Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Retro: onverwachte ontknoping in Olympia's Tour 2007

Vrijdag 15 mei 2020

Elite men - Mei 2007. Het was de mafste Olympia's Tour van de afgelopen 25 jaar. Een supersterke lichting van Rabobank streed om de eindwinst. Maar waar twee honden vochten om een been, ging een derde er mee heen.

Martijn Maaskant en Lars Boom waren ploeggenoten, maar bleken die editie beiden bijzonder gebrand op de eindzege in de oudste etappekoers van Nederland. Die toen nog negen dagen was. Hoorde je het rugnummer van de één over de communicatie, dan kon je er donder op zeggen dat de ander in de tegenaanval trok. Ploegleider Nico Verhoeven vond het best, zolang er maar geen buitenstaander van zou profiteren.

Of het mee speelde dat Maaskant al bezig was met een toekomst buiten Rabobank en dat Boom zijn loopbaan zou vervolgen binnen de structuur van de machtigste ploeg van dat moment, dat bleef binnen de muren van het Rabo-bastion.

Op de voorlaatste dag sloop Maaskant mee met een omvangrijke kopgroep in zo'n rit waarvan je vooraf dacht dat hij er niet toe zou doen. Boom moest toestaan dat het duel in het voordeel van de Zuid-Hollander zou uitvallen. "Ik had die opvallende paarse trui moeten herkennen bij de renners die weg sprongen" constateerde hij zuur.

Maaskant leek al zeker van de eindwinst. Maar dat pakte anders uit. Op de slotdag door Limburg, met een aankomst in Buchten, reed er opnieuw een groep weg. Thomas Berkhout verdedigde de belangen van Rabobank. Die ploeg nam in de achtervolging dan ook geen verantwoordelijkheid, tot frustratie van Maaskant die onderweg op de hellingen steeds probeerde wat van de marge af te snoepen en zo een groepje mee te krijgen. Maar van zowel zijn eigen team als van de andere ploegen kwam er geen steun.

De voorsprong van de acht koplopers was zo groot dat het peloton in Buchten werd stil gezet zodat de groepen niet samen zouden lopen. Paul van Schalen won de etappe en het was aan de jury om uit te rekenen hoe groot de verschillen waren met aftrek van de 'statijd' . Een vergadering die een uur leek te duren. Uiteindelijk bleek Berkhout met enkele tellen winnaar. De pers trok naar de Rabo-camper, waar de kersverse winnaar niet goed wist of hij nu blij moest zijn met deze onvoorziene zege. Maaskant was ontroostbaar, Boom zou de ronde een jaar later winnen. De naam van Maaskant siert de erelijst van Olympia's Tour niet. 

BEKIJK HIER EEN FOTOALBUM VAN SPORTFOTO OVER OT 2007

Foto: © Sportfoto - Dick Soepenberg

 Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl