Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Wielrendocu's op NPO Doc

Woensdag 01 juli 2015

Tour de France - >Op zaterdag 4 juli start de Tour de France in het hartje van ons land, in de stad Utrecht. Geen zin om in de zinderende hitte langs de kant van de weg te staan? NPO Doc zendt het hele weekend documentaires uit over wielrennen.

De Tour van Bauke’ volgen we de wielrenner Mollema tijdens zijn succesvolste Tour de France tot nu toe in 2013. De documentaire ‘Niemand kent mij’ vertelt het verhaal van de minder succesvolle wielrenner Thomas Dekker. Zijn destructieve karakter zorgde er mede voor dat hij zijn veelbelovende talent nooit waar heeft kunnen maken. Alle documentaires zijn bovendien online te bekijken op npodoc.nl/wielrennen


Een kijkje achter de schermen
In 2012 trok Rabobank zich na zeventien jaar terug als sponsor van de gelijknamige wielerploeg vanwege de aanhoudende dopingperikelen binnen de ploeg en de sport als geheel. Als in 2013 Belkin als nieuwe sponsor aantreedt belooft het team korte metten te maken met de dopingschandalen en volledige transparantie te geven in hun beleid. Kees Jongkind van de NOS krijgt toestemming om de ploeg gedurende de Tour de France van 2013 te volgen. Hij mag filmen in de bus, in de ploegleiderswagen, tijdens de teambesprekingen, in de hotelkamers en bij de onaangekondigde dopingcontroles. Van de driehonderd uur beeldmateriaal die dat opleverde maakte Jongkind de documentaire De Tour van Bauke (NOS, 2013). De film maakt op een unieke manier inzichtelijk hoe het er aan toe gaat achter de schermen van een professionele wielerploeg.
Uitzending o.a. op zaterdag 4 juli om 23.35 uur

Een talent in gevecht met zichzelf
In 2006 wint Thomas Dekker de meerdaagse wielerkoers Tirreno Adriatico. Op slag wordt hij in binnen- en buitenland gezien als Nederlands hoop voor de toekomst. Er wordt zelfs gefluisterd dat hij ooit een keer de Tour zou kunnen winnen. Maar dan gaat het mis. Sterallures en een opvliegend karakter zorgen ervoor dat verdere successen uitblijven. En in 2009 wordt hij zelfs betrapt op het gebruik van epo. Documentairemaker Geertjan Lassche volgt Dekker in Niemand kent mij (EO, 2011) gedurende zijn schorsing en zijn moeizame weg terug in het profpeloton.
Uitzending o.a. op zondag 5 juli om 21.50 uur

Succesvolle nieuwkomers
De Tour de France van 2013 was zeer succesvol voor de twee deelnemende Nederlandse ploegen. Na alle dopingperikelen die de wielersport in de jaren ervoor een slechte naam hadden bezorgd was het tijd voor een positief verhaal. Documentairemaker Dirk Jan Roeleven volgde daarom de jonge maar talentvolle Nederlandse ploeg Argos-Shimano. Met het Duitse sprintkanon Marcel Kittel als kopman beleefde de ploeg een uitermate succesvolle Tour en wisten zij uiteindelijk vier etappezeges uit het vuur te slepen. In Nieuwe helden – In het hart van de Tour (NTR, 2013) volgen we de wielerploeg gedurende deze Ronde van Frankrijk en beleven we de successen maar ook de tegenslagen van de renners achter de schermen mee.
Uitzending o.a. op zaterdag 4 juli om 22.05 uur

Toen zij van Rotterdam vertrokken
Dit jaar vindt de start van de Tour de France plaats in Utrecht. Dit is niet de eerste keer dat het wielercircus vanuit ons land vertrekt. In 2010 was de eer voorbehouden aan de stad Rotterdam. In de documentaire Toen zij van Rotterdam vertrokken (Michiel van Erp, RTV Rijnmond, 2010) krijgen we een humoristische inkijk in het wel en wee van de organisatie van dit spektakel. Verschillende Rotterdammers komen aan het woord en vertellen op welke manier zij hebben geprobeerd de Tourstart tot een succes te maken.
Uitzending o.a. op zondag 5 juli om 23.05 uur

Een valse start
In 1978 vertrok de Tour in Leiden. De organisatie van dit spectaculaire evenement moest de stad Leiden een economische en sportieve impuls geven. Maandenlang zette de organisatie zich in om van Le Grand Départ een groot succes te maken. Maar op de dag van de eerste etappe gaat het mis. Door hevige regenval was het parcours van de proloog in de binnenstad spekglad geworden waardoor meerdere renners ten val waren gekomen. Na afloop besloot de Tourorganisatie dan ook om de rituitslag te schrappen. Dit tot groot ongenoegen van de Nederlandse ritwinnaar Jan Raas en de Leidse organisatie. Later bleek dat niet de weersomstandigheden maar ruzie rondom reclame-uitingen de belangrijkste reden waren voor de Tourdirectie om de uitslag ongeldig te verklaren. In De valse start van de Tour de France in Leiden (NTR, 2011) praat documentairemaker Dirk Jan Roeleven met direct betrokkenen over wat er precies allemaal mis ging op die bewuste dag.

 



Eerder...

Tour de France Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl