Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Kampioenes op de fiets: Niet normaal zoveel succes

Maandag 16 mei 2022

Products - Nederland kent al ruim een halve eeuw sterke wielrensters, die van hoofdprijs naar hoofdprijs reden. Nooit waren het er zoveel tegelijk als in de afgelopen jaren. We naderen het einde van een gouden generatie. Die wellicht geen navolging krijgt in dezelfde orde van grootte van de successen, maar de vraag is of dat erg is voor het internationale vrouwenwielrennen. Je zou gerust kunnen zeggen dat het niet normaal was of normaal mag worden dat er zoveel successen waren. Die glorieperiode wordt belicht in het boek Kampioenes op de Fiets van Roy Schriemer

BESTELLEN

Na het tijdperk Leontien van Moorsel werd Marianne Vos als opvolgster van ‘Tinus’ naar voren geschoven. La Vos maakte de status van supertalent inmiddels waar. Maar het bijzondere is dat Vos de glorie deelt met andere rensters van haar generatie. Chantal Van den Broek-Blaak, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk veroverden in de afgelopen tien jaren ook wereldtitels in de wegdiscipline en Kirsten Wild overvleugelde Vos zelfs op de baan waar het ging om de wereldkampioenschappen.

Daarmee zijn de zes hoofdpersonages van het boek genoemd, die zelf aan het woord komen over hun successen. Ook  zoeken we met anderen naar het antwoord  op de vraag hoe ons land zo succesvol was en is waar het gaat om vrouwenwielrennen. De historie speelt een rol. De infrastructuur ook, maar bovenal vonden de Nederlandse vrouwen in elkaar de motivatie om nog beter te worden. Wie kopvrouw wil zijn of zelfs maar de status van beschermd renster wil hebben in de Nederlandse wielerselecties op wereldkampioenschappen en op de Olympische Spelen moet immers wel van goede huize komen.

Een sportboek pur sang en een eerbetoon aan de schitterende prestaties van ‘onze’ fietsende vrouwen.

Roy Schriemer (1970) was de afgelopen jaren als interviewer voor onder meer CyclingOnline.nl, De Stentor, Tubantia, Cycling(.be), het ANP en sinds kort ook voor De Telegraaf aanwezig bij grote toernooien, maar volgde de rensters ook in kleinere koersen dichtbij huis. In verschillende interviews leerde hij deze wielersterren beetje bij beetje beter kennen. In dit boek wil hij de lezer meenemen in die kennismaking en iedereen nog een keer laten meegenieten van een unieke generatie.

 Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl