Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Twee wereldtitels voor oranje op WK Baan Para-Cycling

Vrijdag 23 maart 2018

Nieuws - De Nederlandse ploeg is voortvarend begonnen aan het wereldkampioenschap Para-Cycling op de baan in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Bondscoach Eelke van de Wal mocht twee wereldtitels begroeten voor Caroline Groot (500 meter Cycle 5) en Alyda Norbruis (individuele achtervolging C2). Die prestaties overtroffen zijn verwachting. 

Het eerste succes werd gevierd op de 500 meter in de categorie Cycle 5. Caroline Groot debuteerde op het internationale podium met een gouden medaille en een regenboogtrui. Ze wees de Chinese Jufang Zhou (tweede) en de Argentijnse Mariela Delgado (derde) terug op dit tijdsonderdeel met een tijd van 36,575. Van de Wal stond te kijken van de prestatie van zijn pupil. "Dit mag je een grote verrassing noemen. We wisten dat Caroline qua tijd mee zou kunnen spelen voor de medailles, maar dat ze op haar eerste WK direct goud zou winnen is ongelofelijk. Haar tijd was prima maar, maar toen de wereldrecordhouder - die na haar reed - die tijd niet kon overtreffen, toen wist ik dat er iets moois aan zat te komen. Ze bleef inderdaad de snelste, wat een ongelofelijk debuut." 

Alyda Norbruis zette in de kwalificatie van de individuele achtervolging in de klasse C2 de snelste tijd neer met 4.17.924. De Friezin wist runner-up Sini Zeng ook in de finale achter zich te houden en veroverde zo haar eerste gouden medaille van dit wereldkampioenschap. Een tevreden bondscoach zag Norbruis zeer stabiel presteren. "Het is niet het favoriete onderdeel van Alyda, maar ze wist in de kwalificatie toch de snelste tijd te realiseren. In de finale bleef ze haar Chinese tegenstandster ook ruim voor. Alyda was erg blij met haar titel en kijkt uit naar haar tweede onderdeel van vrijdag."

Bij de mannen streed Arnoud Nijhuis in de kwalificatie van de individuele achtervolging in de klasse C1 om de bronzen medaille. Nadat hij in de kwalificatie vijf seconden trager was dan zijn opponent uit China Zhangyu Li, bleek de Aziaat ook in de kleine finale te sterk. Van der Wal: "Arnoud heeft een aantal ronden geprobeerd tegenstand te bieden, maar toen zijn tegenstander - net als in de kwalificatie - weer sneller was, heeft hij bewust gas terug genomen met het oog op de dag van morgen. Daar liggen de meeste kansen van hem. Geweldig begin, met twee gouden medailles beginnen we beter dan verwacht." Verder was Stijn Boermsma achtste op de drie kilometer individuele achtervolging en was Daniel Abrahm veertiende op de kilometer tijdrit.

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl