Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Kandidatuur WK Weg 2020 Drenthe/Groningen officieel

Maandag 06 juni 2016

Nieuws - Groningen en Drenthe hebben hun voornemen het WK wielrennen op de weg te gaan organiseren in 2020 officieel gemaakt. Het is de bedoeling het noorden van ons land sportief op de kaart te zetten.

Initiatiefnemer Dick Heuvelman had na de komst van de Giro en de Vuelta de wens een nieuw groot wielerevenement naar Noord-Nederland te halen. "De Tour is op dit moment niet haalbaar, vandaar dat we ons vizier op het WK gericht hebben. We zijn al ver, maar hebben nog een lange weg te gaan." Belangrijke stappen in de goede richting zijn steun van de provincies - er is budget vrij gemaakt om een bid voor te bereiden - en van de KNWU.

Kernwaarden

Met kernwaarden dienend, verbindend, leidend en duurzaam gaan de provincies Groningen en Drenthe maar ook steden als Emmen, Assen en Groningen de schouders zetten onder het binnen halen van dit WK. Volgens Heuvelman is het ontbreken van een berg geen nadeel. "WK's met een klim zijn vaak een grote aanloop naar die ene helling, kijk ook naar klassiekers als de Amstel Gold Race of het WK in Limburg, op een open WK krijgen we een ander kampioenschap." Scepsis kwam hij genoeg tegen. "Maar de noorderling mag de kenmerkende bescheidenheid van zich afschudden." De plannen voor een berg nabij Assen zullen nog niet gerealiseerd worden. Heuvelman: "Ik hoop dat die klim er ooit komt, maar voor het WK gaat dat niet meer lukken."

Budget

Naar verwachting gaat het WK 2020 15 miljoen euro kosten. De organisatie wil in december een letter of intent aanbieden aan de UCI. Halverwege 2017 moet er een officieel bid bij de internationale wielerbond worden neer gelegd. Kopvrouw Renate Groenewold noemde de Tourstart in Utrecht en Giro Gelderland als voorbeeld. "Omdat daar de verbinding goed gemaakt werd met het publiek." Een parcours is nog niet uit getekend. "Dat is een fase verder, als we weten welke steden in het noorden er echt voor willen gaan." Naast belangrijke start-, finish- en< etappeplaatsen als Groningen, Assen en Emmen, is het TT-Circuit Assen bijvoorbeeld in beeld als epicentrum van het WK 2020. Daar vond ook de Vuelta-start plaats in 2009, waarna er een aankomst lag in Emmen. Groningen ontving in 2002 de start van de Giro d'Italia.

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Nieuws Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl