Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Spatzwear - we got you covered!

Woensdag 11 maart 2020

Products - Het is eind februari en een snelle blik op het weer van de komende weken maakt duidelijk, dit gaat een nat voorjaar worden. Regen, regen met hier en daar een, natuurlijk natte, sneeuwvlok en een fikse woei. Echt weer om lekker binnen te blijven, languit op de bank met een goed wielerboek, op zolder op de Tacx stilstaande rondjes draaien of al Zwiftend met de blik gericht op het scherm van de laptop. 

Of toch niet? Is er toch een "world outside your window" zoals zangeres Tanita Tikaram in 1988 zong. "I'd bear the heavy wind and rain that falls, I'll never come back again. 'Cause you know I laugh when winter shows her hand..." 

Kou, regen en wind houden mij niet tegen, ik zie alleen altijd op tegen koude en/of natte voeten. Bij de gemiddelde rit in de lente, herfst of winter voel ik na 10 kilometer mijn voeten al niet meer. Van alles probeer ik, dubbele overschoenen, twee paar sokken, Merinowollen sokken, schapenwollen binnenzolen, het maakt niet uit. En ik weet donders goed, ik ben echt niet de enige die na een rit van 2, 3 uur bijna niet meer kan lopen op z'n of haar halfbevroren voeten. 

Zoekend naar oplossingen stuit ik op de website van de Engelse oud-renner Tom Barras. Geconfronteerd met de barre weersomstandigheden in zijn geboorteland bedacht aan het begin van zijn wielercarrière al een oplossing voor het probleem van koude en natte voeten. Het bleef bij een idee, de geschikte materialen om een goede warme en waterdichte overschoen te maken waren nergens te vinden. Pas nadat hij zijn koersfiets in de wilgen hing, stortte hij zich weer op zijn 'oude' idee. Gezeten achter zijn naaimachine fabriceerde hij het ene na het andere ontwerp, reed er honderden mijlen mee om weer terug te keren naar de ontwerptafel. Totdat hij de perfecte oplossing had, de Spatz overschoen. 

Als ik er meer over lees wordt mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ik stuur een mail met de vraag of ik een paar Spatz overschoenen mag testen voor deze site. Binnen no time krijg ik een enthousiast antwoord van Tom, wil ik niet liever meteen het hele 'warm blijven op de fiets' pakket testen? Overschoenen, handschoenen en een warme winter base-layer? En de belangrijke vragen, wat zijn je maten en adres. Voordat ik het weet plingt mijn mail, het pakket is onderweg! Van zoveel enthousiasme word ik vrolijk en kan niet wachten totdat het binnen is. 

Een paar dagen is het binnen en kan ik de 'gear' eindelijk met eigen ogen bekijken en uitproberen. Ik verschiet even van schrik als ik zie dat de overschoenen in maat S geleverd zijn, mijn maat 43 gaat daar toch niet inpassen? Dat blijkt mee te vallen merk ik, als ik met enige moeite de overschoenen aan doe. Met moeite, want het zeker de eerste keer even wennen geblazen. De Spatz zijn niet alleen hoog maar ook bijzonder strak en ik pak er al snel een stoel bij om ze, op mijn gemak al zittend, aan de benen te schuiven. De keren daarna gaat het allemaal al een stuk makkelijker. Bijzonder aan deze overschoen is dat je de fietsschoenen als laatste aantrekt. Zie het instructiefilmpje van Tom.

Als de eerste sneeuwvlokken vallen is het tijd voor een eerste testrit. Ik besluit om die eerste rit te beginnen met een paar dunne Isadore Apparel fietssokken. Die heb ik een paar dagen eerder getest in ongeveer gelijke weersomstandigheden zonder overschoenen en ik weet dat ik na 10 kilometer steenkoude voeten had. Ook trek ik het Basez ondershirt aan onder mijn ook net geteste Isadore jas. De Glovz handschoenen maken het te testen geheel af. 

Ik duik de grens over en zoek de koude open en winderige vlaktes op. Het is even wennen aan 'evenhoevige' handschoenen maar al snel voelt dat ook vertrouwd. Mijn voeten blijven lekker warm merk ik al snel, er komt geen zuchtje kou door de neopreem laag heen. En als ik vervolgens ook bewust stuur door elke plas water (en die zijn er te over), blijven de voeten droog. 

Bijkomend voordeel van de strakke pasvorm is dat de schoenen ook werken als een soort van compressiesok. En dat bevordert weer de doorbloeding van de beenspieren. Na 40 kilometer merk ik voor het eerst dat mijn voeten koud worden, niet verwonderlijk met een paar zomersokken als basis. Netjes dus. De handen blijven met de extra 'shield' ook fijn warm terwijl het Spatz ondershirt mijn bovenlichaam op de juiste temperatuur houdt. Bij latere ritten vervang ik de dunne sokken voor een paar van Merinowol en heb ik ook na 40 kilometer nog warme voeten. 

SPATZ 'Roadman 2' Super-Thermo Reflective Overshoes with Kevlar € 99,99

Alsof je een paar rubberlaarzen op de fiets draagt. Dat is de reactie van mijn partner als ik haar voor het eerst de Roadman 2 overschoen laat zien. Het is geen hele rare opmerking, want de overschoenen zijn net zo hoog als een goede rubber regenlaars, net tot onder de knie. Maar daar houdt het vergelijk dan ook op, de Roadman 2 is het tegendeel van een lompe laars. De Roadman 2 is de stevigere versie van de originele Pro 2 schoen. Aan de voorkant zorgt een 4,5 millimeter dikke beschermlaag met kevlar voor een uitstekende bescherming van je tenen, terwijl zo'n zelfde laag aan de binnenkant van de voet voorkomt dat je de schoenen open haalt aan je kettingblad. Het beenstuk is aan de binnenkant voorzien van een  thermisch gevoerd scheenpaneel voor extra warmte. 

SPATZ "GLOVZ" Race Gloves with fold-out wind blocking shell € 74,99

Spatz is niet het eerste merk dat een handschoen met een extra shell op de markt brengt, maar wel één die dat op een hele goede manier doet. De twee vingerstukken zijn gemaakt van een zacht winddicht materiaal dat makkelijk over de vingers schuift. De handschoen zelf heeft veel grip door de epoxy-gel aan de binnenkant en kleeft als het ware aan je stuur. Dat is fijn als je onverwachts in de regen met je voorwiel over een fikse hobbel rijdt. Aan de binnenkant van de duim zit een extra verstevigd stuk. Wil je onderweg je telefoon gebruiken, dan heeft Spatz daar ook aan gedacht. Je steekt zonder moeite je vingertoppen door een speciale opening en bedient daarmee je telefoon zonder dat de rest van je hand koud wordt. Wil je de shell niet gebruiken dan stop ze ze in een speciaal opbergvakje bovenop de handschoen. Tot slot heeft Spatz bedacht dat een extra lang manchet zorgt voor extra warmte aan de polsen en handen.. 

SPATZWEAR 'BASEZ 2' White Baselayer  € 89,99

Het Basez 2 ondershirt is een bijzonder ding. Ontwerper Tom heeft gekozen voor een geheel eigen aanpak en stelde een shirt samen dat perfect is voor de winter. Het begint bij een dikke warme col die overgaat in een thermische stof die op een speciale manier is genaaid. De vele naden op de borst en armen zorgen ervoor dat er een soort van luchtzakjes ontstaan waar de lichaamswarmte blijft hangen. Diezelfde techniek maar dan met een dunnere stof op de rug maakt dat overbodige lichaamswarmte kan ontsnappen. Tot slot zijn de mouwen extra lang en voorzien van duimlussen. Op die manier gaat het shirt over in de handschoen en is er op die plek geen verlies van warmte. 

Conclusie:

Je ziet de overschoenen van Spartzwear niet voor niets steeds vaker langskomen in het profpeloton. Als profrenners hun hun eigen geld uitgeven aan spullen die ze ook gesponsord kunnen krijgen, dan zegt dat wel iets. En ik geef al die profrenners die dezer dagen over Vlaamse kasseien dokkeren of op weg naar Nice zwoegen in de regen helemaal gelijk! Dit is echt een ideale schoen! Ik heb geen koude voeten meer gehad vanaf het moment dat ik deze overschoen combineerde met een goede wintersok en hoe fijn is dat! En dat is wel 100 euro waard! 

Ook de handschoenen doen het goed, de shell is winddicht en houdt kou buiten. Of ze ook echt bestand zijn tegen een hevige vrieskou heb ik niet kunnen testen, simpelweg omdat het in de testperiode niet vroor. 

Het ondershirt doet precies wat het moet doen en zit heerlijk warm. De dikke kol is super fijn en houdt de nek goed warm. De bijzondere vorm van de stof maakt dat het shirt super goed reguleert. Ik ben alleen wat minder tevreden met de naad van de duimlussen. Die is verstevigd met extra veel garen en dat veroorzaakt dat er een hard stuk drukt in de muis van mijn hand. Thuis zit er ook een diepe pijnlijke groef in de huid. De ritten die erna maak steek in de duimen niet door het gat en heb ik ook nergens last meer van. Ik kan iedereen dit shirt aanraden.

Meer weten? Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl