Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Harry Sweering wint Ronde van de Kerspelen

Zondag 04 mei 2014

Clubcompetitie - Harry Sweering heeft de derde wedstrijd meetellend voor de clubcompetitie in regio 1, de 21ste Wadro Ronde van de Kerspelen, gewonnen. De 24-jarige Fries van West-Frisia won de sprint van een kopgroep van tien renners.

Tweede werd Jan Lof van Amstel/Olympia/Bataaf en de derde plaats was voor een andere Fries, Kevin Snijder van Bike4Air/NWVGIn de tweede ronde ontstond een kopgroep van tien renners. Even later waren Menno Altena en Durk Fabriek, beiden van WV De Kannibaal, en Harry Sweering, die de achtervolging inzetten op deze kopgroep. Vlak voor het einde van de derde grote ronde, er moesten vijf grote ronden en twee kleine ronden gereden worden, sloten de drie achtervolgers aan bij de kogroep, die op dat moment een voorsprong had genomen van 1 minuut en 15 seconden op het peloton. Deze voorsprong liep gestaag op naar een maximale voorsprong van 2 minuten en 20 seconden in de vierde ronde. Het peloton liet het er echter niet bij zitten en nam zijn verantwoordelijkheid en snel slonk de voorsprong weer naar 1 minuut en 20 seconden na precies vier ronden koers. Nadat Sander Pijpers van WV Wadro Otto Ebbens al in de derde ronde was gelost uit de kopgroep, moesten in de vierde ronde ook Dilan van der Aar van WV Noord-Holland en Hermen Bode van Jan van Arckel de kopgroep laten gaan, zodat er voorin nog tien renners overbleven. De voorsprong op het peloton schommelde daarna de hele tijd tussen precies 1 minuut en een kleine 2 minuten.

Geen echte sprint

Het peloton kwam echter ondanks diverse pogingen niet meer bij de kopgroep in de buurt en na enkele aanvallen was het met nog zo’n zes kilometer te gaan Durk Fabriek die het alleen probeerde. Hij kreeg een maximale voorsprong van ongeveer 150 meter en het was Jan Lof die alleen achter Fabriek aan ging en meter voor meter dichterbij kwam. Maar met nog twee kilometer te gaan kwam ook de rest van de kopgroep aansluiten bij Fabriek en Lof, zodat het op een eindsprint van tien leek uit te draaien. Een echte sprint was het niet, want de slimme Sweering, vorig jaar nog tweede in de Kerspelen, gaf met nog een paar honderd meter en wat slingerachtige bochten te gaan zoveel gas, dat hij bij het uitkomen van de laatste bocht een paar fietslengtes voor had op zijn medevluchters. Hij kwam dolblij als eerste over de finish in Drogeham met een paar meter voorsprong op Jan Lof, die tweede werd en Kevin Snijder, de zwager van Lieuwe Westra, die als derde over de finish kwam.

'Had goede benen'

Sweering na afloop over zijn overwinning: ,,Ik had goeie benen en toen die tien man weg waren vond ik dat ik er naar toe moest en samen met de twee mannen van De Kannibaal zijn we er heen gereden. Ik was blij dat we er bij zaten, we namen een grote voorsprong en ik had het geloof dat het kon vandaag. In de twee finale-omlopen draaiden we goed door, maar er waren ook een paar die weg probeerden te komen, maar er werd direct op het wiel gesprongen. Dat had dus geen zin. Toen Durk Fabriek weg sprong, dacht ik dat dat de slag zou zijn, maar ook die werd teruggepakt. Ik dacht in de finale toen ik onder de brug doorkwam met die slingerbochtjes, ‘ik moet als eerste door de laatste bocht met een kleine voorsprong’ want dan weet je dat je zo goed als gewonnen hebt. Aangezien ik geen supersprinter ben lukte dat. Dit is echt super, een Friese klassieker winnen, dat smaakt naar meer.”
De leider van het individueel klassement, Daan Meijers van Belkin-De Jonge Renner, reed niet in De Kerspelen, maar blijft desondanks toch het klassement aanvoeren na zijn twee eerdere overwinningen. Beste jongere werd Kevin Snijder, Nick van der Meer blijft in het jongerenklassement de beste na drie wedstrijden.

© Foto Rudie Ottens

Drogeham – Wadro Ronde van de Kerspelen:

1. Harry Sweering (West-Frisia) 186,5 km in 4.18.29, 2. Jan Lof (Amstel/Olympia/Bataaf), 3. Kevin Snijder (NWV Groningen Bike4Air), 4. Pieter Scheerens (ARC Ulysses), 5. Wessel Piersma (Stormvogels Veendam), 6. Bjorn Koeman (Wilton-Volharding), 7. Stijn Bankras (WV Noord-Holland Ruiter Dakkapellen), 8. Menno Altena (WV De Kannibaal) 0.05, 9. Marc de Bruin (WV Wadro Otto Ebbens), 10. Durk Fabriek (WV De Kannibaal) 0.21.

Tussenstand Clubcompetitie regio 1 :

(na Ronde van de Kerspelen)

1. WV Noord-Holland Ruiter Dakkapellen 46, 2. WV de Kannibaal 44, 3. West-Frisia 39, 4. Belkin de Jonge Renner 38 punten, 5. NWV Groningen Bike4Air 36, 6. ARC Ulysses 33, 7. Westland Wil Vooruit 31, 8. Amstel/Olympia/Bataaf 25, 9. Restore Cyclingteam 18, 10. Stormvogels Veendam 17, 11. Zwaluwen/Raalte/CC75 14, 12. OWC Oldenzaal 14, 13. Wilton-Volharding 10, 14. Kanjers voor Kanjers 10, 15. WV de IJsselstreek 9, 16. Team Bliz-Merida 5, 17. Swift/Avanti/Bollenstreek 5, 18. WV Woonexpo Kapenga/WV Olympia 4, 19. DTS/Kennemerland/Uithoorn 3, 20. Meteoor Assen-Roden 2, 21. Jan van Arckel 2

 

Dit artikel is mogelijk gemaakt door:

Fietsen en KoffieEerder...

Clubcompetitie Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl