Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Vermeltfoort ploetert naar zege in Rockanje

Zondag 02 februari 2020

Nieuws - Coen Vermeltfoort heeft de eerste overwinning van het seizoen te pakken en wel op het strand van het eiland Voorne in de FarmFrites Strandrace van Rockanje. Vermeltfoort behaalde vorig jaar op het zelfde parcours de nationale strandtitel. Nu liet hij in het ‘roodwitblauw’ in de sprint achtereenvolgens Bram Imming en Europees strandkampioen Ivar Slik achter zich.

Tekst: Dan Rolandus

"Het was koud en heel zwaar, het was in de eerste anderhalve ronde afzien’’, sprak de van kou bijgekomen Coen Vermeltfoort. ‘’Daarna kwam ik er doorheen. Bij het eerste keerpunt zat ik goed van voren. Toen er drie man (Ivar Slik, Bram Rood en Bram Imming, DR) wegreden ben ik er naar toe geknokt om de slag niet te missen. Het was even afzien, maar dat was het achteraf wel waard. We hebben met z’n goed samengewerkt en nadat Bram Rood eraf moest, zijn we met z’n drieën verder gegaan. Ik voelde me met de kilometer beter worden en vertrouwde vervolgens volledig op mijn sprint’’, analyseerde de coureur van VolkerWessels-Merckx zijn race.

IJzig koud

De 21e editie van de FarmFrites Strandrace van Rockanje met een afstand van 54 kilometer over drie ronden en keerpunten bij het Briels Gat en de Haringvlietdam werd verreden tijdens hoog water. Hoewel het water zakkende (eb) was waren sommige stroken langs de Noordzeekust smal waardoor de strandbikers voortdurend moesten uitkijken voor de tegemoetkomende achterblijvers. Het was ondanks de 9 graden Celsius koud, regenkoud, ijskoud en doorweekt. Sommige bikers hielden het, bevangen door de kou en sommigen zelfs onderkoeld, vroegtijdig voor gezien. Bram Imming (Team Imming) schoot na het startschot van de burgemeester van Westvoorne, de immer sportieve Peter de Jong, snel uit de startblokken. De coureur uit Egmond-Binnen trok het hele veld op een lint en dat brak al bij de derde man toen behalve Imming, Europees strandkampioen Ivar Slik (A-Bloc) en Bram Rood (KMC) los kwamen van het pact. Nationaal strandkampioen Coen Vermeltfoort onderkende het gevaar en zag zijn inspanning beloond met de aansluiting. De vier hadden elkaar snel gevonden. Thijs Zonneveld (Strandteam Theo Schilder) hield het vanwege materiaalpech na één ronde voor gezien. Bij de tweede doorkomst moest Bram Rood afhaken en leken Slik, Vermeltfoort en Imming op te gaan voor de overwinning. Doch de Brabander Ronan van Zandbeek (Invicta Watches) en Jordy Buskermolen (HSK Trias/Mooi Jong) kwamen dichter en dichter. Van Zandbeek pikte nog aan bij de leiders, maar in de sprint moest hij voor de deur van Strandpaviljoen Salsa Beachclub achtereenvolgens Coen Vermeltfoort, Bram Imming en Ivar Slik voor zich dulden.

Bram Imming was dik tevreden met z’n tweede plaats. ‘’Ik trok vanaf de start meteen door en Ivar Slik zette bij de lagune nog een tandje bij waardoor we met z’n vieren kwamen te zitten. Bram Rood reed op zijn limiet en moest er in de tweede ronde af. We hebben toen tegen elkaar gezegd gewoon door te rijden om het podium veilig te stellen. In de laatste kilometer begonnen we te pokeren waardoor Ronan van Zandbeek er nog bijkwam. Iedereen raakte bevangen door de kou. Ik had alleen koude handen, maar je moest maar niet aan kou denken, gewoon op de automatische piloot doordouwen’’, aldus Bram Imming, die een dag eerder in de teamrace in het Belgische Bredene met Toon Imming, Wim Verdonk en gastbiker Jan-Frederik Finoulst tweede werd achter het Belgische team Natura4Ever-Roubaix Lille Métropole met daarin Emiel Vermeulen. ‘’Nee ik ga niet naar Noordwijk, zet nu alles op het NK Strandrace in Renesse.’’ Coen Vermeltfoort liet verder weten dat hij het NK Strandrace in Renesse moet laten schieten. ‘’We zitten met de ploeg ter voorbereiding op het wegseizoen op Mallorca. Het gaat goed. Hoewel het niet makkelijk zal zijn, probeer ik het geslaagde seizoen 2019 te evenaren. Ik sta er goed voor, wil vanaf de Ster van Zwolle top zijn. Drenthe en De Braakman, een speciale koers, staan bij mij hoog aangeschreven.’’ 

Tessa Neefjes

Tessa Neefjes uit Wervershoof heeft na Katwijk, de Dijk tot Dijkrace in Julianadorp, Egmond-Pier-Egmond en de Westland Beachrace van ’s-Gravenzande in Rockanje haar vijfde strandzege behaald. De mountainbikester van West-Frisia nam in de eerste ronde tweevoudig Europees- en vijfvoudig nationaal strandkampioene Pauliena Rooijakkers mee. Rooijakkers viel in de tweede ronde na een val met een pijnlijke schouder uit. Neefjes kreeg vervolgens gezelschap van Rozanne Slik (KMC). De twee vrouwen bleven tezamen tot aan de finish waar Tessa Neefjes haar naaste belaagster achter zich liet. Mirjam de Bruijn passeerde de finish als derde. Pauliena Rooijakkers: ‘’Ik kwam in aanraking met mijn voorganger en kwam ten val op mijn schouder. Ik was in Zwitserland al twee keer op mijn schouder gevallen. Het was best gevoelig, maar het gaat wel’’, stelde de wegrenster van CCC-Liv zich gerust.

Organisator Lex Nederlof was ondanks de bizarre weersomstandigheden tevreden over de opkomst. ‘’Het was afzien voor de renners, het werd vanwege de kou een afvalkoers, maar we hadden met alle favorieten een schitterend podium.’’ Eén van de vrouwen loofde de goede organisatie, maar tipte voor volgend jaar om de vrouwen te laten starten vlak achter de licentiehouders.

Uitslag 21e FarmFrites Strandrace van Rockanje voor licentiehouders: 1. Coen Vermeltfoort (Vlijmen), 2. Bram Imming (Egmond Binnen), 3. Ivar Slik (Bergen NH), 4. Ronan van Zandbeek (Schijndel), 5. Jordy Buskermolen (Kudelstaart), 6. Rik van Breda (Den Helder), 7. Daan van Sintmaartensdijk (Zuidland), 8. Sybren Welling (Heiloo), 9. Robbie van Bakel (Deurne), 10. Sebastiaan ten Zeldam (Haarlem). Vrouwen: 1. Tessa Neefjes (Wervershoof), Rozanne Slik (Bergen N-H), 3. Mirjam de Bruijn (Alkmaar), 4. Karen Brouwer (Spaarndam), 5. Anne van de Swaluw (Kwadendamme).

 Eerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl