Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Barend Huveneers won ruim 200 wedstrijden

Donderdag 23 juli 2015

National - Het hart van Barend Huveneers heeft altijd op de baan gelegen. Daar op de piste won de inwoner van Berkel & Rodenrijs in diverse disciplines liefst 14 nationale titels. Maar daarnaast bracht de veelzijdige coureur als wegrenner zo rond 1980 bij de amateurs liefst 214 bloementuilen mee naar huis. En reed regelmatig in profcriteriums mee.

Tekst: Dan Rolandus 

,,Nee, ik heb nooit in Berkel kunnen winnen, ben een keer tweede geweest. Wat ik me van de Ronde van Berkel herinner is dat het een heel lastig rondje was waarin alle nationale toppers zoals een Teun van Vliet en Leo van Vliet aan het vertrek stonden,’’ gaf Barend Huveneers hiermee aan dat de Ronde van Berkel altijd verzekerd was van een topveld. De geboren Amsterdammer woont al sinds 1971 in Berkel, dus hij is in de loop der jaren goed ingeburgerd in het dorp zo onder de rook van Rotterdam. Barend Huveneers was een echte hardrijder. ,,De eerste overwinning behaalde ik in 1969 in Sint Willebrord en mijn laatste koers op de weg reed ik in 1986 in Hardinxveld-Giessendam, en achter derny ’s, ook in 1986, tijdens het nationaal kampioenschap achter derny ’s aan de Doenkade.’’ De palmares van de Berkelaar omvat talrijke overwinningen onder welke de Ronde van Noord-Holland (1978) en de Omloop van Lek & IJssel. ,,Ik zat net achter de lichting van klassenbakken als Jan Raas, Gerrie Knetemann, Henk Lubberding en ga zo nog maar even door en na daarna kwamen kleppers als een Adrie van der Poel, Erik Breukink, Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse, Gerrit Solleveld, John Talen en Jean-Paul van Poppel boven drijven. Allemaal renners, die in die periode korte uitslagen reden. Op de baan zat ik tussen coureurs als Herman Ponsteen, Bert Oosterbosch, Gaby Minneboo en Roy Schuiten te rijden, allemaal wereldkampioenen.’’

 

Vis in het water

De baan was voor Barend Huveneers het terrein waarop hij zich tijdens de winter, vooral in het Sportpaleis met Ahoy’ op Zondag, als een vis in het water voelde. De pistier stond ook in de Zesdaagsen met overwinningen in de Six van Rotterdam, Antwerpen, Maastricht (twee keer), Zürich, Madrid en Milaan zijn mannetje. ,,We reden tijdens het wegseizoen Olympia ’s Tour als voorbereiding op de baan, maar we reden ook zware etappekoersen in Polen en Tsjechië met al die sterke Oostblokkers.’’ Een veelbelovende wielercarrière werd in 1980 bij een val in de Ronde van Feyenoord danig verstoord. ,,Ik brak bij een val mijn bovenbeen. Het was in de aanloop naar de Olympische Spelen in Moskou, dus dat was een streep door de rekening. Bovendien zou ik na de OS in 1980 beroepsrenner op de weg worden bij HB Bewaking, maar die illusie viel meteen in duigen.’’ Barend Huveneers bleef dus amateur. Na zijn wielerloopbaan was hij van 1986 tot en met 1994 ploegleider bij RWC Ahoy en (baan)trainer bij de toenmalige vrouwenformatie Ondernemers van Nature met rensters als Vera Koedooder en Loes Gunnewijk. De wielerman bij uitstek moest na een hartattaque stoppen, maar de liefde voor de baan bleef groot zodat hij de draad weer oppakte. ,,Ik wil mijn baanervaring graag overbrengen aan jonge renners.’’ Zo trainde Barend Huveneers op de baan in Alkmaar een groot aantal meiden van Westland Wil Vooruit en is ook Michael Vingerling op de baan gaan rijden. Het Regionaal Training Centrum (RTC) in Amsterdam-Sloten leidt in samenwerking met de KNWU renners op met baantalenten. Barend Huveneers, die tijdens de winter in de Zesdaagsen ook actief is als mecanicien, zal zaterdag 8 augustus langs het parcours in Berkel aanwezig zijn om de renners en wellicht baantalenten voorbij te zien razen.



Eerder...

National Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl