Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Dit zijn de veertien Nederlanders in de Tour de France 2024

Vrijdag 28 juni 2024

Tour de France - Een mix van ervaring en jeugd, een combinatie van helpers en afmakers. Dat zijn de veertien Nederlandse deelnemers in de Tour de France van 2024 in een notendop. 

In onze beschrijving meer over hun taken in en hun prestaties in de aanloop naar deze Tour.

Naam: Wilco Kelderman

Leeftijd: 33

Team: Visma – Lease a Bike

Tourdeelname: zesde

Deze renner mag je zeker een begaafd ronderenner noemen. Hij werd in 2020 derde in de Giro d’Italia, maar was in de Tour ook al eens vijfde (2021). Toch start de in Barneveld opgegroeide Kelderman niet met de ambitie om de Ronde van Frankrijk 2024 te winnen. Hij is bij Visma binnengehaald als luxehelper voor onder andere Jonas Vingegaard en schikt zich in die rol.  Zijn motto is:  ‘’Als alles mee zit, heb ik wellicht een heel kleine kans een grote ronde kunnen winnen, dan kan ik beter een ander helpen om dat doel te realiseren.’’  Je mag Kelderman ook een pechvogel noemen, want de frêle klimmer ligt er regelmatig bij als er gevallen wordt, maar breekt daarbij ook vaak wat. Dit jaar nog in Parijs-Nice, waar hij wel als tiende finishte. Daarna was de bij De Volharding opgeleide renner lang uit de roulatie en miste ook de Giro d’Italia. In de Tour zal Visma hem hard nodig hebben in een door blessures geteisterde ploeg. Zo mist men onder anderen Sepp Kuss en Steven Kruijswijk.

Naam: Bart Lemmen

Leeftijd: 28 jaar

Team: Visma – Lease a Bike

Tourdeelname: eerste

Pas deze week opgeroepen maakt Bart Lemmen zijn debuut in een grote ronde. En dat omdat Sepp Kuss niet hersteld is van COVID. Zijn verhaal is zeker niet standaard. Pas sinds vorig jaar is de Utrechter fulltime prof, daarvoor combineerde hij de sport met een leidinggevende functie bij de Luchtmacht. Drie jaar geleden reed Lemmen voor clubteam West-Frisia, twee jaar terug bij het continentale VolkerWessels, in 2023 bij Human Powered Health en dit jaar dus bij één van de meest succesvolle WorldTour-teams van het peloton. Zijn vorige team hield er mee op en Lemmen zat al klaar om alle ploegen te mailen en bellen, toen opeens Visma hem kwam polsen. Daar heeft de ploeg geen spijt van gehad. Lemmen was vijfde in de Tour Down Under en tweede in de Tour of Norway. Maar hield ook zonder problemen stand in de Tour de Romandie en de Dauphiné.  Kan zowel op het vlakke als in het eerste deel van de beklimmingen gas geven.

Naam: Mathieu van der Poel

Leeftijd: 29 jaar

Team: Alpecin-Deceuninck

Tourdeelname: vierde

De wereldkampioen hakte in het voorjaar definitief de knoop door: hij zou de Tour de France rijden in de aanloop naar de olympische wegwedstrijd en parkeerde daarmee zijn MTB-ambities voor Parijs 2024. Dit wegseizoen sprong MVDP zuinig met zijn krachten om. Hij heeft slechts zeven koersdagen op de teller en dat waren allemaal eendagskoersen van betekenis. Daarvan won hij er drie: de E3 Prijs, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Na Luik-Bastenaken-Luik op 21 april (!) nam hij rust en ging hij trainen in de aanloop naar deze Ronde van Frankrijk. Doel is om beter de ronde uit te komen dan hij erin ging. De kopman van Alpecin-Deceuninck paste die tactiek vorig jaar toen en werd vervolgens overtuigend wereldkampioen in Glasgow in augustus. Maar wat graag zou hij nu de olympische wegwedstrijd op zijn naam brengen in Parijs, de hoofdstad van het land van zijn moeder Corrine en grootvader Raymond Poulidor. Maar dit jaar mag daar ook een ritzege en/of een gele trui bij zijn, beide realiseerde hij al eens in 2021.

Naam: Cees Bol

Team: Astana

Leeftijd: 28

Tourdeelname: vijfde

Enkele jaren joeg Cees Bol eigen ritsucces na in de Tour de France bij Team DSM, maar hij vond zelf dat hij daar net iets voor tekort kwam. Eind 2022 wilde hij een nieuw avontuur aangaan bij de (achteraf een spookteam blijkende) formatie B&B-KTM.  Dat liep mis. Astana viste de Noord-Hollander op en daar werd hij aan Mark Cavendish gekoppeld, die nog een jaar extra doorgaat om het recordaantal ritoverwinningen in de Tour te verbeteren. Nu deelt de Brit dat record met Eddy Merckx met 34 etappezeges. Bol heeft zich gecommitteerd aan dat doel al blijft hij zelf zeker ook een subtopper in de sprint. Dit jaar was hij al goed voor een vierde plek in de Scheldeprijs en een vijfde stek op het NK in Arnhem net voor de Tour. In 2020 was Bol dichtbij eigen succes toen werd hij in Privas tweede achter Wout van Aert. Deze nuchtere Nederlander heeft een heuse Belgische fanclub.

Naam: Wout Poels

Team: Bahrain-Victorious

Leeftijd: 36

Tourdeelname: elfde

Ooit leek er in de Tour de France van 2012 een vroeg einde te komen aan de carrière van Wout Poels na een zware val in het shirt van Vacansoleil. Maar gelukkig duurt de wielerloopbaan van deze Limburger nog altijd voort. En hoe! Hij won Luik-Bastenaken-Luik en was in 2023 ritwinnaar in de Tour de France. Datzelfde seizoen zegevierde hij ook in een etappe in de Ronde van Spanje. In 2021 haalde hij in de bollentrui Parijs, maar helaas voor hem was dat omdat de echte leider in dat klassement – Tadej Pogacar – het geel om de schouders had.  Poels was lang één van de luxehelpers van Chris Froome in de Tour de France, een coureur die vooral op de steilste stukken van een klim een klasse apart is. Bij Bahrain heeft hij een iets vrijere rol en dat verklaart ook waarom hij de grootste persoonlijke successen in grote ronden de afgelopen jaren neerzette. Poels was in korte rittenkoersen al langer succesvol als rittenkaper. Dit jaar wilde hij de Giro d’Italia rijden, maar op het laatste moment ging dat niet door. De Limburger verzette de bakens en gaat nu met ambitie de Tour in.

Naam: Danny van Poppel

Team: BORA-Hansgrohe

Leeftijd: 30 jaar

Tourdeelname: zesde

Deze Brabander is al prof sinds 2013 en wist in zijn derde jaar bij de profs een rit te winnen in de Vuelta. Waar de jongste zoon van voormalig groene truiwinnaar Jean-Paul in het begin van zijn loopbaan vooral voor eigen succes ging, profileerde hij zich de afgelopen jaren als sprintaantrekker voor de snelle mannen die BORA contracteerde. En als die niet op de afspraak zijn, sprint hij zelf. Toch mag hij ook in deze Tour – als de koers het toelaat want Primoz Roglic is prioriteit nummer één – voor eigen succes sprinten. Dit seizoen won hij nog niet en normaal gezien zijn er veel concurrenten intrinsiek sneller, maar in een massaprint weet je het nooit. In de Tour van 2023 – toen BORA met sprinter Jordi Meeus succesvol was op de Champs Elysées – was een zesde plek zijn beste resultaat. Van Poppel kan zich goed positioneren, maar komt op pure snelheid vaak te kort tegen mannen van het kaliber Philipsen-De Lie-Groenewegen.

Naam: Dylan Groenewegen

Team: Jayco-AlUla

Leeftijd: 31 jaar

Tourdeelname: zevende

De generale repetitie verliep alvast voorspoedig met het behalen van de Nederlandse titel in Arnhem. Dylan Groenewegen is kortom te herkennen aan zijn blinkende rood-wit-blauwe trui de komende weken. Bij het NK liet hij optekenen met vertrouwen in de Tour te starten, de afgelopen weken won hij drie keer en voor zijn gevoel is zijn snelheid weer terug. Feit is dat de sprinter in Australische dienst van alle landgenoten de meeste ritten wist te winnen in de Tour de France: vijf stuks. In 2022 sloeg hij voor het laatst toe, toen op Deense bodem. De vorige editie bleef hij helaas zonder succes toen Philipsen een ronde lang de snelste van het pak bleek. Groenewegen had weinig stress over een eventuele Tourdeelname, ondanks het aantrekken van Caleb Ewan in de winter door Jayco. De Ronde van Frankrijk stond voor hem al maanden vast. Mits goed gebracht door zijn vaste sprintaantrekkers Mezgec en Reinders blijft Groenewegen één van de snelste mannen van dit pak.

Naam: Elmar Reinders

Team: Jayco-AlUla

Leeftijd: 32 jaar

Tourdeelname: tweede

Deze hardrijder had zich er al min of meer bij neergelegd dat zijn profloopbaan er na seizoenen bij Roompot en Riwal op zat, toen in 2022 Dylan Groenewegen kwam polsen of hij er niet voor voelde om bij Jayco-AlUla te komen fietsen. Op continentaal niveau had hij dat seizoen nog eens laten zien te kunnen blijven geven tot de concurrentie kraakte en daarmee maakte hij indruk. Elmar Reinders – die zich zo beloond zag voor het blijven fietsen als liefhebber van de koers -  twijfelde niet en inmiddels is hij niet alleen aan zijn tweede volledige seizoen bij de Australische formatie toe, hij start ook in zijn tweede Ronde van Frankrijk. Deze Drent weet donders goed dat hij niet voor eigen succes is gehaald bij zijn werkgever, zijn taak is duidelijk: tijdens de rit zaken recht zetten voor Groenewegen en helpen hem perfect te lanceren voor de massasprints. Op het NK afgelopen weekeinde bewees hij nog eens zijn waarde in de achtervolging op verschillende kopgroepen.

Naam: Marijn van den Berg

Leeftijd: 24 jaar

Team: EF Education

Tourdeelname: eerste

Nog op zoek naar een naam voor de Tourpool? Marijn van den Berg maakte inmiddels bij de wielerkenners al de nodige indruk dit jaar door ritten te winnen in de Tour de Pays de Loire en de Volta a Catalunya. Maar bij het grote publiek is de Utrechter nog minder bekend. Dit wordt ook pas zijn eerste Ronde van Frankrijk en zijn tweede grote ronde. Aan die relatieve onbekendheid zou in deze Tour de France snel verandering kunnen komen, want Van den Berg kan goed aankomen. Zeker na een lastige rit waarin andere snelle mannen of hebben afgezien of hebben moeten afhaken. De broer van de helaas met gezondheidsproblemen kampende Lars (FDJ) is bij EF helemaal op zijn plek en krijgt het respect en de kansen van zijn ploeggenoten om, ondanks zijn jonge leeftijd, hij wordt tijdens deze Tour 25, voor succes te gaan. Let in de sprints kortom op het shirt van EF, dan is de kans groot dat het Van den Berg betreft.

Naam: Mike Teunissen

Leeftijd: 31 jaar

Team: Intermarché-Wanty

Tourdeelname: vijfde

Wie kan nu zeggen dat hij een rit in de Tour de France won en de gele trui droeg in de Tour? Behalve Mathieu van der Poel is dat ook diens generatiegenoot Mike Teunissen. De in Brabant wonende Limburger sloeg in 2019 onverwacht toe in Brussel nadat zijn sprintkopman Dylan Groenewegen tegen de grond sloeg. Teunissen voorzag eind 2022 dat de concurrentie om de startplekken in klassiekers en grote ronden bij kampioenenploeg Visma wel erg groot werd en koos voor een avontuur bij Intermarché-Wanty, waar hij zich op zijn plek voelt. Deze Tour mag hij sprintvoorbereidingen doen voor Gerben Thijssen en Biniam Girmay.. Maar ook als onderweg naar de finish het peloton in stukken uiteen slaat, heb je een sterke helper aan Teunissen. In de aanloop naar de Tour de France liet de voormalig wereldkampioen veldrijden bij de beloften zien in vorm te zijn met een achtste plek in de ZLM Tour en een vierde stek op het NK in Arnhem.

Naam: Nils Eekhoff

Team: DSM-firmenich-Post.nl

Leeftijd: 26 jaar

Tourdeelname: vierde

De aanwezigheid van Nils Eekhoff in de Tour de France mag wel en niet een verrassing genoemd worden. De nog maar 26-jarige coureur is de afgelopen jaren snel uitgegroeid tot vaste waarde binnen de gelederen van DSM. Maar dit seizoen kampte hij met de gevolgen van een hersenschudding. Zijn laatste wedstrijd dateert van 2 juni, maar die Brussels Cycling Classic reed hij niet uit. De laatste wedstrijd die hij wel tot een goed einde bracht was de derde rit van de Ronde van Duinkerken. Ondanks die wat wankele aanloop wordt hij sterk genoeg geacht om te starten in de belangrijkste etappekoers. Feit is dat Eekhoff – die voor het eerst naam maakte bij het grote publiek na zijn diskwalificatie als wereldkampioen bij de beloften in 2019 – in goeden doen een helper is die zowel sprinter Fabio Jakobsen als klimmer Romain Bardet van voren kan houden. Zijn team heeft op de lange termijn ook grote verwachtingen van deze renner zelf. Hij won in zijn loopbaan onder meer de Ronde van Overijssel en de proloog van de ZLM Tour 2023. Dit seizoen was hij vijfde in Kuurne.

Naam: Bram Welten

Team: DSM-firmenich-Post.nl

Leeftijd: 27 jaar

Tourdeelname: eerste

Deze Tourdebutant werd – na enkele jaren in Franse dienst bij Arkea en FDJ gereden te hebben – speciaal door DSM gehaald om in de sprinttrein van Fabio Jakobsen zijn rol te vervullen. Want deze Brabander heeft zelf ook snelle benen, zonder dat hij een rijke erelijst in massasprints kan overleggen. Al enkele jaren helpt hij anderen winnen. Dit jaar stond de neef van Danny en Boy van Poppel ook al aan het vertrek van de Giro d’Italia, maar daar moest hij na enkele dagen al opgeven omdat hij ziek was geworden tijdens de Italiaanse ronde. Herkansing in de Tour de France dus, waar hij Jakobsen op de juist plek en met de juiste snelheid moet afzetten in de massasprints. Welten won zelf in zijn loopbaan de Ronde van de Vendee. Dit seizoen was hij twaalfde in Brugge-De Panne. Maar in principe is hij niet voor eigen succes naar deze ronde gekomen.

Naam: Frank van den Broek

Team: DSM-firmenich-Post.nl

Leeftijd: 23 jaar

Tourdeelname: eerste

Frank van den Broek heeft met Bart Lemmen en Elmar Reinders gemeen dat ook zijn loopbaan een plotse versnelling kreeg de afgelopen tijd, maar deze coureur is een stuk jonger dan die andere twee mannen. Halverwege 2023 werd Van den Broek overgeheveld van het continentale A Bloc naar zijn huidige formatie, nadat hij fikse stappen zette. Zo  leek Van den Broek te gaan stunten op het NK in 2023 door weg te rijden uit de kopgroep, maar in de finale snoepten renners van het kaliber Dylan van Baarle, Olav Kooij en Mathieu van der Poel hem de medailles af. Uiteindelijk werd hij zesde. Dit seizoen bevestigde de Zuid-Hollander zijn status van rijzende ster. Zo werd hij onverwacht eindwinnaar van de Ronde van Turkije, waar zijn ploeg sowieso aardig huis wist te houden. En liet hij gedurende de eerste maanden van dit jaar zien een zeer behoorlijk niveau te halen voor zo’n relatieve nieuwkomer. Genoeg om al een Tourdeelname af te dwingen.

Naam: Fabio Jakobsen

Team: DSM-firminich-Post.nl

Leeftijd: 27 jaar

Tourdeelname: derde

Fabio Jakobsen is een sprinter met een palmares om u tegen te zeggen. Twee jaar geleden won de Hulk van Heukelum een rit in de Tour de France en in de Ronde van Spanje zegevierde hij zelfs in vijf etappes en veroverde hij ook eens de puntentrui. In 2022 werd Jakobsen Europees kampioen in München en ook een NK (2019), Kuurne-Brussel-Kuurne, De Scheldeprijs en Nokere Koersen prijken op zijn palmares. Wie Jakobsen opschrijft als sprinttroef voor zijn Tourpronostiek vaart vooral op zijn resultaten uit het (nog niet eens zo’n ver) verleden. In 2023 kende de Gelderse sprintbom een moeizame Tour de France, waarin een vierde plek zijn uitschieter was. Dit jaar lukte het alleen in de Ronde van Turkije een overwinning te boeken. Jakobsen zoekt  na een minder geslaagde Giro nog naar zijn topvorm en moet nog aarden in een nieuwe omgeving. Hij is zelf positief dat hij goede stappen gezet heeft de afgelopen tijd. Dat hij de kwaliteiten heeft, liet hij al vaak zien.

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Tour de France Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl