Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Wielerbaan Omnisport moet worden vervangen

Woensdag 28 mei 2014

Track - Het baanvlak van de Omnisport wielerbaan is in een dermate slechte staat dat ook in de toekomst het gevaar blijft bestaan dat grote splinters loslaten, zo concludeert de Stichting Hout Research (SHR) uit Wageningen. De gemeente hoopt in juni een uitspraak te kunnen doen en over het moment waarop Omnisport weer over een veilige wielerbaan beschikt.

SHR heeft in april onafhankelijk onderzoek gedaan naar de veiligheid van de Omnisport wielerbaan. Volgens SHR is er sprake van bovenmatig splinteren van het hout. De oorzaak hiervan is volgens SHR dat in de uitvoeringsspecificatie een verkeerd houtvochtgehalte is voorgeschreven en te weinig eisen zijn gesteld aan de houtoriëntatie. SHR constateert dat een groot deel van de circa 12.000 houten latten waaruit het baanvlak is opgebouwd niet goed is gelegd.

SHR heeft haar bevindingen neergelegd in een onderzoeksrapport dat 13 mei 2014 aan opdrachtgevers gemeente Apeldoorn (eigenaar) en Libéma (exploitant) is uitgebracht. SHR is een autoriteit op het gebied van houtkwaliteit en houtconstructies en staat internationaal bekend om haar expertise. SHR ziet geen mogelijkheden om het bovenmatig structureel splinteren van het huidige baanvlak te verhelpen.

Vervangen onvermijdelijk

Op basis van de bevindingen van SHR komt het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn tot de conclusie dat het onvermijdelijk lijkt dat het baanvlak moet worden vervangen. Dit zowel voor de veiligheid van baanrenners als voor het verkrijgen van goedkeuring van de UCI voor de organisatie van baanwielerwedstrijden tot op het hoogste niveau. De gemeente geeft in eerste instantie de bouwer van de baan de gelegenheid te reageren en beraadt zich op juridische stappen.

Spoedig beschikbaar

Vanwege de belangen van de gebruikers van de baan en de exploitant wil de gemeente dat Omnisport zo spoedig mogelijk weer beschikt over een wielerbaan waarop veilig kan worden getraind en wedstrijden kunnen worden gehouden. Onderzocht wordt hoe snel dit kan.

 



Eerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl