Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Johim Ariesen: 'Prof worden geen obsessie meer voor me' 

Johim Ariesen: 'Prof worden geen obsessie meer voor me' 

Zaterdag 04 februari 2017

Interviews - Hij hoort al jaren tot de betere Nederlandse coureurs in het continentale circuit, maar Johim Ariesen heeft zich er op 28-jarige leeftijd mee verzoend dat het profavontuur - dat broer Tim bij Roompot nu wel gegund is - aan hem voorbij zal gaan. "Het is lang een obsessie geweeest voor me om beroepsrenners te worden, maar dat is het nu niet meer." Wat overblijft is de liefde voor de sport, het steeds beter willen worden én het winnen natuurlijk.

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sporfoto/Dick Soepenberg

Ariesen won de afgelopen jaren de Profronde van Noord-Holland, de Slag om Norg en ritten in de Volta Ao Alentejo, de Baltyk Tour, de Course de Solidarnosc en vorig jaar de buitenlandse eendagskoersen GP Viborg en Skive-Lobet. De renner uit Rhenen is voor zijn team Metec-TKH een uithangbord geworden, de man die zorgt voor de resultaten. En van dat winnen op hoog niveau en het winnen geniet Ariesen met volle teugen. "Ik won enkele jaren geleden de ene na de andere vrije klassieker en dacht dat het profavontuur zou komen. Maar dat gebeurde niet. Lang was het een obsessie voor mij, maar enkele jaren geleden heb ik het los gelaten. Jongere ploeggenoten zeggen dat ze écht niet meer op dit niveau blijven fietsen als ze geen prof worden, maar waarom zou ik stoppen? Ik heb het idee dat ik nog jaarlijks beter word, ben bijvoorbeeld steeds beter gaan klimmen en haal heel veel voldoening uit mijn prestaties. Zo wil ik nog wel een jaar door." Het helpt ook dat teameigenaar Michel Megens hem een functie aan bood bij zijn bedrijf Metec. "Daar bereken ik nu de offertes en ik krijg er de kans me er nog verder te ontwikkelen. Een mooi gebaar. Ik heb aan het begin van mijn wielerloopbaan mijn school eraan gegeven. Nu krijg ik de kans ook weer maatschappelijk aan de weg te timmeren."

Vraag en aanbod

Een verklaring heeft hij niet voor het feit dat de profteams aan hem voorbij gingen. "Misschien was ik toch nog niet genoeg ontwikkeld in de heuvels en de bergen om bij de profs te slagen. Maar het heeft ook met de vraag te maken uit de teams natuurlijk. Skil-Shimano zocht mijn type renners niet. Vacansoleil-DCM kwam eigenlijk te vroeg voor mij en toen ik de juiste leeftijd had, waren ze al actief op het hoogste (WorldTour)-niveau. En Roompot bood veel renners van mijn kaliber wel kansen, maar toen was ik te oud. Ik snap het op zich wel dat ze dan vorig jaar voor mijn broer kozen, die 22 is. Die heeft meer toekomst op de fiets. Ik gun het hem overigens van harte, al was het een heel mooi avontuur geweest al we samen prof waren geworden." Volgens Ariesen zit het zijn lichting niet mee. "Ik ben van 1988 net als renners als Robin Chaigneau, Coen Vermeltfoort, Ronan van Zandbeek en Remco te Brake. Sommige jongens hebben hun kansen wel gekregen, maar niet echt hun droom waar kunnen maken. Al heeft Vermeltfoort nu een tweede kans. De enige van mijn lichting die echt een mooie loopbaan heeft opgebouwde is Pim Ligthart. Er was toen weinig vraag naar ons type renners blijkbaar."

Overal voor de winst gaan

Vraag je Ariesen welke wedstrijd hij nog graag wil winnen, dan krijg je daar geen antwoord op. "Ik heb dat niet zo, dat ik perse die en die koers nog wil winnen. Waar ik start, wil ik goed zijn en probeer ik een overwinning te pakken. Als ik dan echt iets moet noemen, zou ik nog graag een keer op het podium staan van de Arnhem Veenendaal Classic, de wedstrijd die in de buurt van mijn woonplaats Rhenen wordt verreden. Al ligt de huidige datum me niet zo, dan zit ik vaak net in de opbouw naar het najaar." Ariesen start zijn seizoen in de Volta ao Alentejo. "Ik won daar in het verleden al eens, maar nu rijden daar ook WorldTour-teams. Ik teken er direct voor als het me ook dit jaar lukt daar een rit te winnen." Daarna staan waarschijnlijk de Ster van Zwolle, de Ronde van Drenthe en de Ronde van Normandie op zijn programma. "Ik werk er naast, maar krijg de ruimte om in het seizoen veel te koersen bij Metec. Ik heb zin in een nieuw seizoen."

Eenmanstrein Hamelink

Bijzonder in het geval van Ariesen is dat hij sinds twee jaar volledig kan rekenen op de steun van ploeggenoot Jasper Hamelink, de renner die ondanks een groot tijdrittalent en een stagecontract bij Vacansoleil-DCM nooit prof werd. "Het is uniek dat Jasper zich zo wegcijfert voor mij, hij heeft een heel belangrijk aandeel in mijn successen van de afgelopen periode gehad. De meeste jongens op continentaal niveau denken toch aan hun eigen kansen, Jasper doet dat niet, hij brengt me perfect in stelling voor de sprint. Als anderen drie man voor zich hebben, heb ik genoeg aan Jasper. Rijden we er gewoon naast. Als we tegen WorldTour-teams moeten gaan rijden met serieuze treintjes, moeten we er wellicht een mannetje bij hebben. Maar voor mij is Jasper Hamelink een belangrijke steun, niet alleen vanwege zijn fietskwaliteiten, maar ook omdat hij me rustig houdt in de finale." En prof worden? Mag niemand hem meer bellen? "Ik zal niet overal ja op zeggen, maar natuurlijk laat ik een mooie kans niet aan me voorbij gaan, als die zich voor zou doen."

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl