Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Organisator Jan van Ommen overleden

Dinsdag 29 maart 2022

Nieuws - Jan van Ommen is afgelopen nacht  op 74-jarige leeftijd overleden. De wielerman in hart en nieren was organisator van de Craft Ster van Zwolle en de Salverda Omloop van de IJsseldelta.

Van Ommen lag al enige tijd met hartproblemen in het ziekenhuis. De Ster van Zwolle ging vanwege die gezondheidskwestie dit jaar niet door. 

Van Ommen tekende in het verleden met de komst van het Nederlands Club Kampioenschap in Dronten, de Zuiderzee Derny Tour en het Peperbus Prof Spektakel voor meer wielerevenementen. Ook was hij nauw betrokken bij De IJsselstreek, waar hij voorzitter en erelid was, en was als speaker actief bij wieler- en skeelerwedstrijden.

Van de KNWU kreeg hij in 2020 het Gouden Wiel, de belangrijkste wieleronderscheiding. Ook was Van Ommen secretaris van de VOW, de club van organisatoren. Bovendien maakte hij deel uit van de sportcommissie van de KNWU.

Na een eerde geslaagde ingreep aan de aorta traden begin dit jaar weer gezondheidsproblemen op. Na een spannende periode op de intensive care, mocht Van Ommen weer aan een terugkeer naar huis denken. Al zag hij op tegen het feit dat hij dan niet meer mobiel kon zijn. De toekomst van de Ster van Zwolle was tot het laatst in zijn gedachten.

Van Ommen drukte een stempel op de wedstrijd, die hij op aandringen van oprichter Ben Zomerdijk overnam, en beschermde de status van Nederlandse openingsklasssieker . Wel brak hij met het voornemen er een wedstrijd voor profs van te maken. Nadat Rudie Kemna in 2001 vertelde op zijn gemakje te hadden gewonnen van de amateurs, liet hij de wedstrijd terugkeren naar de roots. Wel wist hij de wedstrijd via Eurosport onder de aandacht te houden. Hij heeft de hoop uitgesproken dat de Ster in de toekomst weer verreden mag worden.

Toch besefte Van Ommen goed dat hij een mooi deel van de wielerhistorie heeft mee mogen maken. Hij vertelde nog met graagte over de glorietijden van Dries van Wijhe en Fedor den Hertog. Hoe de Veluwe uitliep voor de wielercriteriums en zijn club tot de besten van Nederland behoorde. Maar de van Wezep naar Zwolle verhuisde wielerman had ook feeling met het wielrennen van nu en wat ervoor nodig was om in deze tijd wedstrijden te blijven organiseren. Zo nam hij behalve de Ster ook de Omloop van de IJsseldelta over van de oorspronkelijke organisatie en zocht hij samenwerking met de organisatie van de zelfstandig opererende Omloop van Noord-West Overijssel. Hij vond het belangrijk dat de regio Zwolle op de wielerkaart bleef staan.

Meer informatie over condoleancemogelijkheden volgen later.

Foto: © SportfotoEerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl