Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Ashlynn van Baarle ziet droom in duigen vallen

Ashlynn van Baarle ziet droom in duigen vallen

Woensdag 27 december 2017

Interviews - Ashlynn van Baarle had graag in de voetsporen van haar broer Dylan willen treden. Maar waar Dylan van Baarle zijn profwielercarrière bij de Britse wereldtopper Team Sky nog meer glans hoopt te geven, zag de talentvolle Ashlynn een nakende profcarrière door lichamelijke ongemakken in duigen vallen.

Tekst: Dan Rolandus

Ashlynn van Baarle heeft een chronische schildklierinfectie ofwel de ziekte van Hashimoto (een auto-immuunstoornis). "Hoewel ik gezond en netjes volgens de voorgeschreven regels leef, ben ik enkele tientallen kilo’s zwaarder geworden, waardoor ik weinig energie heb om iets te ondernemen" laat de 23-jarige wielrenster weten. "Ik slaap soms zestien uur per etmaal en mijn benen functioneerden niet meer. Mijn lichaam moest twee keer zoveel doen om het eten te laten verteren. De dokter vertelde me dat de ziekte zelfs dodelijk kan zijn, dat wist ik niet. Ik slik medicijnen en ben vegetarisch gaan eten. Geen vlees of kip met al die hormonen. Dus voor mij ook geen melk en kaas, maar geitenkaas."

Wielerfamilie

Ashlynn van Baarle komt uit een echte wielerfamilie, want samen met haar ouders en Dylan verzamelden zij op de weg en de baan liefst 32 (!) nationale titels. Ashlynn leek met zes nationale weg-, twee nationale baantitels, vierde plaatsen op het EK-weg voor beloften (2012) in Goes en het EK-baan omnium in Portugal (2012) en talrijke overwinningen een mooie wielertoekomst tegemoet te gaan. "Ik heb bij de junior-vrouwen best veel gewonnen, zo’n twintig koersen. Elke overwinning was mooi, want in een massasprint moet je werkelijk alles uit de kast halen om als overwinnaar uit de strijd te komen." De toen 18-jarige sprintspecialist van Restore Cycling werd in 2013 ingelijfd bij de Finse wielerformatie Faren-Let's Go Finland onder Italiaanse leiding. "De communicatie was gebrekkig, maar desondanks heb ik in dat jaar veel geleerd en het prima naar mijn zin gehad. De etappekoers in China (Tour of Chongming, DR) was heel gaaf en heb bij de ploeg veel ervaring opgedaan." Ashlynn van Baarle, die ook nog uitkwam voor De Kempen en het nationale beloftenteam kende bij de elite/beloftevrouwen in 2015 in het tenue van SwaboLadies een goed wielerjaar met overwinningen in de Omloop van Strijen (foto) en de GP Groenen Groep in Veldhoven, behaalde ereklasseringen in de Ronde van de Kerspelen, de Omloop van de IJsseldelta, de Bosbergronde van Appelscha, werd in Usquert twee keer tweede in het Finaleweekend van de clubcompetitie en werd eindwinnaar van het overall jongerenklassement. "De overwinning in Strijen was de mooiste en ook heel speciaal, want twee dagen daarvoor liep ik bij een val in de Drentse Acht twee geblokkeerde rugwervels op."De renster van SwaboLadies is vervolgens in 2016 nauwelijks meer in actie geweest vanwege een zware heupblessure. "Ik ben in 2015 tijdens de Ronde van ’t Ginneken, het NK in Emmen en een etappe in de Tweedaagse Peize & Nieuw-Roden drie keer op dezelfde heup gevallen waarbij ik het labrum tussen de kom en de kop van de heup heb gescheurd."

Noodlot

De Zoetermeerse keerde in 2017 weer hoopvol terug in het peloton, behaalde nog toptien plaatsen in Waddinxveen en Breezand, maar zij reed op 3 juni 2017 in de Ronde van de Kerspelen in het Friese Harkema haar laatste race. "Ik ben na 20 kilometer afgestapt omdat ik niet meer vooruit kwam. En dat terwijl ik tijdens de winter keihard had getraind. Ik wist toen al dat ik last had van de schildklier. Het wielrennen kwam op een laag pitje te staan. Een pauze inlassen of stoppen. Kijk, ik wilde in mijn hart dolgraag doorgaan met de wielersport die ik liefheb, maar de vraag was of mijn lichaam het nog wel kon trekken. Ik leefde van jongs af aan als een topsportster, was bereid om er alles voor te laten en heel veel voor te doen. Trainen achter de brommer van mijn moeder (Renate de Haas, DR). Het fietsen kwam op de eerste plaats, daarna mijn school en stappen deed ik nauwelijks. Je leefde als het ware in een tunnelvisie. Later besef je wat je voor je sport hebt over gehad en hoe zonde het is hoe het nu is afgelopen. Ik heb daar vaak moeite mee, maar mijn lichaam trekt het niet."

Fietstechnicus

Ashlynn van Baarle heeft haar draai inmiddels gevonden bij een megastore in fietsen en fietsaccessoires. "Ik ben druk bezig, heb het als fietsenmaker uitstekend naar mijn zin en volg daarnaast een opleiding aan het ROC Midden-Nederland in Nieuwegein" zegt de fietstechnicus bij 12GO Biking in Moordrecht betrokken te blijven bij de wielersport. "Natuurlijk heb ik het voordien psychisch moeilijk gehad omdat ik zelf niet voor een afscheid heb gekozen te stoppen met wielrennen, maar vanwege mijn ziekte wel moest stoppen. Ik krijg veel steun van familie, moeder, mijn broer Dylan en mijn vriendin Demi (Demi Marcella van Es, DR). Zij zorgen er voor dat ik me oké voel. Ik sta ’s ochtends om 06.00 uur op en als ik zin heb fiets ik naar mijn werk in Moordrecht. Dat is 20 kilometer. Ik ben vooral bezig om gezond te worden en dat is met medicijnen ook goed mogelijk. Het gaat in elk geval de goede kant op."

Dylan van Baarle

Hoewel Ashlynn van Baarle haar wielercarrière in duigen zag vallen kan zij volop genieten van de prestaties en ontwikkeling die haar broer Dylan in zijn carrière doormaakt. "Ik gun het Dylan van harte, ben heel blij dat hij is doorgestroomd naar de top bij Team Sky. Super gaaf om daar van te genieten. Ondanks het gemis dat ik niet meer kan fietsen, blijf ik door Dylan toch in connectie met het wielrennen. Ik volg zijn wedstrijden vooral op TV, dat is toch beter te volgen, maar we zijn wel naar de Tour geweest, was heel gaaf. De ontmoeting met Dylan tijdens de Tour was ook heel speciaal. Ik sta tijdens de Zesdaagse in Rotterdam (4 tot en met 9 januari, DR) ook een avond in de stand van 12GO Biking, ook heel leuk."

Foto: © Sportfoto

 



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl