'Beyond the horizon', het verhaal achter de Apeldoornse wielenbouwer 9thWave Cycling
Dinsdag 08 april 2025
Products - Als de wielen onder de Wilier gravelbike zitten is het even stil in de werkplaats van 9thWave Cycling in Apeldoorn. We moeten even laten bezinken wat we hier tegen de wand hebben staan. Dan klinkt het ;"damn wat een dikke bak!" De woorden komen uit de mond van uw verslaggever. Zijn alweer paar jaar oude gravelbike is van het ene op het andere moment getransformeerd tot een serieus racemonster.„Ja, daar staat opeens een hele andere fiets” lacht Guido de Jong terwijl hij met een kritische blik naar de fiets voor hem kijkt. Hij is niet de enige die staat te kijken, wielenbouwer Arnout staat ook met een glinsterende ogen te kijken. Een van zijn collega's laat het wiel waaraan hij werkt in de steek en werpt een scherpe blik op het eindresultaat. Elke keer weer is het een bijzonder moment. Het karakteriseert de eigenheid van dit bedrijf.
Guido de Jong is de man die, samen met Peter 'Peerke' Wouters, in 2014 aan de wieg staat van 9thWave Cycling. Hij is eind jaren 2000 actief als renner bij het mountainbiketeam van 'Peerke'. Als liefhebber van de fietstechniek volgt hij nieuwe ontwikkelingen op de voet. Een van die ontwikkelingen die zijn belangstelling heeft is het carbon wiel. In mtb-wedstrijden loopt Guido tegen beperkingen op die wat hem betreft verbetert kunnen worden. Met als belangrijke insteek, de stevigheid. De op dat moment populaire lichtgewicht aluminium velgen zijn niet bestand tegen het geweld en gewicht van de 'Hollandse' coureurs. Na de zoveelste gebroken spaak is Guido er wel klaar mee.
Carbon in de fietssport
Carbon, oftewel koolstofvezel, wordt zo'n vijftig jaar geleden geïntroduceerd in de fietssport. De atomen van koolstof hebben de eigenschap dat ze ijzersterke verbindingen aan kunnen gaan. Het is materie die zich makkelijk laat vormen en met de juiste hars een keihard en stevig eindproduct oplevert. In 1987 introduceert Giant de Cadex 980 C, de eerste carbon racefiets. Het is het begin van een revolutie in de fietswereld. In de jaren die volgen wordt ook het carbon wiel geboren. In het begin is het geen doorslaand succes, de superlichte wielen zijn gevaarlijk en lastig te besturen.
Ook het remmen met deze wielen is lastiger, de remblokjes hebben eenvoudig minder grip op een carbonvelg dan op een aluminium wiel. Daar komt verandering in met de introductie van de schijfrem. En die wordt voor het eerst toegepast in de wereld van het mountainbiken. Het is een logische ontwikkeling, 'ouderwetse' remblokjes verliezen remkracht in de modder, iets waar schijfremmen veel minder last van hebben. Met de schijfrem is het plots mogelijk om hele andere wielen te bouwen en dat triggert Guido en 'Peerke'.
Beyond the horizon
De twee besluiten een bedrijf op te starten en kiezen de naam 9thWave. De naam vindt z'n oorsprong in een Ierse mythe en gaat over het ontdekken van de wereld 'beyond the horizon'. In de zeilwereld kent men de uitdrukking van de 'negende golf' ook; het is de krachtige golf die volgt na meerdere kleinere. Een passende naam, de oprichters willen met hun wielen een golf van verandering veroorzaken in de fietswereld.
De rolverdeling is ook meteen duidelijk, Peter heeft de ervaring in de zakelijke kant van de fietswereld terwijl Guido's, expertise ligt in productontwikkeling en inkoop. In de praktijk betekent het dat Guido in de zaak in Apeldoorn werkt en dat Peter in binnen- en buitenland de promotie verzorgt. Al dan niet bij wereldberoemde tochten als de Cape Epic, waar hij zelf aan deelneemt.
Wielen bouwen in de keuken
In mei 2015 hakken de twee de knoop door, de naam 9thWave Cycling wordt vastgelegd en ze gaan aan het werk. „We bestelden wat velgen in China en begonnen wielen te bouwen. Letterlijk gewoon thuis in de keuken” legt Guido uit. Er komt verandering in als een oude dokterspraktijk, een paar huizen verder in Apeldoorn leeg komt te staan. Achter de balie, waar vroeger de doktersassistente zat, en in de voormalige onderzoekskamer worden wielen gebouwd. Na een jaar pionieren is ook deze plek te klein, 9th Wave verhuisd naar Vaassen. „Een vriend had daar een bedrijf en nog wat ruimte over.”
Uiteindelijk vestigt 9thWave zich in het pand waar het nu nog steeds zit, op wat onopvallend plekje op een industrieterrein, vlak langs het Apeldoorns Kanaal. Binnen kan de tegenstelling niet groter zijn, strak ingericht, zwarte muren met oranje details. Aan de muur een overzicht van de wielen die 9th Wave maakt. De boodschap kan niet duidelijker zijn; 'take it or leave it'. De inrichting is eenvoudig, een paar rekken met bestelde wielen en een aantal werkplekken.
De geboorte van een nieuw wiel
Binnen heerst een serene rust. Achterin de zaak is een van de medewerkers geduldig bezig met het spaken van een wiel. Spaak na spaak wordt in de naaf gestoken, het zogenoemde 'inspaken'. Dan wordt de velg eromheen gelegd en begint (naam) vastzetten van de spaken. Nippel erop en met een paar slagen voorlopig vastdraaien. De geboorte van een nieuw wiel is een feit.
„We zijn echt begonnen vanuit de behoefte dat het beter moest kunnen” zegt Guido terwijl we bekijken hoe het wiel vorm krijgt. Het bedrijf richt zich in eerste instantie op het bouwen van wielen voor mountainbikes. „En dat is ook nog waar de meeste mensen ons van kennen” verduidelijkt Guido. Al snel komt de vraag waarom er geen wielen voor racefietsen worden gemaakt. „En toen hebben besloten, dat gaan we ook doen.”
Een beslissing die ook ingegeven wordt door de fietsbranche. „Bij de meeste fietsenzaken werkt het als volgt; ze moeten Shimano hebben omdat het de grootste is, daarnaast Mavic omdat ze zo groot zijn en dan is er ruimte voor één gespecialiseerd merk. Zoals het onze ” aldus Guido. De keuze om ook wielen te bouwen voor racefietsen is een goed geweest. „Tegenwoordig verkopen we meer racefietswielen dan mountainbikewielen.” Inmiddels bouwt 9thWave ook alweer een tijdje gravelwielen; „dat is natuurlijk mooi, zo gaan we weer een beetje terug naar onze roots, het off-road rijden.”
Asymmetrisch
„We willen gewoon goede wielen bouwen” zegt Guido. „Dat doe je niet alleen met de beste onderdelen, maar ook met een asymmetrische velg.” Dit type velg, ook bekend als de offset velg, heeft een groot voordeel. Kort gezegd, het maakt dat het wiel veel steviger is. Bij een asymmetrisch wiel is de spanning op de spaken beter verdeeld. „En dat merk je bij het aanzetten maar ook op langere termijn. Een asymmetrisch wiel gaat langer mee”, aldus Guido.
Een wiel is niet compleet zonder naven en spaken. En daar is ook een verschil te maken merkt wielbouwer Arnout op. „Je kunt een spaak voor 15 cent per stuk inkopen en een goedkope naaf, maar dat komt de kwaliteit en betrouwbaarheid van het wiel niet ten goede.” Het is ook waarom 9th Wave DT-Swiss naven gebruikt; „die zijn wel duurder, maar het zijn gewoon de beste naven die er zijn.” Ook de spaken die 9thWave gebruikt zijn van DT-Swiss.
Ja, dat betekent wel dat de wielen wat duurder zijn dan de wielen van grote merken, „We zijn niet super duur, maar wel duurder dan grote merken” zegt Guido. Hij neemt het voor lief; „wij vinden dat kwaliteit boven kwantiteit gaat.” Er is nog een goede reden om een set 9thWave wielen aan te schaffen zegt Guido; „onze wielen zijn niet alleen goed en betrouwbaar, maar ze hebben ook een ziel. Omdat ze met passie en liefde gebouwd zijn.”
Op het strand
De kennis van het wielbouwen maakte ook dat het Apeldoornse bedrijf als allereerste op de markt kwam met een aerowielset voor het strandracen. Een kleine tak van sport die voornamelijk in Nederland en België gereden wordt in het off-season. Normaal rijden de meeste deelnemers met gewone mountainbikewielen en een wat bredere, zachtere band. Tenslotte wil je als berijder voorkomen dat je te diep wegzakt in het mulle zand.
Wielen bouwen voor op het strand vraagt aanpassingen die bij andere wielen geen rol spelen. Zo moeten de naven extra goed afgedicht worden om te voorkomen dat het door het zoute zeewater wordt aangetast. Datzelfde gaat op voor de spaken, de gewone nippels gaan door het zeewater roesten. En dus worden er messing nippels gebruikt. Ook over de breedte van de velgen is nagedacht, ze zijn breder dan gewoon voor optimale rolweerstand.
Terwijl we het reilen en zeilen van 9thWave bespreken zijn Guido en Arnout druk bezig om mijn gravelbike te voorzien van een set Anath 456 Carbon Gravel Wielen. Ik heb een setje Bontrager Betasso banden om te testen en die worden met een paar minuten vakkundig op de hookless wielen gezet. Een scheut latex erbij en ze zijn klaar om eens goed aan de tand gevoeld te worden.
En hoe dat ging, lees je later hier op de site.
Eerder...
- Over bergen en dalen, op pad met de carbon gravelwielen van 9thWave
- 'Beyond the horizon', het verhaal achter de Apeldoornse wielenbouwer 9thWave Cycling
- Boek Tadej Pogacar in herdruk
- Leestip: Tadej Pogacar Onnavolgbare kopman
- Van Empel naar de winst in Benidorm
- All I want for Christmas 2024
- KNWU ruilt AGU in voor Kalas
- Van top tot teen de winter in met Northwave (2)
- Van top tot teen de winter in met Northwave
- Reus van Wierden: het bewogen leven van Jos Lammertink
- Onze cadeautips voor wielerliefhebbers Sinterklaas/Kerst
- Northwave Hammer Plus - perfect op en naast de fiets
- Klassiek en uniek, het Concor 50 Eroica zadel
- Lekke band? Dat los je eenvoudig op!
- Goed zichtbaar op de weg met de Ravemen FR300
- AGU blijft bestaan na overname EcoMotion
- Liv is opnieuw volop zichtbaar in Tour Femmes
- Intermarché vertrouwt op Nederlandse wielen met vleugje Van Halen
- Liv lanceert nieuw Langma-assortiment
- Leestip: boek Italië en de Tour
- Eroe.cc - beste wielerbroek en perfecte tweede huid
- Wielerscheurkalender 2025 is hét cadeau voor wielerliefhebbers
- Van der Poel blijft team en Canyon trouw
- Giant presenteert nieuwe TCR racefietsen met naadloze integratie en optimale aerodynamica en efficiëntie
- De 4e generatie Look KEO Blade; 'vertrouw er maar op'