Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Theo Bos: 'Baanwielrennen gaat Hoy missen'

Donderdag 18 april 2013

Elite men - Chris Hoy maakte vandaag bekend dat hij een punt achter zijn succesvolle loopbaan gaat zetten. Na het behalen van maar liefst zes olympische titels – waarvan nog twee in Londen vorig jaar – vindt de Schot het goed geweest. Oud-sprintcollega Theo Bos weet dat het baanwielrennen hem gaat missen.

Bos maakte in het begin van dit millennium de opkomst van het Britse baanwielrennen mee. Chris Hoy heeft daar volgens hem een cruciale rol in gespeeld. “Het was bij de Britten altijd al goed geregeld op de piste qua begeleiding en budget. Maar toen in 2005 de Olympische Spelen toegewezen werden aan Londen, ging die investering in een hogere versnelling. Chris Hoy was net het jaar daarvoor olympisch kampioen op de kilometer geworden in Athene. Hij heeft kunnen mee profiteren van die stap die de Britse sport maakte op dat moment, maar de Britten hebben ook veel profijt gehad van zijn ervaringen op de piste. De stap die ze toen samen gemaakt hebben, was enorm. In 2008 in Beijing waren de Britten gewoon niet aards meer op de baan. Zoals zij reden? Dat was van een andere orde. En Hoy was niet voor niets toen het gezicht van die ontwikkeling.”

Kwaliteiten optimaal gebruikt

Volgens de inmiddels voor Blanco op de weg rijdende Nederlandse oud-wereldkampioen op de sprint heeft Hoy veel aan zijn werklust te danken. “Ryan Bailey (de man die Theo Bos versloeg op de OS in Athene 2004 in de sprintfinale, red.) had voornamelijk talent, maar Chris Hoy heeft al zijn kwaliteiten optimaal gebruikt. Hij heeft enorm veel werk verzet in de training, was gedisciplineerd, stond open voor goede adviezen van zijn begeleiders en was heel slim. In 2004 was hij nog puur een man die op de kilometer ontzettend hard kon rijden, maar daarbuiten was hij tactisch heel vaak door mindere goden te verslaan. Daarin heeft hij in de jaren daarna enorme stappen gezet. Hij heeft het baanwielrennen echt naar een hoger niveau getild. Maar het is ook een persoonlijkheid: Hoy heeft het baanwielrennen – bij de Britten maar ook onder andere nationaliteiten – enorm populair gemaakt. Juist door die mix. In 2005 heb ik hem persoonlijk beter leren kennen bij een keirintoernooi in Japan. Het was een gentlemen maar ook gewoon een aardige vent.”

Goed geweest

Bos kan zich voorstellen dat het moment gekomen was om te stoppen voor de Schot. “In Londen heeft hij opnieuw goud gewonnen op de Olympische Spelen, voor de derde keer op rij. Dan kun je niets meer winnen, maar alleen maar verliezen. Dan weer de knop omzetten voor de Commonwealth Games in Glasgow was – vermoed ik – niet meer te doen. Want dat kun je dan ook niet half doen, dan moet je nog een keer alles uit de kast halen. Op een gegeven moment is het ook goed geweest. Maar de sport gaat hem missen.”

Foto: (C) Sportfoto 

 



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl