Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Haakman soleert naar winst in Lippe Wonen A7 Classic

Zaterdag 11 mei 2013

Clubcompetitie - Tino Haakman heeft in Drachten de 10e Lippe Wonen A7 Classic gewonnen. De 40-jarige renner van West-Frisia sprong op zo’n twaalf kilometer van de finish weg uit een kopgroep van dertien renners en bleef alleen vooruit.

Tweede werd de winnaar van de Omloop van de Veenkoloniën, Nick Kweldam van Kanjers voor Kanjers Cyclingteam, die de sprint-a-deux voor de tweede plaats won voor Berry Nagelhout van WV de IJsselstreek.
De derde klassieker van de clubcompetitie regio 1 werd in de beginfase geteisterd door veel regen en wind, waardoor er zich enkele valpartijen voordeden. Hierdoor viel het peloton in de beginfase direct in diverse groepen uiteen, maar na een klein uur was er een hergroepering van de eerste drie groepen. Ook waren er diverse uitlooppogingen, maar deze werden vaak ook snel weer in de kiem gesmoord. Een groep van acht renners met daarbij Nick Kweldam, de winnaar van 2012, kreeg maximaal één minuut voorsprong. Nadat deze kopgroep was teruggepakt probeerde Coen Rijpma (WV de Hanzerenners) het solo. Hij kreeg al snel gezelschap van zijn oudere broer Bart en er voegden zich in groepjes van twee en drie nog in totaal elf man bij de twee koplopers.

Knetiaanse ontsnapping
Met nog zo’n twintig kilometer te gaan had deze kopgroep ruim 1.35 voorsprong op het uitgedunde peloton. Op twaalf kilometer van de finish reed Tino Haakman op zijn ‘Knetiaans’ er vandoor en de rest van de kopgroep reageerde niet. De ‘veteraan’ van het peloton bleef tot verrassing van velen vooruit en mocht daardoor de zegebloemen en kussen in ontvangst nemen van de rondemiss.
De kopgroep viel verder nog uit elkaar in de finale en op slechts zes seconden achterstand won Kweldam de sprint voor Nagelhout. Mathijs Boerrigter van Craft-Sensa werd op negen seconden achterstand vierde en de aanstichter van de kopgroep, Coen Rijpma werd vijfde op elf seconden.

Haakman: 'Het draait super bij ons'|
Tino Haakman was na afloop natuurlijk erg in zijn nopjes met de overwinning: “Ik dacht dat ze terugkwamen, maar op een gegeven moment kreeg ik twintig seconden voorspong, dus ik moest door gaan. Tegen de wind in op die klinkers viel nog niet mee, maar ik reed zo hard mogelijk door. Het is al weer de vierde zege van de ploeg dit seizoen, het draait super bij ons. Ik ben niet zo van het sprinten, dus ik dacht, er moet wat leven in de finale komen, dan ga ik het maar eens proberen. Ik verwachtte niet dat ik wegkwam, maar het lukte toch. De ploeg draait onwijs goed, veel jonge jongens, die ook iets willen leren. Als een soort ploegleider rijd ik tussen de wielen mee. We hebben dit jaar ook Geertjan Jonkman er weer bij, die terug is bij onze club en ook zijn ervaring kan overbrengen naar de jongere mannen.”
Nick Kweldam gaf na afloop nog aan, dat de rest van de kopgroep wel verwacht had dat ze Haakman terug gingen pakken, want toen hij weg reed hadden ze tegen elkaar gezegd “Laat maar zwemmen, laat maar zwemmen!” Maar dat pakte even anders uit dus, hij bleef heel netjes vooruit.

Kweldam aan de leiding
Kweldam nam de leiding over in het individueel klassement van Marco Hoekstra (Bike4Air-NWVG), die naar de vierde plaats zakte. Berry Nagelhout staat tweede en Tino Haakman klom na zijn zege naar de derde plaats. Het ploegenklassement werd in Drachten gewonnen door West-Frisia, dat oprukt naar de derde plaats. NWVG blijft de leider na drie wedstrijden. Tom de Vaal van West-Frisia blijft de beste jongere in het individueel klassement.

Foto (c): Rudie Ottens

Drachten – Lippe Wonen A7 Classic:
1. Tino Haakman (West Frisia) 176 km in 4.04.18, 2. Nick Kweldam (Kanjers voor Kanjers) 0.06, 3. Berry Nagelhout (IJsselstreek), 4. Mathijs Boerrigter (Zwaluwen-Raalte-CC’75) 0.09, 5. Coen Rijpma (Hanzerenners) 0.11, 6. Ruben Hoekstra (Otto Ebbens) 0.24, 7. Tom Bal (Restore) 0.28, 8. Ronald Puttenstein (De Adelaar) 9. Alex de Lange (De Kannibaal), 10. Andries Weening (WoonExpo Kapenga) 0.30.

Tussenstand Clubcompetitie regio 1:
1. Bike4Air-NWV Groningen 48 punten, 2. Kanjers voor Kanjers 40, 3. West-Frisia 39, 4. Zwaluwen/CRT Raalte/CC ’75 36, 5. WV Otto Ebbens 36, 6. WV De IJsselstreek 33, 7. WV De Kannibaal 29, 8. OWC Oldenzaal 25, 9. Stormvogels Veendam 24, 10. ARTV de Adelaar 20, 11. DTS/Alcmaria Victrix 15, 12. De Amstel/Uithoorn/De Bataaf 14, 13. WV de Hanzerenners 11, 14. Ulysses/Team Amsterdam 6, 15. Friesche Leeuw/Olympia 3, 16. WV WoonExpo Kapenga 3, 17. WV Noord-Holland 1

 

Dit artikel is mogelijk gemaakt door:

Fietsen en KoffieEerder...

Clubcompetitie Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl