Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Nederlanders deden het niet slecht in de Tour

Zondag 26 juli 2015

Tour de France - Met alleen nog de laatste rit naar de Champs Elysées voor de boeg, kan de eindbalans worden opgemaakt van het optreden van de Nederlanders in de Tour de France. En die valt na drie weken hard labeur redelijk positief uit.

Met twintig man stonden ze drie weken geleden aan de start in Utrecht, de Nederlanders. Ex-renner Bobbie Traksel dacht dat er in Parijs misschien wel vier Nederlanders in de top-tien zouden kunnen eindigen, maar in dat opzicht was de man uit Tiel een witte raaf. De meeste volgers van de wielersport waren na een tamelijk rampzalig verlopen voorjaar heel wat minder euforisch gestemd. In de weken voorafgaand aan het Grand Départ in Utrecht ging het eigenlijk vooral om Tom Dumoulin, die het vaderland in de tijdrit nieuwe gele glorie zou schenken. Die missie kon de renner van Giant-Alpecin niet volbrengen, maar op de Muur van Huy zou het wonder alsnog voltrokken worden. Helaas haalde onze nieuwe 'chouchou' de gemeentegrens van Huy niet vanwege een buitengewoon akelige valpartij. En ook Ten Dam en Kelderman konden daar hun aspiraties al begraven. Kortom, de start was slecht.

Iets meer panache, graag

Hoewel 'we' daarna geen rit konden winnen, werd het toch geen Tour in mineur voor oranje. Met die fraaie top-tien klasseringen van Gesink en Mollema, resp 6e en 7e, deden de Nederlanders het eigenlijk fantastisch, hoewel veel liefhebbers graag wat meer panache van hun favorieten gezien hadden. Gesink was echter blij dat hij eindelijk weer eens drie weken het goede gevoel had. Dat resulteerde in een topklassering, vlak achter renners die allemaal een of mindere grotere ronden op hun naam hebben staan. En Mollema, die in de het Criterium du Dauphiné nog een hoopje ellende was, eindigde vlak achter Gesink. De Groninger kreeg nauwelijks steun van zijn ploeg (en miste Cancellara in de ploegenrijdrit), maar werd naarmate de Tour vorderde steeds beter. Beide renners zijn nog relatief jong en lijken alletwee nog te kunnen verbeteren.

Harde les voor Kelderman

De fans waren ook niet tevreden dat de andere Nederlanders zich nauwelijks toonden in aanvallen. Maar buiten het feit dat die aanvallen vaak op niets uitliepen, was dat ook niet hun taak. Bij Lotto-Jumbo kozen ze na het wegvallen van Ten Dam en Kelderman resoluut voor de ambitie om Gesink in de top van het klassement te laveren: mission accomplished! Tankink, Van Emden (die zijn gloriemoment in Utrecht pakte) en Leezer moesten zich daarvoor opofferen. Kruijswijk had in de eerste helft van de Tour nog duidelijk last van zijn energiek gereden Giro, maar was in de laatste week weer op niveau. En een grote steun voor Gesink! Het debuut van Kelderman was door die val op weg naar Huy niet wat hij (en wij) ervan verwacht hadden, maar het is des te knapper dat hij nog bijna een rit won. Met deze ervaring op zak kan hij in 2016 de vruchten plukken.

De werken van Westra & Boom

De Nederlanders bij Giant-Alpecin, De Kort, Curvers en Timmer, onderschikten zich voorbeeldig aan het ploegbelang en vochten als leeuwen voor hun kopmannen Degenkolb en Barguil. En werden daarvoor beloond met een schitterende ritzege van Geschke. Sinkeldam kon bij zijn debuut Parijs niet halen, maar reed voor zijn opgave als een routinier. Tourwinnaar Froome prees zich gelukkig dat hij een luitenant als Poels aan zijn zijde had, vooral in de laatste twee Alpenritten. Helaas kan dat niet gezegd worden van Nibali, want de Italiaan zal maar met weinig voldoening terugdenken aan de werken van Westra en Boom.

Prima debuut Van Baarle

Hetzelfde geldt voor Langeveld, die net als Boom Parijs niet haalde. Waar is de frisse renner gebleven die in zijn eerste profjaren zoveel beloofde? Hopelijk gaat zijn ploegmaat bij Cannondale, de jonge Van Baarle, niet dezelfde kant op. Hij realiseerde een perfect debuut in de Tour en in de derde week stak hij zijn neus zelfs diverse keren aan het venster. Bij Orica reed Weening een totaal onopvallende Tour, maar de Fries kan als verdediging opvoeren dat hij er al een loodzware Giro op had zitten en dat vlak voor de Tour zijn vader - met wie de Harekiet een zeer innige band had - overleed. En tenslotte was er de routinier Clement, die zijn kopman Frank (IAM), knap 8e in Parijs, degelijk bij kon staan. En dus luidt het eindrapport: goed gedaan jochies, maar jammer dat het weer niet tot een ritzege kwam. Volgend jaar beter!

 Eerder...

Tour de France Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl