Kijk ook eens op

Volg onsKruijswijk ziet moedige poging stranden in Tour

Donderdag 19 juli 2018

Tour de France - Steven Kruijswijk heeft met een imponerende solo van ruim zeventig kilometer een greep naar de dagzege gedaan op Alpe d'Huez.

De Brabander van LottoNL-Jumbo ging op de Col de Croix de Fer in de aanval vanuit een omvangrijke kopgroep met ook Robert Gesink en Laurens ten Dam. Hij reed lang virtueel in het geel, tot acht kilometer van de top van Alpe d'Huez. Toen bleef de jacht naar het dagsucces over.

Achter hem gingen achtereenvolgens Quintana, Nibali en Bardet in de aanval. De Fransman leek weg te rijden van de andere favorieten, maar zag Chris Froome passeren. Op iets meer dan drie kilometer was het gedaan met de moedige aanval van Kruijswijk. 

Dumoulin bracht Thomas en Bardet terug in het wiel van de Giro-winnaar, waarna de Fransman nog eens aanviel. Dumoulin was de volgende die ging, met de gele trui in zijn wiel. De groep met vier liep opnieuw samen en ging zo de slotkilometer in. Landa sloot aan en viel nog aan, waardoor er met vijf gesprint werd op de Alpe d'Huez. Thomas won en Tom Dumoulin werd opnieuw tweede.

Een moegestreden Kruijswijk kwam als tiende over de meet.

Dumoulin baalde van een schakelfout in de slotfase. "Als telt niet, Thomas was heel sterk, maar anders had ik wel een betere uitgangspositie gehad" zei de Limburger.

Kruijswijk kreeg de prijs voor de strijdlust. “Het was het proberen waard”, aldus een moegestreden Kruijswijk, die zeventig kilometer alleen voorop reed. “Het ging erg goed vandaag. Alleen het laatste stuk was er teveel aan. Ik heb lang alleen gereden en de vallei naar Alpe d’Huez toe heeft veel kracht gekost. Dat wist ik toen ik eraan begon, maar ik had toch minder over dan ik gehoopt had. Het is een beetje teleurstellend dat ik het niet gehaald heb, maar het was een mooie dag. Gelukkig ben ik niet helemaal ingestort en sta ik nog vrij goed in het klassement. Het was een gewaagde actie, maar ik houd ervan om zo te koersen. Liever strijdend ten onder dan drie weken volgen. Ik heb gegokt en verloren, maar ik ga het zeker nog eens proberen. Eerst goed herstellen en dan kijken we verder.”

 

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Tour de France Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl