Kijk ook eens op

Volg onsWB Para-Cycling Emmen succesvol verlopen

Zondag 08 juli 2018

Nieuws - Nederland heeft de Para-cycling World Cup in Emmen zondag afgesloten met een totaal van negentien medailles. Het tandemduo Vincent ter Schure/Timo Fransen won in de wegrace voor tandems, waarin Tristan Bangma/Cor van Leeuwen bovendien tweede werden. Caroline Groot en Martin van de Pol (beiden zilver) zorgden voor de andere Nederlandse medailles op de derde en laatste dag. 

De Nederlandse tandemrijders domineerden de wegrace van 100.8 kilometer bijna van start tot finish. Eerst waren het de debutanten Rick Veldkamp/Luuk Jansen die het probeerden, waarna het stokje werd overgenomen door de meer ervaren duo’s Vincent ter Schure/Timo Fransen en Tristan Bangma/Cor van Leeuwen. Zij hielden het tempo hoog en één voor één moesten de andere tandems uit hun wiel lossen. Het enige overgebleven buitenlandse koppel, de Spanjaarden Ignacio Avila Rodriguez/Joan Font Bertoli, werd na een tactisch steekspel van de Nederlandse duo’s verwezen naar het brons.  

Naast de tandems bij de mannen en vrouwen stonden zondag ook de wegwedstrijden voor C-renners op het programma. De wielrenners in de C-categorie rijden op een normale wielrenfiets die die is aangepast op basis van de beperking van de atleet. Caroline Groot greep vrijdag op de tijdrit nog net naast een medaille, maar was in de wegrace wel goed voor eremetaal. De tweevoudig wereldkampioen op de baan won zilver in de WC5-categorie. Hetzelfde deed Martin van de Pol (MC5). In een sprint van een kopgroep van vijf kwam de Nederlander als tweede over de streep. 

In de team-relay voor handbikers die de afsluiting vormde van de World Cup in Emmen kon het Nederlandse team (Carmen Koedood, Tim de Vries en Mark Mekenkamp) helaas geen potten breken. Maar met 19 medailles is de World Cup in eigen land meer dan geslaagd. Een prestatie die veel belovend is met het oog op de wereldkampioenschappen van volgende maand in Maniago (Italië) en de WK van volgend jaar, die in Emmen worden gouden. 

319 atleten uit 31 verschillende landen streken de afgelopen dagen neer in Emmen voor de UCI Para-cycling World Cup, de wereldbekercompetitie voor wielrenners met een lichamelijke beperking. De renners uit 36 landen wereldwijd genoten met volle teugen van het parcours, de podiumceremonies en de gastvrijheid van de verenigingen op de Meerdijk, die hun accommodaties openstelde en een groot aantal vrijwilligers leverden voor het evenement. Op vrijdag werden de rijders tijdens hun tijdrit bovendien aangemoedigd door bijna 1.000 schoolkinderen uit de omgeving die deelnamen aan verschillende side-events op het naast het parcours gelegen Beweegplein.

Succesvolle generale

Eric Kersten van sportevenementenbureau The Organizing Connection, dat de drie Para-cycling evenementen organiseert, is blij met het verloop van de tweede editie van de World Cup in Emmen. “In 2017 zijn we begonnen met de World Cup Para-cycling, in de opmaat naar de wereldkampioenschappen van volgend jaar. Ik denk dat we heel tevreden mogen zijn over deze editie en klaar zijn voor de WK. De atleten en de UCI zijn ook super blij. Ze zien veel vooruitgang ten opzichte van vorig jaar. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de fantastische inzet van alle vrijwilligers hier in Emmen. Daarnaast is ook de samenwerking met stad en de provincie Drenthe uitstekend geweest.”

Positieve stimulans 

De komst van de Para-cycling World Cup en wereldkampioenschappen zorgen onder meer voor een enorme stimulans voor de toerismesector in de provincie, doordat deelnemers en officials bijna een week lang in Emmen en omgeving blijven overnachten. Bovendien zet de provincie zich nog meer op de kaart als dé fietsprovincie van Nederland. Gedeputeerde Henk Jumelet is dan ook blij dat de sportevenementen in de provincie Drenthe gehouden worden. “In 2016 hebben we het Bike Region Label ontvangen van de UCI. Daarbij hebben we ook aangegeven dat we heel graag grote evenementen naar Drenthe te willen halen. Para-cycling past bovendien in ons beleid, dus we zijn hartstikke blij dat na 2017 en 2018 de Para-cycling World Cup volgend jaar de WK in Emmen, in Drenthe, worden gereden.” 

 

Foto: © Sportfoto Goud voor Ter Schure en Fransen

 Eerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl