Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Omloop Hoekse Waard voor Peter Merx

Zaterdag 26 mei 2018

Clubcompetitie - Peter Merx kraaide het uit van plezier nadat de Groninger de Omloop van de Hoeksche Waard voor elite/beloften met een klinkende overwinning had afgesloten.

De coureur van NWVGroningen versloeg in de rit over 160 kilometer in de sprint uit een kopgroep van negen man achtereenvolgens Martijn Dijkstra (WV De Jonge Renner) en Robin Löwik (WV De IJsselstreek).

Tekst: Dan Rolandus

"Ik heb heel de koers attent gereden" gaf Peter Merx aan gebrand te zijn op een goede klassering. "Het was vrij warm, maar warmte verteer ik goed. Het waaide overigens hard waardoor het zaak was niet op de kant gezet te worden. Richting de twee kleine omlopen ben ik verder naar voren geschoven. Sven (Kramer, DR) schoof als eerste mee met een groepje, waarna we met Martijn (Keizer, DR) overstaken en uiteindelijk met zeventien man voorop kwamen zitten. Ik gaf aan de groep te groot te vinden en deze met een laatste scherpe bocht de finishstraat (Eendrachtsweg, DR) op wat uit te willen dunnen. VolkerWessels Merckx wilde het met Jeff Vermeulen op de sprint aan laten komen. Ik ben zelf gesprongen, kreeg nog zeven man mee. Ik wist dat ik de rapste van dit groepje was" analyseerde de 29-jarige inwoner van het Groningse Warfhuizen zijn overwinning.

Het tempo zat er in de 38e editie van de Omloop Hoeksche Waard vanaf de start meteen in. Na ruim een uur koers zette de Australiër BradLey Soden (Dutch Food Valley CT) nabij Strijensas het karretje op voor de volgers Youri van Iersel, Tim Naberman (beiden De Jonge Renner), Tim Scholten (Sensa-Kanjers voor Kanjers), Coen van Kleef (Westland Wil Vooruit), Adrie Lindeman (NWVGroningen), Jelle Bootsveld en Per Wiggers (beiden VolkerWessels-Merckx CT). De acht man tellende kopgroep bouwde een voorsprong op van maximaal 35 seconden. Na een halfuur werden de leiders weer ingerekend door het immer jagende peloton. Na diverse schermutselingen formeerde zich een groepje van zeven leiders, onder wie veelvoudig Olympisch en Wereldkampioen Sven Kramer (NWVGroningen) en de winnaar van de ZHETour, oud-prof bij LottoNL-Jumbo, Martijn Keizer. Met nog 30 kilometer voor de wielen maakten nog eens tien renners de oversteek, waarop Martijn Dijkstra, Rob van Broekhoven (beiden De Jonge Renner), Teun Mouris (WPGAmsterdam), Rens te Stroet, Arjan Hofman (beien Sensa-Kanjers voor Kanjers), Jesper Rasch (de leider in de algemene rangschikking van West-Frisia), Diederik Deelen, Nick van der Meer (beiden Westland Wil Vooruit), Sven Kramer, Peter Merx, Martijn Keizer (allen NWVGroningen), Arno KleinJan (Jan van Arckel), Robin Löwik (De IJsselstreek), Daniël Langereijs (WASp), Bart Dielissen (WV Breda), Niek Deelstra (WRV de Peddelaars) en BradLey Soden (Dutsch Food Valley CT) de finale ingingen, op weg naar de twee plaatselijke ronden in Puttershoek. Onder aanvoering van Peter Merx brak de kopgroep in twee stukken met verder de overblijvers Martijn Dijkstra, Arjan Hofman, Diederik Deelen, Arno Kleinjan, Robin Löwik en Daniël Langereijs, de districtskampioen van Zuid-Holland. Melle Meeuwisse (Jan van Arckel) en de Amerikaan Innokenty Zavyalov (WV Breda) sloten enkele minuten later aan. De negen koplopers namen een voorsprong van 25 seconden op het peloton en bleven vooruit. Achtereenvolgens Arjan Hofman, Arno Kleinjan en Robin Löwik probeerden het sprintgeweld van de rappe Peter Merx te ontlopen, maar het was uiteindelijk Peter Merx, die door de laatste bocht vloog en op het laatste rechte eind achtereenvolgens Martijn Dijkstra uit De Knipe en Robin Löwik uit Vriezenveen er tijdens de sprint oplegde. De Groningers van NWVGroningen gedijen kennelijk goed in Zuid-Holland, want na de derde plaats van Hartthijs de Vries in de Ronde van Zuid-Holland en de overwinning van Martijn Keizer in de ZHETour waren de winnaarsbloemen nu voor Peter Merx.

Grote vis

‘Het was al enige tijd geleden dat ik een klassieker heb gewonnen’, wees de Vastgoedanalist bij het Kadaster in Zwolle op zijn overwinning in de Ronde rond het Ronostrand in juni 2012. Peter Merx haalt de winnaarsbloemen vooral op in de criteriums. Zo zegevierde hij vorig jaar naast een etappeoverwinning in de Ronde van Togo in Afrika in de Gouden Pijl in Emmen, zijn eigen Ronde van Winsum, de Ronde van Delfzijl en de Omloop van Trynwalden. Maar ook dit seizoen laat de Groninger zich veelvuldig van voren zien, zoals in de Ronde van Groningen. ‘We reden in die steenkoude helletocht langs de deur van mijn ouders, gaf wel extra motivatie met uiteindelijk een zeventiende plaats.’ De winnaar van de Koningsronde van Beilen zat eveneens goed mee in de Omloop van de Veenkoloniën. ‘Zit ik in de eerste groep, dan kan ik altijd wel iets ondernemen of me in dienst stellen van de ploeg. We hebben een enorm sterke groep renners, dus is het knokken voor een plekje. Ik stond er in de ZHETour en de Zuiderzeeronde naast, maar krijg ik een kans, dan wil ik deze grijpen. Ik ben vrij allround, heb een redelijk actieradiusvermogen, dus zit ik na een versnelling eenmaal mee dan kan ik meedoen voor de prijzen. Ik ben geen klimmer, maar de op en af ritten in Limburg liggen me wel, vind ik ook heel mooi net als afzien in de waaierkoersen. Maar nogmaals, je moet wel in de eerste groep geraken."

Wielerpauze

Peter Merx, die al sinds 2008 uitkomt voor NWVGroningen (‘ik heb heel wat renners zien komen en gaan’), stapte op 27 augustus 2014 na de overwinning in zijn thuisronde van Winsum van de fiets. ‘Door enkele blessures ben ik gestopt met wielrennen en heb ik het na mijn afgeronde studieperiode in 2016 bij de amateurs opgepakt. Nu ik een baan heb is er meer tijd om te trainen en heb ik dit jaar besloten om weer bij de elites te gaan rijden. Nee, ik heb geen ambities om prof te worden. NWVGroningen is mijn club en ik zal er niet meer weggaan. Ik kijk van koers naar koers, maar voor het NK ga ik een plan bedenken. Als de vorm goed is wil ik uitgespeeld worden en anders help ik één van mijn ploeggenoten, die wel goed in de wedstrijd zitten. We hebben een goede ploeg, waaruit altijd wel een winnaar kan komen. Net zoals bij Quick Step waar elke renner wel aan zijn trekken kan kom" aldus Peter Merx.

Uitslag 38e Omloop Hoeksche Waard voor elite/beloften: 1  Peter Merx (NWVGroningen) 3:33:56, 2. Martijn Dijkstra (De Jonge Renner), 3. Robin Lowik (Krush-IJsselstreek), 4. Arjan Hofman (Sensa Kanjers voor Kanjers), 5. Melle Meeuwisse (Jan van Arckel), 6. Arno Kleinjan (Jan van Arckel), 7. Daniel Langereis (WASp), 8. Innokenty Zavyalov (WV Breda), 9. Diederik Deelen (Westland Wil Vooruit), 10. Jesper Rasch (West-Frisia), 11. Nick van der Meer (Westland WV0, 12. Antonie van Noppen (Jan van Arckel), 13. Niek Deelstra (Peddelaars-Hoogeveen), 14. Arjan Arentsen (Krush-IJsselstreek), 15. Sybren Welling (Kannibaal)

 

Algemeen klassement Clubcompetitie: 1. Jesper Rasch (West-Frisia) 218 punten, 2. Arjan Hofman (Sensa Kanjers voor Kanjers) 160 pnt., 3. Martijn Keizer (NWVG-FILA) 160 pnt.

Jongerenklassement: 1. Jesper Rasch 218 punten, 2. Chiel Breukelman (NWVGroningen-Fila) 80 pnt., 3. Antonie van Noppen (Jan van Arckel) 78 pnt.

Algemeen ploegenklassement: 1. NWVG-FILA-Cycling team 96 pnt., 2. Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam 88 pnt., 3. De Jonge Renner 86 punten

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel is mogelijk gemaakt door:

Fietsen en KoffieEerder...

Clubcompetitie Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl