Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Jaap Eden geëerd met Vijfje en wielerpenning

Donderdag 28 november 2019

Nieuws - Jaap Eden was wereldkampioen schaatsen én wielrennen. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat daarom op 29 december een officiële herdenkingsmunt in opdracht van het ministerie van Financiën: het Jaap Eden Vijfje.

Voorafgaand daaraan vond vandaag de ceremoniële muntonthulling plaats op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. De onthulling werd verricht door kleinzoon Jaap Eden Junior, muntontwerpster Wineke Gartz en Olympisch schaatskampioen (1988) Yvonne van Gennip. 

In 1893 werd Jaap Eden in Amsterdam de allereerste wereldkampioen schaatsen.  Daarnaast bleek Eden een getalenteerd wielrenner.  In 1894 won Eden voor het eerst goud op de 10 kilometer tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Antwerpen. Deze unieke prestatie wordt door de Koninklijke Nederlandse Munt geëerd met een officiële herdenkingsmunt, het Jaap Eden Vijfje, en een speciale Wielrenpenning.  

Vandaag op 28 november is het ontwerp van het Jaap Eden Vijfje onthuld op de Jaap Eden IJsbaan te Amsterdam. Tezamen hebben kleinzoon Jaap Eden Junior, Olympisch schaatskampioen (1988) Yvonne van Gennip en muntontwerpster Wineke Gartz de munt onthuld voor het oog van de genodigden. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten, geslagen in Zilver en in Goud. Op 29 december a.s. zal de ceremoniële Eerste Slag van de herdenkingsmunt plaatsvinden in Thialf tijdens het KPN NK Afstanden, waarna de munt uitgeleverd zal worden. 

Bij het ontwerp van de Jaap Eden herdenkingsmunt staat de schaatscarrière van Eden centraal.  Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat Jaap Eden wereldkampioen wielrennen werd. Naast het Jaap Eden Vijfje wordt daarom ook een Wielrenpenning uitgebracht. De penning is verkrijgbaar in twee uitgiften: 5.000 stuks in coincard (een kaart op creditcardformaat waarin de penning is verpakt) en slechts 500 stuks in de Jaap Eden Zilveren Herdenkingsset. In deze set komen de topprestaties van Jaap Eden op de schaats- en wielrenbaan samen met het zilveren Jaap Eden Vijfje en de zilveren Jaap Eden Wielrenpenning, verpakt in een schaatsbaan-standaard. 

 

 

 Eerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl