Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Marco Hoekstra wint opnieuw Ronde van Groningen

Zaterdag 07 maart 2015

Clubcompetitie - Marco Hoekstra heeft in Uithuizen de 37ste Ronde van Groningen gewonnen. De 25-jarige Groninger van NWVG Groningen won na 160 kilometer de sprint van een kopgroep van zes renners. Tweede werd Daan de Groot van de Amstel-Bataaf-ZWC DTS-Olympia combinatie en de derde plaats was voor Kevin Snijder van De Jonge Renner.

In de beginfase van de openingswedstrijd van de vernieuwde clubcompetitie voor elite/beloften met de start in Usquert waren er diverse valpartijen. Het was een levendige koers, mede door de smalle straten en door de harde wind die de hele middag over het uitgestrekte land in Groningen blies. Na ruim 20 kilometer waren er al drie groepen gevormd. Vanuit de eerste groep reden er elf renners weg bij Kommerzijl, maar hier reden later nog weer diverse renners naar toe, waarna er bij Ten Post een grote groep van 37 man op kop reed. Vanuit die groep reden er elf renners weg, die bijna een minuut voorsprong pakten op de eerste achtervolger. In deze groep onder andere drie renners van de NWVG Groningen, twee van De Jonge Renner en ook twee van Amstel-Bataaf-ZWC DTS-Olympia. Daarnaast nog vier eenlingen. Het tempo was hoog en onder andere daardoor moesten vijf renners lossen uit de kopgroep, waardoor er met nog ruim 30 kilometer te gaan zes renners voorop zaten. Bram de Kort en Kevin Snijder van De Jonge Renner, Lars Horring, Marco Hoekstra en Adrie Lindeman van de NWVG Groningen en Daan de Groot van Amstel-Bataaf-ZWC DTS-Olympia. Deze zes hielden het vol tot aan de streep in Uithuizen, ondanks een zeer dappere poging van Martijn Knol van WV De Kannibaal, die in zijn eentje net geen achterstand van bijna een minuut dicht reed. Hij strandde op zeven seconden van de zes leiders op drie kilometer van de finish en moest lijdzaam toezien hoe de koplopers verder bij hem weg liepen.
Adrie Lindeman probeerde om alleen weg te rijden uit de kopgroep maar dit lukte niet, waarna het uitmondde in een sprint. Hierin was de winnaar van 2013, Marco Hoekstra, de sterkste voor Daan de Groot en Kevin Snijder, die daarmee de beste jongere was. Vierde werd nog Lindeman, die net als Hoekstra dolblij en juichend over de finish kwam. Bram de Kort werd op vijf seconden achterstand vijfde en de totaal leeggereden Lars Horring maakte het feestje voor de organiserende vereniging compleet door zesde te worden.

Na afloop kwamen de emoties goed los bij winnaar Marco Hoekstra middels een minutenlange huilbui. Hoekstra over de race en de emoties die vrij kwamen: ,,Alles komt nu los, nadat het vorig jaar bij Parkhotel Valkenburg niet zo ging als ik gehoopt had. Nu ben ik weer terug bij de club en iedereen neemt me weer op en ze, renners, ploegleiding en begeleiding, geven me vertrouwen. Dan breekt er iets na zo’n koers en overwinning. Onderweg had ik met Lars en Adrie gesproken, maar we wisten het niet meer hoe we dit tot een goed einde moesten brengen. Hoe lossen we dit op? Ik moest in de sprint vol door fietsen tot de streep en toen nog een laatste jump en ik pakte de winst. Ik kan er nog steeds niet bij dat ik won, ik heb er geen woorden voor. Toen ik begon met fietsen was dit de koers waar ik de winst wilde pakken en het is nu al de tweede keer, deze voelt nog groter dan de eerste. Het koersverloop ging niet helemaal zoals ik wou en in de finale zaten we er wel met drie man bij, maar dat waren wel drie dooie pieren.”
Het ploegenklassement werd gewonnen door NWVG Groningen.

© Foto Rudie Ottens

Usquert-Uithuizen – Ronde van Groningen:

1. Marco Hoekstra (NWVG Groningen) 160 km in 3.55.30, 2. Daan de Groot (Amstel-Bataaf-ZWC DTS-Olympia), 3. Kevin Snijder (De Jonge Renner), 4. Adrie Lindeman (NWVG Groningen), 5. Bram de Kort (Dongen) 0,05, 6. Lars Horring (NWVG Groningen) 0,09, 7. Martijn Knol (WV de Kannibaal) 0,20, 8. Stan Wijkel (NWVG Groningen) 0,28, 9. Stefan Kreder (Restore Cycling Team), 10. Pim Cazemier (WV de Kannibaal).

Tussenstand Clubcompetitie:

1. NWVG Groningen 20 pt, 2. De Jonge Renner 18 pt, 3. Amstel-Bataaf-ZWC DTS-Olympia 16 pt, 4. DRC de Mol 14 pt, 5. Swift-Avanti-Bollenstreek 12 pt, 6. WV de Kannibaal 10 pt, 7.Sensa Kanjers voor Kanjers CT 9 pt, 8. Westland Wil Vooruit 8 pt, 9. West-Frisia 7 pt, 10. WRV de Peddelaars-Monkeytown CT 6 pt, 11. GRC Jan van Arckel 5 pt, 12. Willebrord Wil Vooruit 4 pt, 13. Restore Cycling Team 3 pt, 14. Stormvogels Veendam 2 pt, 15. WV Woonexpo Kapenga 1 pt.