Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Steven Rooks volgt zondag twee koersen tegelijk

Zaterdag 20 april 2013

Nieuws - Dertig jaar geleden won Steven Rooks Luik-Bastenaken-Luik. Vooral in deze periode denkt hij regelmatig terug aan de zege die hem in één keer op de kaart zette. Een schitterende wedstrijd, vindt hij. Maar wel een die hij niet live kan zien. Rooks zit zondag als koersdirecteur in de Ronde van Noord-Holland. ‘Maar ik heb de radio aan en kijk het ’s avonds terug op video.’

Rooks, tegenwoordig manager van vrouwenploeg Boels-Dolmans, wordt ieder jaar in april nog wel een paar keer gebeld. Dan is het terugblikken geblazen op zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik in 1983. Dit jaar is het nog rustig, zegt hij. Maar het zijn wel de weken dat La Doyenne weer opduikt in zijn geheugen. Woensdag nog, was hij in de Waalse Pijl met Boels-Dolmans. “Je gedachten gaan dan automatisch terug naar je eigen optredens in de klimklassiekers. Waalse Pijl, Amstel Gold Race, Luik. En als ik er niet zelf aan denk, dan is er wel iemand die er even naar vraagt. Het eerste wat ik denk is: jezus, wat is dat allang geleden. Maar ik kan alles nog heel goed voor de geest halen. Helemaal mijn zege in 1983. Ik reed met Stephen Roche op La Redoute naar twee koplopers toe, daarna op de Cote de Forges ben ik alleen weggereden. Het was mijn debuut in Luik-Bastenaken-Luik, ik kwam solo aan. Zoiets vergeet je nooit.”

Favorieten voor zondag
Het wielrennen volgt Rooks nog altijd op de voet. Naast zijn baan als manager bij Boels-Dolmans, organiseert hij fietsclinics (onder ander voor de sponsors van zijn ploeg), schrijft hij columns voor AD en is hij koersdirecteur van de Ronde van Noord-Holland. Vraag hem naar de favorieten voor aanstaande zondag, en er volgt een heldere analyse. “We gaan dezelfde mannen zien als in de Amstel en Waalse Pijl. Maar voor mij is Gilbert de favoriet. Hij is in vorm en heeft ook de beste ploeg. Sagan lijkt vermoeid. Als je er in de Gold Race ontploft, dan betekent dat iets. Hij is jong, heeft in Milaan-San Remo bewezen dat hij lange klassiekers ook aankan, maar het lijkt erop dat hij moe begint te worden. Niet zo gek ook: hij is de enige die van Milaan-San Remo tot de Brabantse Pijl overal super was. Als ik ploegleider was zou ik hem lekker twee weken op vakantie sturen. Wel het fietsje mee, maar verder even ontspannen.”
“De Spanjaarden en Colombianen zijn ook super in dit werk, alleen zijn ze nog meer gemaakt voor de Waalse Pijl dan voor Luik. Ze eindigden woensdag met z’n zessen in de top tien, allemaal heel lichte mannetjes, die net zo groot zijn als Marianne Vos.”

Positief Nederlanders
Over de Nederlanders is Rooks positief. Weening maakt een sterke indruk en ook van Blanco verwacht hij veel komende zondag. “Mollema zet weer een goede reeks neer en hij is nog ziek geweest ook. Ik denk dat hij zondag een bijzonder mooie klassering neer kan zetten. Blanco is in de breedte ook heel sterk. Slagter liet in de Waalse Pijl zien over goede benen te beschikken, Ten Dam idem dito. Blanco kan Mollema perfect afleveren in de finale en het zou mooi zijn als Slagter er dan ook nog bijhangt.”

Noord-Holland
Rooks zal zondagmiddag niet aanwezig zijn in Luik, of thuis aan de buis gekluisterd zitten om Luik te volgen. Want hij is koersdirecteur van de Ronde van Noord-Holland en ook die wedstrijd staat zondag op het programma. “Een schitterend evenement. Jammer dat het tegelijk valt met Luik, maar dat is nou eenmaal zo. In Noord-Holland hopen we op een mooie waaierkoers. Maar het moet ook weer niet gaan stormen zoals afgelopen week, want dat is levensgevaarlijk. In de auto zal ik zeker ook Luik volgen. En ik neem het op zodat ik het ’s avonds nog terug kan kijken. Je wilt zo’n wedstrijd toch echt niet missen.”



Eerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl