Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Compressiesokken: Knallen met Stox

Dinsdag 01 september 2020

Products - Het is inmiddels 9 jaar geleden dat ik voor het eerst kennismaakte met het verschijnsel 'compressieksok', de steunkous voor sporters. Na afloop van de teampresentatie van het AA Drink-Leontien.nl Cycling Team ga ik naar huis met een paar Smove sokken, die ik in de jaren erna veel gebruik. Als het Amsterdamse Stox Energy Socks eerder dit jaar aanbiedt om een paar compressiesokken op te sturen voor een test, zeg ik geen nee. Stox is de officiële leverancier van het Jumbo-Visma team en als Roglic ze met plezier draagt, dan wil ik dat ook. 

Wat zijn het eigenlijk, compressiesokken? Een kort kijkje in de historie en wetenschappelijke achtergrond. 

De sportwereld maakt zo'n zestien jaar geleden voor het eerst kennis met het 'compressie' verschijnsel als hardloper Bram Som in Göteborg Europees kampioen op de 800 meter wordt. Het meest opvallende aan zijn prestatie? De hoge sokken die hij draagt, tot net onder de knie. Deze sokken lijken de Achterhoekse hardloper vleugels te geven. Som kampt al een aantal jaren met klachten aan zijn kuiten en die lijken door het dragen van de hoge compressiesokken als sneeuw aan de horizon verdwenen te zijn. 

Vanaf dat moment vindt deze 'magische steunkous' zijn weg in de sportwereld, niet in de laatste plaats ook in die van het wielrennen. Er zijn meerdere redenen waarom wielrenners deze sokken dragen waarvan het herstel van de kuiten na een wedstrijd de belangrijkste is. Naast een uitstekende herstelfunctie zouden full-lenght compressiesokken ook prestatieverhogend zijn. Zodanig dat de Union Cycliste Internationale (UCI) deze sokken ziet als zijnde mechanische doping en het gebruik ervan tijdens wedstrijden verboden heeft.  

De grote vraag, wat doen compressiekousen nou precies? 

Kort gezegd zorgen de sokken ervoor dat de afvalstoffen van je spieren beter worden afgevoerd. Stel je even voor wat er in je onderbeen gebeurt als je kracht zet op je pedalen. De spieren in je onderbeen hebben extra brandstof (glucose en zuurstof) nodig om het prestatieniveau te handhaven. Die brandstoffen worden door de bloedvaten aangevoerd en die dijen uit om de extra brandstoftoevoer mogelijk te maken. 

Diezelfde bloedvaten voeren ook de afvalstoffen (de H+-ionen uit het melkzuur), die je bij inspanning aanmaakt, af. Nu is het vlies om de spieren van je onderbeen stugger dan op andere plekken in je lichaam. Als gevolgd daarvan kunnen je spieren deze stoffen lastiger afvoeren met als gevolg dat je spieren opzwellen. Het gevolg van dat opzwellen? Verzuurde benen, oftewel die vervelende zeurende pijn die soms zo erg kan zijn dat je moet stoppen met fietsen. 

Een compressiesok is zo samengesteld dat het op de juiste plaatsen zoveel druk uitoefent dat het de pompfunctie ondersteunt van de spieren in je onderbeen waardoor vooral de afvoer van afvalstoffen verbetert wordt. De druk wordt berekend aan de hand van millimeter kwikdruk (mmHg). Bij de sportsokken van Stox ligt die tussen de 22 tot 28 mmHg. De sokken geven de meeste druk onderaan terwijl die druk minder hoog is onder de knie. Op die manier worden de afvalstoffen in het bloed als het ware omhoog richting de nieren gestuwd. 

Stox Energy Socks werd eind 2012 opgericht door Caspar Disselhoff. Hij blesseerde zich in de aanloop van de marathon van New York en kreeg het advies om steunkousen te gebruiken. Disselhoff kon nergens een goede, comfortabele en mooi vormgegeven compressiesok vinden en besloot die dan zelf maar te ontwerpen. Inmiddels heeft Stox een uitgebreide assortiment en levert het sokken die niet alleen zijn aangepast voor specifieke sporten, maar ook aan de mannelijke of vrouwelijke vorm.  

En dan, de praktijk! 

Om de Stox Energy Socks aan een echte test te onderwerpen test ik ze intensief in op pittige klimmen in Zuid-Limburg en de Eifel. Zo beklim in Limburg de beruchte hellingen van Camerig en Vaals en pak ik in de Eifel onbekende klimmen van 12% en meer. Om te vergelijken draag ik de ene keer 'gewone' fietssokken en de andere keer de sokken van Stox. Om vervolgens ook na een tocht met gewone fietssokken de Stox als herstelsokken te gebruiken. 

Ik zal er niet omheen draaien, ik heb een sokken fetisj. Ik heb een enorme voorraad sokken, zowel voor het dagelijkse gebruik, als voor op de fiets. Ik draag altijd twee verschillende sokken behalve op de fiets, dan zijn beide gelijk. Stox stuurde me een paar mooie en stoere blauw met neon-gele sokken. Een ding valt meteen op als ik deze sokken naast hun voorgangers leg, de Stox zijn meer gevormd naar de kuit. En dat is ook te merken, ze zijn een stuk makkelijker aan te trekken dan andere paren in mijn collectie. De sokken zitten erg prettig en geven een ondersteunend gevoel. 

Dat laatste merk ik vooral in de Eifel, als ik bijvoorbeeld de 12% klim naast de camping op fiets. Waar ik met gewone fietssokken aan op driekwart een 'brandend' gevoeld krijg in mijn kuiten blijkt deze 'kuitenbijter' probleemloos te nemen met de Stox compressiesokken. Als ik op weg naar Bitburg een 16% afdaling tegen kom, plan ik meteen mijn route via deze klim terug. Ook hier voel ik dat ik langer staand op de pedalen kan doorgaan dan normaal. De keren dat ik met gewone sokken fiets, gebruik ik de Stox als herstelsokken. De draagduur varieert ergens tussen 2 uur en zelfs een hele nacht. Ik heb geen enkele keer spierpijn na gebruik van de Stox. 

Conclusie

Hoge sokken zijn steeds meer te vinden in het peloton. De wielerteams zijn ook niet gek, de UCI mag dan wel kniehoge compressiesokken verbieden, ook met sokken van 10 centimeter hoog is ook winst te halen op het gebied van compressie. Als ik met de Stox op de fiets zit krijg ik wel blikken en opmerkingen, zulke hoge sokken lijkt nog steeds 'not done'. Het kan me niet veel schelen, ik weet wat mijn voordeel is en dat is wat mij betreft het belangrijkste. Ik zou als sokkenliefhebber nog wel een leuke ruiten of bloemetjes compressiesok zien maar heb geen idee of dat productietechnisch te doen is. Los daarvan, Stox slaagt er wat mij betreft in om hun belofte, "het is onze missie om u te helpen zich beter te voelen en minder last van uw benen te hebben", na te komen. 

Een paar compressiesokken van Stox kosten 39 euro. Meer? 

 Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl