te verwachten, maar het zijn renners niet kwalijk te nemen wanneer ze dit jaar de ronde niet wonnen. "Die beslissing is dinsdag in de eerste etappe gevallen toen De Rijke de leiderstrui niet wilde verdedigen en De Vries zijn marge kon opbouwen."

Te weinig animo

Scheidend koersdirecteur Herman Brinkhoff trekt zich de kritiek niet aan, hij vindt dat de organisatie van Royal Smilde Olympia's Tour er alles aan gedaan heeft om ook Zuid-Limburg voor de ronde te interesseren. "Maar we stuitten daar op bijzonder weinig animo. Er zijn gemeenten die de wielerevenementen terug willen dringen (zoals Voerendaal), er zijn gemeenten die andere keuzes maken (zoals Heerlen met de Eneco Tour en Valkenburg met de Amstel Gold Race) en veel gemeenten die wel een etappeplaats willen worden, maar dan geen geld daarvoor over hebben. We willen best concessies doen in de prijs om een mooie rit te kunnen garanderen en waren met een gemeente ook lang in gesprek, maar we kunnen het ons niet veroorloven om een rit in Olympia's Tour cadeau te doen." Brinkhoff bestudeerde nog de mogelijkheid om vanuit Reuver naar Zuid-Limburg af te reizen. "Maar de weg terug is lang en vlak en daarmee doe je het effect van de heuvels eigenlijk weer teniet. Bovendien is Roermond verkeerstechnisch een ramp om met een peloton te passeren. Ik denk dat er een mooie route lag vrijdag, maar het was voor mijn gevoel ook het hoogst haalbare."

Foto: © Sportfoto Er werd volop aangevallen in de omgeving van Groesbeek en Berg en Dal



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl