Keepster ADO ontdekt zichzelf als wielrenster
Maandag 06 augustus 2018
Interviews - Marieke van Witzenburg-de Groot is een laatbloeier, maar bezig aan een geweldige inhaalrace om de voetbaljaren in haar nieuwe carrière als wielrenster bij het Health Mate-Cyclelive Team in te halen. De keepster van achtereenvolgens Hekelingen uit Spijkenisse, RVVH uit Ridderkerk en eredivisieclub ADO Den Haag won onlangs de Belgische criteriums van Bambrugge-Erpe-Mere en Kapellen.Tekst en foto: Dan Rolandus
Marieke van Witzenburg begon haar sportcarrière in de jeugd van voetbalvereniging Hekelingen. "Karel Koster was mijn keeperstrainer. Hij zag dat ik wat talent had en hij heeft me ook beter gemaakt. We kwamen elkaar ook tijdens de vakantie op de camping in Spanje tegen, waren we met de familie Koster op het strand weer fanatiek aan het trainen."De doelverdedigster vertrok vervolgens naar RVVH dat uitkwam in de topklasse. "Ik heb na RVVH één seizoen bij ADO Den Haag in de eredivisie gespeeld, althans ik heb op de bank gezeten. Ik heb altijd plezier gehad om kapot te gaan op de training, wilde altijd beter worden. Bij ADO waren de trainingen minder en verloor ik ook het plezier, was er geen uitdaging meer. Je was dikwijls ver van huis en dan is de reservebank een hele opoffering. Ik had geen doel meer." ADO werd in 2014 het eindstation van de voorheen ambitieuze Marieke de Groot. Zij wierp haar keepershandschoenen in 2014 in de hoek van de schuur en vond in de wielersport weer een nieuwe uitdaging. Stoutmoedig begon zij in januari 2015 bij Restore Cycling aan haar wielercarrière, als veldrijdster. "Het was in het eerste jaar wat aftasten, want ik had daarvoor nooit eerder gefietst", geeft de Brielse, die haar eerste veldcross reed op 11 januari 2015 op het NK-Veldrijden in Veldhoven, aan dat zij vooral met een racefiets moest leren fietsen en vooral sturen in een compact rijdend peloton. "Dat was best even schrikken, maar ik ondervond dat ik in de wielersport ongelooflijke stappen kan maken."
Huwelijksaanzoek
Marieke van Witzenburg heeft veel te danken aan haar echtgenoot Nico van Witzenburg, in zijn wielercarrière bij PRC Delta een verdienstelijk wielrenner. "Nico heeft me op de fiets gezet. Wielrennen was voor mij een volledig onbekende sport. Nico was pas gestopt als wielrenner. Ik wilde na het ADO avontuur wel doorgaan met sporten, zocht een nieuwe uitdaging. We zijn uiteindelijk samen gaan fietsen. Zo beklommen we de Stelvio. Hij ontdekte kennelijk het talent in mij, want hij zag dat ik goed omhoog kwam, ik een grote motor bezat. Toen we op de top van de Stevio waren heeft Nico mij ten huwelijk gevraagd. Ik heb veel doorzettingsvermogen, ben een echte drammer, wilde altijd voor het peloton uitrijden. Nico heeft mij techniek en tactische vermogen bij geschaafd. Je zag ook de vooruitgang. Tijdens de koppeltijdrit in Abbenbroek 2013 is het gaan kriebelen, voelde ik de spanning van het presteren, die ik lange tijd niet meer had gehad, weer naar boven komen. Nadat ik een licentie had aangevraagd ben ik gaan crossen om de techniek van het sturen machtig te worden. In een peloton rijden en het duurvermogen was van een latere orde. Ook afgelopen winter heeft het crossen mij weer verder geholpen. Als je bang bent te rijden in de groep, kost dat veel concentratie en energie. Ik heb nu vertrouwen, heb geen vrees meer, ben nu gewoon bezig met de koers."De werkneemster van Housing Solutions in Zuidland is bezig aan haar vierde seizoen als wielrenster. "Ik wist dat het erin zat, leefde en leef altijd voor mijn sport. De ontwikkelingen die ik de laatste jaren heb doorgemaakt leidde er uiteindelijk toe dat ik dit jaar voor een UCI-team mag rijden. Zo heb ik dit seizoen veel UCI-klassiekers gereden. Vorig jaar zou ik dat niet hebben gekund, was de gebruikelijke 60 kilometer in een criterium het matje, was de motor gewoon leeg of had ik alle moeite om de koers uit te rijden. Mijn basisconditie was gewoon te smal. Ik was in de zomer niets meer waard, was voor het naseizoen al helemaal opgerookt."
Haast
Marieke van Witzenburg heeft haast, is 32 jaar en weet dat de tijd gaat dringen om er nog een mooie wielercarrière uit te slepen. "Ik wil als ik gezond en fit blijf minimaal nog tien jaar meedraaien’, steekt de voormalige inwoonster van Spijkenisse haar ambities niet onder stoelen of banken. ‘Ik kom dit seizoen tot en met september tot 55 koersdagen. Daar heb ik bewust voor gekozen, want ik wil dit seizoen veel investeren zodat ik in 2019 kan presteren." De eliterenster uit de Belgische wielerstal Health Mate-Cyclelive investeerde vooral in Belgische UCI 1.1 klassiekers als de Omloop Het Nieuwsblad, Omloop van het Hageland, Dwars door Vlaanderen en de WorldTour-wedstrijden de Driedaagse van de Panne, De Ronde van Wallonië en Luik-Bastenaken-Luik en presteerde zelfs in de 1.2 koersen van Le Samyn (20e), de Omloop van de Westhoek (16e) en op het NK-individuele tijdrit (20e) en het NK op de weg in Hoogerheide (18e) naar behoren. Naast de overwinningen in onlangs de Belgische kermiskoersen van Bambrugge-Erpe-Mere en Kapellen behaalde zij afgelopen zondag weer een derde plaats in de 86 kilometer lange Omloop van Ruiselede. "Ik merk dat ik vanaf mei in de finale kan meestrijden voor de ereplaatsen of wat kan betekenen voor mijn ploeggenoten, zoals Janine van der Meer. Ik kan de koersen tot 140 kilometer goed aan. Dat komt mede omdat ik me focus op de koersen waarin ik progressie kan maken, de sterke wil heb om competitief bezig te zijn en vooral om beter te worden. De intentie te hebben ik elke koers te willen investeren. Dat is voor mij heel veel waard, daar put ik ook de motivatie en de moraal uit om door te douwen. Vorig jaar reed ik de tijdrit met een gemiddelde van 40,4 kilometer in het uur, dit jaar 42,6 kilometer. Dat is pure progressie met een heel groot verschil. Ik zoek de uitdagingen.’ De voormalige renster van Restore Cycling en SwaBo Ladies rijdt in de nationale koersen mee voor het podium, kan goed meedoen in de 1.2 koersen, vindt haar plek ook steeds meer in de 1.1 koersen, maar ervaart het niveauverschil in de WorldTour wedstrijden. ‘Ik zou de Ronde van Vlaanderen heel graag willen rijden. We hebben bij Healt Mate-Cyclelive een leuke en goede ploeg. Ik heb voor twee jaar bijgetekend. De ploeg is vorig jaar november opgestart, dus kregen we geen wildcard voor de “Ronde”. We verwachten dat we als Belgische ploeg in 2019 wel wildcards te krijgen voor de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem. Er zit heel veel talent in ons team, denk met een jaar ervaring rijker in 2019 nog sterker voor de dag te kunnen komen. We hebben de intentie om in de koers op alle fronten mee te doen. Ik denk dat we met deze ploeg (Patrick van Ganzen is medehoofdsponsor, DR) een mooie periode tegemoet zullen gaan."
Eerder...
- Marjolein van ’t Geloof met ambities naar Arkea
- Mylène de Zoete ziet Tourdroom in vervulling gaan
- Lucinda Brand is ready voor de Tour de France Femmes
- Puck Langenbarg grossiert in nationale titels maar wil meer
- Loes Adegeest haalt vertrouwen uit NK-resultaten
- Lorena Wiebes zou rood-wit-blauw graag weer aantrekken
- Van der Breggen 'geen pelotonvulling zijn'
- Boris Romers doet ervaring op met een doel
- Van Rhee op plek in coachrol bij DSM-Firmenich-Postnl
- De drie hoofddoelen van Vollering komen nog
- Roel van Sintmaartensdijk maakt debuut in ‘Grote Ronde’
- Daan Hoole verwacht veel kopwerk te doen in de Giro
- Fabio Jakobsen met ambities naar de Giro d ‘Italia
- Meijering wil sterke start seizoen voortzetten in Ardennenklassiekers
- Sterke start seizoen smaakt naar meer voor Van Rooijen
- Rick Ottema kijkt uit naar zware editie Ster
- Menno Huising wil vooral veel leren in profwedstrijden
- Van Empel hoeft op de weg (nog) geen veelwinnaar te zijn
- Europees kampioene Mischa Bredewold houdt van zware koersen
- Chantal van den Broek-Blaak maakt comeback in Valencia
- Femke Markus doet wedstrijdhardheid op in Beachrace Scheveningen
- Femke Gerritse wil zich verder ontwikkelen bij SD Worx-Protime
- Lonneke Uneken wil zich bewijzen in 2024
- Kirstie van Haaften wil zich bij Cofidis ontwikkelen tot allroundster
- Yanne Dorenbos zet met sterk EK streep onder lastig seizoen