Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Producttest Mojito: KASK redt levens

Woensdag 29 september 2021

Products - Om er meteen maar met een boude uitspraak in te knallen, KASK redt levens! In ieder geval het mijne.

Begin dit jaar ga ik hard onderuit en kop letterlijk een stapel boomstammen. Waarschijnlijk een ongelukkige combinatie van omstandigheden, iets heeft mijn achterwiel of kuit geraakt en ik ben vol met de kop geklapt op een scherp stuk boomstam. De klap is zo hard dat ik zelfs even buiten bewustzijn ben. Ik kom nog op de fiets thuis en hou er een stevige koppijn en een hersenschudding over. Als ik later mijn helm nog eens nader onderzoek zie ik dat deze de grootste impact van de klap heeft opgevangen en verwerkt. De helm kan in de afvalton, maar ik kan door.

De helm die de klap heeft opgevangen is van het Italiaanse merk KASK. Het nog relatief jonge (2004) en niet al te grote bedrijf is gevestigd aan de voet van de Italiaanse Alpen in het kleine plaatsje Chioduno, niet ver van Bergamo. De geschiedenis van dit stadje gaat terug tot zo'n 500 voor Christus, de tijd van de Galliërs. Misschien wel de beroemdste inwoner is Giuseppe Tironi, de 'trompetter' van Garibaldi, de man die van het verscheurde italië een eenheid wist te maken. Een stadje ook waar het peloton van 'Il Lombardia' oftewel 'de koers van de vallende bladeren' tijdens een door de coronapandemie uitgeklede editie van 2020 langs reed. En in dat peloton waren de in Chioduno geproduceerde helmen van KASK goed te zien. KASK is onder andere al jaren de vaste leverancier van helmen bij het team van INEOS Grenadiers.

Voor de 'gewone' wielerliefhebber is het 'Mojito' model, al ruim 10 jaar in het assortiment, de bekendste helm van KASK. Van een goed model neem je geen afscheid, maar ontwikkel je door. En dat is wat KASK gedaan heeft met de derde generatie van de Mojito. Het resultaat mag er zijn, een mooi vormgegeven strakke helm. De golvende fijnmaziger opbouw van het tweede model is ingeruild voor een veel rustig ogende helm. Was het vorig model nog opgebouwd uit tien baleinen, voor de Mojito 3 heeft KASK gekozen uit niet meer dan zeven baleinen. Verdwenen is de licht opstaande 'haaievin' achterop de helm, het is slechts nog een klein bultje.

Op alle fronten is de helm verbeterd, de schaal oogt steviger en is dat volgens KASK ook. Door de bredere baleinen is er ook meer ruimte voor padding met als gevolg dat de helm beter zit. Een duidelijke verbetering zit in het systeem om de helm goed strak op het hoofd te krijgen. Neem de draaiknop op in de band waarmee je de helm zekert op het punt tussen de bovenkant van je nek en de onderkant van je schedel. Was het bij de 2 nog een fikse knop op een nogal lelijk stuk getand draaiwerk, bij de Mojito 3 is het weggewerkt in een compact systeem waardoor het veel comfortabeler zit achterop het hoofd. Heb je de band eenmaal goed staan, dan is de kans dat deze in hoogte verschuift klein door de toevoeging van een verticaal kliksysteem.

Ook de kin strap is verbeterd, gebleven is het kunstleren deel onder de kin, maar het kliksysteem om de beide hoofdbanden te stellen is vervangen door een eenvoudig heen en weer te schuiven driehoekje. Ook de sluiting van de kinband is veranderd, de traditionele driepuntssluiting is vervangen door een eenvoudiger in te klikken tweepuntssluiting. Het voordeel daarvan is dat je deze sluiting minder voelt tegen je kaakbeen.

De Mojito heeft altijd bekend gestaan als een compacte helm. Een helm die niet voelt en oogt alsof er een gigantische deksel op het hoofd zit, maar eerder als iets wat bijna niet opvalt. En dat brengt ons bij de kleurstelling. De Mojito 3 werd bij lancering uitgebracht in gedekte kleuren, passend bij de modetrend van fietskleding. Daar is recent verandering in gekomen, inmiddels is de helm in 16 verschillende kleuren te koop. Van zwart tot fluorescerend geel.

Veiligheid

De Mojito 3 voldoet aan de internationale regelgeving en garandeert daarmee dat de helmen veilig zijn. Daarnaast heeft KASK een eigen test, de WG11 rotatie impact test. Een test waarbij de helmen onder alle mogelijke valhoeken onderworpen worden. Voorwaarts, achterwaarts, zijwaarts en zelfs de 80% hoek, oftewel de grond koppen met de bovenkant van je helm.

Voor meer over deze test en de regelgeving 

De test:

Om deze helm goed in beeld te krijgen heb ik er bijna een half jaar mee rond gereden in verschillende weersomstandigheden. In die tijd heb ik gelukkig geen valpartij meegemaakt, maar voelde ik me beschermd genoeg om geen enkele uitdaging uit de weg te gaan. De minimum temperatuur waarin ik de helm droeg lag rond het vriespunt, de maximum temperatuur lag ergens rond de 37 graden. Meestal had ik (kaal hoofd) er een petje of muts onder aan. Ondanks dat er flink wat minder gaten in model 3 zitten dan model 2 maakte het voor de ventilatie niet uit. Geen enkel moment heb ik last gehad van het idee dat ik met iets op het hoofd rondreed, het voelt natuurlijk aan om deze helm op mijn hoofd te hebben

Conclusie:

KASK is er opnieuw in geslaagd een uitstekend zittende (ik heb geen moment 'last' gehad) mooie helm te maken. Met de Mojito 3 helm rij je gesoigneerd en veilig in alle seizoenen rond.

De KASK Mojito koop je voor rond de 125 euro.

Meer? 

EJ JansenEerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl