Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Mollema baalt stevig van tijdverlies Porte

Woensdag 17 juli 2019

Tour de France - Op de rustdag echode het onverwachte tijdsverlies in de tiende rit nog na bij Bauke Mollema en zijn formatie Trek-Segafredo. Of het hem kansen biedt meer voor eigen kans te gaan, is nog niet zeker.

Tekst: Léon de Kort

Een goede nachtrust na een ‘waardeloze’ tiende dag in de Tour de France maakte Bauke Mollema in elk geval weer een stuk spraakzamer. Een stevig halfuur trapte hij zich op de rollers in het zweet, om zo zijn eerste rustdag in de ronde toch nog een beetje te kunnen voorzien van wat fietsactiviteit. Vervolgens zocht hij de kalmte van zijn hotelkamer op, om aan een nieuw boek uit de meegenomen collectie te beginnen: Bonita Avenue. ,,Het schijnt een goede roman te zijn'', verklapte Mollema.

Maandag lieten hij en de volledige ploeg van Trek-Segafredo zich in de luren leggen tijdens de slotfase van de tiende etappe. Door een aanval van Team Ineos en Deceuninck-QuickStep werd het hele peloton uit elkaar geslagen en werden veel klassementsrenners op stevig tijdverlies getrakteerd. Zo ook Richie Porte, de kopman van Trek die ruim anderhalve minuut moest toegeven op onder anderen Geraint Thomas, Egan Bernal en Steven Kruijswijk. De Australiër zakte terug naar de twintigste positie in de rangschikking, 2.47 achter Thomas die als tweede staat genoteerd. Mollema incasseerde dezelfde klap, al was dat in zijn geval minder erg. Hij is aan deze Ronde van Frankrijk begonnen zonder het doel hoog te eindigen.

,,Neemt niet weg dat het erg jammer is wat er is gebeurd’’, vertelde de noorderling in zijn hotel in Castres. ,,Het werd gewoon een waardeloze dag, waarop we ons als ploeg hebben laten verrassen en er onnodig veel tijd is verspeeld met het oog op het klassement van Richie.’’ Mollema weigerde maandag na de etappe commentaar te geven. ,,Ik was kwaad op mezelf, kwaad op de ploeg. We zaten te ver van achteren met z’n allen en zagen het niet aankomen dat er op dat punt waaiers zouden ontstaan. De ploegleiding dacht er kennelijk iets anders over, maar goed. Ik was niet echt gestrest of zo, voelde me prima en zat lekker achterin zoals ik dat vaker heb gedaan deze Tour. 

,,Het verraste me dat er op dat moment al mensen tussenuit moesten en er zo breuken ontstonden. Richie is natuurlijk geen specialist met dit soort momenten, maar we zijn er als ploeg ook verantwoordelijk voor hem uit de problemen te houden. Het zegt voldoende dat ik de enige was die nog bij hem in de buurt zat toen het peloton scheurde. 1 minuut 40 verliezen is kostbare tijd, vooral voor Richie dan. Ik stond zelf ook nog aardig in het klassement, en dan is het zonde wanneer je zo makkelijk die tijd verliest’’, aldus Mollema.

,,De ploegleiding is gisteravond alle kamers langsgegaan om de gebeurtenissen te bespreken. Ik kan je zeggen dat daarna de sfeer aan tafel niet zo best was. Logisch: het was een flinke klap, zo voor de rustdag. Schrale troost: we waren niet de enige ploeg die een klassementsrenner had die tijd verloor. Nu is het zien waar en hoe we de resterende dagen nog tijd kunnen terugpakken. Dat zal niet eenvoudig worden. De rit van maandag kan zomaar een etappe blijken te zijn met heel grote, nare gevolgen. Zeker voor ons, want we reden eerder deze Tour ook al een heel slechte ploegentijdrit. Richie staat nu al 2,5 minuut achter op een handvol klassementsrenners: maak dat maar eens goed. Zelfs in ritten met een aankomst bergop zijn de verschillen tussen de toppers vaak klein. Als je dan weg komt en twintig seconden pakt, zet dat ook niet echt zoden aan de dijk. Dus dan zou je van ver moeten aanvallen, met het gevaar dat je opnieuw op een paar minuten wordt getrakteerd.

,,Of het voor mij betekent dat ik meer vrijheid krijg, moeten we zien. Daar is nog niet over gesproken. De etappe van woensdag is vlak, terwijl de eerste Pyreneënrit niet direct een parcours kent dat voor mij geschikt is. De eerste honderd, honderdvijftig kilometer zijn vlak. De dag erna is er een tijdrit, waarin de verschillen groter worden. Mogelijk dat ik dan een kans krijg in de Pyreneeënritten.’’

Foto: © Sportfoto

 

 Eerder...

Tour de France Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl