Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Harms wint Dorpenomloop door Drenthe

Zaterdag 25 mei 2013

Clubcompetitie - Jos Harms heeft in Assen de 43ste Fietsen en Koffie Dorpenomloop door Drenthe gewonnen. Na bijna 167 kilometer was de 29-jarige renner van Bike4Air-NWVG zijn medevluchter Nick Kweldam van Kanjers voor Kanjers te vlug af in de sprint-a-deux. De sprint van de achtervolgende groep voor de derde plaats werd gewonnen door Paul de Haan van Stormvogels Veendam.


In de vijfde wedstrijd van de clubcompetitie in regio 1 werd voor de start stil gestaan bij het overlijden van Arend Scheppink uit Nijverdal. Deze oud-ploegleider en grondlegger van teams als Vredestein, Batavus-BankGiroLoterij en Skil-Shimano overleed maandag 20 mei jl op 73-jarige leeftijd. Hij was jaren lang lid van CC ’75 en derhalve reden de renners van de combiploeg Zwaluwen/CRT Raalte/CC ’75 in de Dorpenomloop met een rouwband en werd er vlak voor de start een minuut stilte in acht genomen.

Keien selectief

In de eerste wedstrijduren waren er diverse pogingen om met groepjes weg te komen, maar de maximale voorsprong was slechts 15 secondeen voor het tweetal Jos Boonstra van OWC Oldenzaal en Ivor Bruin van het combiteam Zwaluwen/CRT Raalte/CC ’75. Vlak voor Gieten reed de beslissende kopgroep weg, 22 renners kwamen voorop en de voorsprong schommelde lang tussen de 15 en 40 seconden. Op de keienstroken viel het peloton uiteen in diverse groepen na vele lekke banden en na deze keienstroken was de kopgroep geslonken tot dertien renners. Ook hier schommelde de voorsprong regelmatig tussen 20 en 45 seconden omdat het niet echt een eenheid was. Met nog zo’n 25 kilometer te gaan sprong Jos Harms weg uit deze groep en even later sloot Nick Kweldam bij hem aan. Zij werkten prima samen en met nog zo’n 15 kilometer te gaan was hun voorsprong gegroeid tot 40 seconden. Ze bleven goed samenwerken en met de zware versnelling van Harms en het makkelijk rijden van Kweldam werd Kweldam toch wel getipt als winnaar, mede omdat hij de betere sprinter is van de twee.

Op de elf

Echter Harms schakelde na de bocht nog naar ‘de elf’ en zo schakelde hij Kweldam uit voor de zege. Harms over de koers en de samenwerking in de kopgroep en met Kweldam: “De samenwerking in de kopgroep was echt zo slecht. Zo vlak voor de laatste keienstrook moet je wel wat proberen. Ik reed weg en toen kwam Nick aansluiten en vanaf dat moment was het vol gas. We werkten goed samen. De kwaliteit van de kopgroep was niet hoog genoeg denk ik en de meeste renners waren al kapot. Dit is een mooie overwinning. Het heeft meer dan een jaar geduurd dat ik weer eens won en dan op de thuisbasis van onze sponsor Bike4Air is het een belangrijke zege.” Kweldam: “Ik moest wegblijven, ik had geen ploeggenoten in de achtervolgende groep, dus moest goed meewerken met Harms. Samenwerking was prima en sprinten is wel mijn ding. Nadat ik Harms met de zware plaat zag rijden, dacht ik dat ik hem wel kon hebben in de sprint. Maar we kwamen de bocht uit en hij kwam er toch overheen zetten ineens en toen was er geen beginnen meer aan.” .
Bike4Air-NWVG won ook het ploegenklassement, waardoor ze twee punten uitliepen op West-Frisia, die de tweede plaats pakte in de Dorpenomloop. De Stormvogels Veendam pakte de derde plaats in het dagklassement en steeg daarmee naar de zesde plaats in het klassement. Nick Kweldam blijft na zijn tweede plaats de individuele leider in de clubcompetitie regio 1. Beste jongere in het individueel klassement blijft Tom de Vaal van West-Frisia.

 

© Foto Rudie Ottens

Assen – 43ste Dorpenomloop door Drenthe:

1. Jos Harms (NWVG) 166,7 km in 3.52.43, 2. Nick Kweldam (Kanjers voor Kanjers) 0.01, 3. Paul de Haan (Stormvogels Veendam) 0.10, 4. Silvan Buis (West-Frisia), 5. Niek Hooghiemster (Friesche Leeuw-Olympia), 6. Lars van der Vall (De Amstel/Uithoorn/Bataaf), 7. Coen Rijpma (Hanzerenners), 8. Leon Strötker (OWC Oldenzaal), 9. Pieter Postma (Otto Ebbens), 10. Harry Sweering (West-Frisia).


Tussenstand Clubcompetitie regio 1:

(na Dorpenomloop door Drenthe)

1. Bike4Air-NWV Groningen 84 punten, 2. West-Frisia 77, 3. Kanjers voor Kanjers 56, 4. Zwaluwen/CRT Raalte/CC ’75 51, 5. OWC Oldenzaal 49, 6. Stormvogels Veendam 48, 7. WV Otto Ebbens 47, 8. WV De Kannibaal 47, 9. WV De IJsselstreek 42, 10. ARTV De Adelaar 40, 11. WV De Hanzerenners 26, 12. De Amster/Uithoorn/De Bataaf 24, 13. DTS/Alcmaria Victrix 15, 14. HRTC/BRC Kennemerland 12, 15. WV Eemland 8, 16. LWV de Friesche Leeuw/WV Olympia 8, 17. Ulysses – Team Amsterdam 6, 18. Meteoor Assen-Roden/De Peddelaars 5, 19. WV WoonExpo Kapenga 4, 20. WV Noord-Holland 4.

 

Dit artikel is mogelijk gemaakt door:

Fietsen en KoffieEerder...

Clubcompetitie Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl