Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

NK Jeugd zet Ameide op de kaart

Zaterdag 15 juni 2019

Nederlandse kampioenschappen - Het Nederlands Kampioenschap Jeugdwielrennen in Ameide (gemeente Vijfheerenlanden) is mede door het uitstekende werk van een groot aantal vrijwilligers van onder meer de Stichting Wielerronde Ameide en van wielervereniging Jan van Arckel prima verlopen. De renners/sters trokken op het 1,9 kilometer lange, fraaie parcours met een heuse klim in de categorieën 1 tot en met 7 alle registers open.

Tekst en foto's: Dan Rolandus Openingsfoto: Jan de Bruijn

Dat de jeugdrennertjes naar dit grootste evenement in Nederland hebben toegeleefd, stond als een paal boven water. ‘’Je zag een maand van tevoren al rennertjes over het parkoers rijden’’, wees medeorganisator Marvin Holthuis op de parkoersverkenning van de deelnemers (lees ouders). ‘’De renners uit Limburg hebben zelfs een dag vrij van school gekregen om zich optimaal op deze mooie dag voor te bereiden.’’ Liam Versloot uit Papendrecht was helemaal onder de indruk van zijn rood-wit-blauwe trui in categorie 1. ‘’Liam was heel trots. Nu heeft hij net zo’n shirt als Mathieu van der Poel’’, zo liet een begeleidster van DRC de Mol weten. De jury moest in de jongens categorie 4 een vervelende beslissing nemen door Maike Tazelaar (Zeeuwse MTB/Vereniging X-Treme) uit Colijnsplaat vanwege een incorrecte sprint te declasseren en terug te zetten van de tweede naar de achttiende plaats.

Zinderende sprints

De middagsessie startte met de jongenscategorie 5. Diverse favorieten staken hun neus tegen het venster, zoals regiogenoot Daan Hartog (Jan van Arkel) uit hetnabij gelegen Giessenburg, die dit seizoen al negen overwinningen achter zijn naam heeft staan. In de massasprint bleek de Amsterdammer Tyler Eyk (WTC de Amstel) de rapste door in een zinderende sprint Thomas Huitema uit het Drentse Roden en Daan Hartog achter zich te laten. Bij de meisjes categorie 5 bleef een massasprint vanwege een valpartij in de laatste bocht en verder op het parkoers uit. Joëlle Eenkhoorn uit Genemuiden bleef uit het gedrang door naar de overwinning te soleren. De Strijbeekse Fee Knaven passeerde de streep als tweede en Roxanne Takken uit Alphen aan den Rijn stapte als derde op het podium. In de jongenscategorie 6 werd de spanning weer opgevoerd met een naderende massasprint. Keije Solen uit Zwolle bleek in het geweld de snelste door achtereenvolgens Martijn Azantinlow uit Tilburg en Senna Remijn uit Wolphaartsdijk achter zich te laten. Bij de meisjes categorie 6 ging de overwinning naar Jette de Groot uit Zwolle. De renster van WRV de Peddelaars werd vanaf de 8-jarigen tot en met de 14-jarigen voor de zevende opeenvolgende keer kampioen van Nederland. ‘’Ik was heel nerveus, was tot aan de laatste ronde stik zenuwachtig. Ik heb echt naar deze wedstrijd toegeleefd’’, zo liet Jette de Groot tijdens de huldiging weten. Nina Oolders uit het Groningse Scheemda finishte als tweede en Merel Hartog uit Giessenburg evenaarde de prestatie van broer Daan door Zoë van Velzen (Westland Wil Vooruit) uit Waddinxveen om plaats drie nipt voor te blijven. De jongens categorie 7 werd voor het opgaan voor de overwinning ontsierd door een valpartij in de laatste bocht. Axel Roks uit Sint Willebrord bleef in de laatste bocht de valpartij voor en soleerde vervolgens naar de nationale titel. Jan Kraus uit Oss snelde naar de tweede plaats en ploeggenoot Thom van Herwaarden uit Rossum maakte als derde het podium vol.

Climax

‘’Het is jammer van die valpartijen, maar voor het overige is het een mooi evenement geweest, hebben we mooie wedstrijden gezien met goede uitslagen’’, stelde John Roks. De KNWU afgevaardigde loofde de samenwerking en het enthousiasme binnen de stichting. ‘’Ik heb een halfjaar lang alle vergaderingen bijgewoond van een jonge vooruitstrevende groep. Je ziet door de verouderde comités steeds meer wedstrijden verdwijnen omdat er geen opvolgers zijn. Het comité van Ameide was een voorbeeld hoe het wel kan. Daarnaast zou het ook mooi zijn als er zich jonge juryleden aanmelden, want ook die zijn nog steeds welkom om de ‘koers’ in de toekomst in stand te houden’’, besloot John Roks. Marcel Weeda sprak over een geslaagd NK. ‘’Het is jammer dat we met slecht weer zijn begonnen en ook in categorie 6 nog een beetje miezerregen hebben gehad, die leidden tot enkele vervelende valpartijen. Maar over de hele dag is het gesmeerd verlopen en dat geeft voor de hele organisatie veel voldoening. Bovendien hebben we Ameide op de kaart gezet. Iedereen sprak over een mooi parkoers, en dat was het ook. Zo’n 95 mensen hebben zich ingespannen om dit grootse evenement te laten slagen. En wat een publiek, ik schatte de opkomst op zo’n 2500 belangstellenden. Het NK ging natuurlijk ook ergens om. De deelnemers moesten zich eerst kwalificeren om aan het NK te mogen meedoen. Voor de jeugd is het NK een climax, dat zag je terug in de koers waarin er voor het podium in elke categorie volle bak werd gereden. We kijken met een goed gevoel terug op een mooi evenement’’, aldus Marcel Wouda.

 

Uitslagen NK-Weg Jeugd in Ameide. Categorie 1 (meisjes 8 jaar): 1. Quinty Keijzer (Alphen aan den Rijn, WV Avanti), 2. Fabienne Leandra Snakenborg (Appingedam, Stormvogels Veendam), 3. Rose Vermij (Gouda, WTC Woerden). Categorie 1 (Jongens): 1. Liam Versloot (Papendrecht, DRC de Mol), 2. Hugo Cappon (Raalte, CRT Raalte), 3. Levi van der Kaa (Kaatsheuvel, WV De Jonge Renner). Categorie 1 (meisjes 9 jaar): 1. Sara Pols (Amersfoort, WV Eemland), 2. Lisa Brouwer (Bunschoten-Spakenburg, ATB Oldebroek), 3. Flore de Groot (Zwolle, WRV de Peddelaars). Categorie 2 (jongens): 1. Tim van der Velden (Rijswijk, RWV de Spartaan), 2. Gijs van den Biggelaar (Galder, WV Breda), 3. Raf Bastiaansen (Sprundel, WV Breda). Categorie 2 (meisjes): 1. Nicole van Sighem (Breda, WV Breda), 2. Imke Menting (Apeldoorn, AR & TV de Adelaar), 3. Dion Kamp (Gasselternijveen, Stormvogels Veendam). Categorie 3 (jongens): 1. Delano Heeren (Sprundel, Willebrord Wil Vooruit), 2. Diede Oosterveld (Onnen, NWV Groningen), 3. Sven Wisse (Rilland, ZRTC Theo Middelkamp). Categorie 3 (meisjes): 1. Amy Grosz (Zevenhuizen, Westland Wil Vooruit), 2. Elena van der Veken (St. Jansteen, Willebrord Wil Vooruit), 3. Marissa van Putten (Tiel, JvR de Batauwers). Categorie 4 (jongens): 1. Thomas Panken (Bladel, TWC Het Snelle Wiel), 2. Victor Kroesbergen (Ede, WV de Valleirenners AXA), 3. Sam Mullaert (Kapelle, ZRTC Theo Middelkamp). Categorie 4 (meisjes): 1. Maureen Abma (Wolvega, WV de Driehoek), 2. Selena Bas (Nieuw-Lekkerland, DRC de Mol), 3. Megan Arens (Kruiningen, ZRTC Theo Middelkamp). Categorie 5 (jongens): 1. Tyler Eyk (Amsterdam, WTC de Amstel), 2. Thomas Huitema (Roden, WRV de Peddelaars), 3. Daan Hartog (Giessenburg, GRC Jan van Arckel). Categorie 6 (meisjes): 1. Joëlle Eenkhoorn (Genemuiden, WV Noord-Westhoek), 2. Fee Knaven (Strijbeek, WV Breda), 3. Roxanne Takken (Alphen aan den Rijn, WV Avanti). Categorie 6 (jongens): 1. Keije Solen (Zwolle, Hanzerenners Zwolle), 2. Martijn Azantinlow (Tilburg, TWC Pijnenburg), 3. Senna Remijn (Wolphaartsdijk, ZRTC Theo Middelkamp). Categorie 7 (meisjes): 1. Jette de Groot (Zwolle, WRV de Peddelaars), 2. Nina Oolders (Scheemda, NWV Groningen), 3. Merel Hartog (Giessenburg, GRC Jan van Arckel). Categorie 7 (jongens): 1. Axel Roks (Sint Willebrord, WV Breda), Jan Kraus (Oss, WV Schijndel), 3. Thom van Herwaarden (Rossum, WV Schijndel).

 

 

 


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl