Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

De Vries en De Jong slaan dubbelslag in Voerendaal

Zondag 12 augustus 2018

Clubcompetitie - Hartthijs de Vries heeft de 53e editie van de Hel van Voerendaal voor elite/beloften op zijn naam geschreven. De coureur van NWVGroningen lag in de klimkoers over 153 kilometer, meetellend voor de clubcompetitie, lange tijd vooruit met zijn ploeggenoot Jeen de Jong, die hij uiteindelijk met een symbolische banddikte voorbleef. Nils Sinschek (De Jonge Renner) legde na een tweestrijd met Arno Kleinjan (Jan van Arckel) beslag op de derde plaats.

Tekst: Dan Rolandus

 

‘’We reden na 110 kilometer weg met zeven man. Jeen (de Jong, DR) en ik voelden dat we allebei goed waren. Met nog 65 kilometer te gaan plaatsten we enkele demarrages waarop ik uiteindelijk vooruit kwam te zitten en een voorsprong nam van twintig seconden. Jeen maakte de oversteek op een klimmetje en zijn uiteindelijk kop over kop doorgegaan. Het was nog heel ver, maar we voelden ons goed en zagen dat we op de klimmetjes en de afdalingen uitliepen. Ook op de rechte stukken met een vervelende wind tegen hoefden we geen tijd in te leveren. Jeen kwam nog ten val, waarop ik hem opwachtte om vervolgens samen door te gaan. We hadden na zo’n mooie koers met elkaar afgesproken dat we samen over de finish zouden gaan’’, aldus analyseerde Hartthijs de Vries de (gezamenlijke) overwinning.

 

Speciaal

Nadat de elitecoureurs zich bij Résidence Valkenburg in Schin op Geul voor de 53e editie van de Hel van Voerendaal in het Zuid-Limburgse heuvelland in gang hadden getrokken, formeerde zich na een halfuur koers een kopgroep van zes man met daarin Meindert Weulink (WPGAmsterdam), Peter Merx NWV Groningen), Maarten Vierhout (WV De IJsselstreek), Ronald Kruijer (WV De Kannibaal), Tim Meusen (TWC Het Snelle Wiel) en Rens te Stroet (Sensa-Kanjers voor Kanjers). De leiders hadden bij de eerste passage op de Fromberg een halve minuut voorsprong op het  peloton. Met ruim 100 kilometer voor de wielen trok Hartthijs de Vries ten aanval en sloot bij de aanvallers aan. De Kollumer uit de sterke equipe van NWVGroningen ging er meteen op en erover, wilde het tempo verhogen. Jorgos Schrijver (WPGAmsterdam), Harry Sweering (West-Frisia), de Zuid-Hollander Thomas Ruijgrok (UWTC De Volharding), Arne Peters (ARTV De Adelaar) volgden het spoor van De Vries, evenals de zich goed staande houdende Rens te Stroet. Jeen de Jong sloot bij als een goede compagnon voor De Vries. De zeven leiders bouwden in de zware koers door het tropische heuvelland een voorsprong op van maximaal 1.40 minuten op een achtervolgende groep van twintig man en 2.10 minuten op het sterk uitgedunde peloton. Terwijl de kopgroep de voorsprong zienderogen zag verdwijnen, moest ook de moegestreden Arne Peters afhaken. Hartthijs de Vries onderkende het gevaar van de achtervolgers en zocht met nog twee ronden voor de wielen opnieuw de aanval, even later gevolgd door ploeggenoot Jeen de Jong. Het duo werkte eendrachtig samen en zag de voorsprong gestaag oplopen tot 2.10 minuten. Terwijl het duo zich stilaan ging opmaken voor de overwinning, streken Martijn Dijkstra, Nils Sinscheck (beiden De Jonge Renner), Rens te Stroet (Sensa-Kanjers voor Kanjers), Wouter Been (West-Frisia), Diederik Deelen (Westland Wil Vooruit), Arno Kleinjan, Antonie van Noppen en Remco Schouten (GRC Jan van Arckel) neer op de overgebleven koplopers Jorgos Schrijver (WPGAmsterdam), Harry Sweering (West-Frisia) en Thomas Ruijgrok (De Volharding). Bij het ingaan van de laatste ronde hadden de leiders De Vries en De Jong een riante voorsprong op de achtervolgende groep, waaruit Arno Kleinjan (Jan van Arckel) en Nils Sinschek (De Jonge Renner) nog waren weggesprongen. Hartthijs de Vries en Jeen de Jong kwamen op de Breeweg in Schin op Geul gezamenlijk over de finish waarop De Vries met zijn banddikte voorsprong werd uitgeroepen tot winnaar. Nils Sinschek veroverde na een sprint a deux met Arno Kleinjan de derde podiumplek. ‘’Na de nationale en de districtstitel was dit mijn eerste overwinning in een klassieker. Het NK was supermooi, maar een Limburgse klassieker winnen is natuurlijk ook super. Zeker op de manier waarop we met z’n tweeën de koers hebben gereden.’’

 

Uitdaging

Hartthijs de Vries heeft besloten om in 2019 voor de continentale wielerstal van Vlasman te gaan rijden. ‘’Vlasman is een mooie ploeg voor mij. Zij rijden een mooi programma en daarnaast wil ik graag op de baan gaan rijden. Ik heb een goede tijdrit in de benen, dus denk ik aan de achtervolging en aan de puntenkoers. De baan is voor mij een mooie uitdaging, want ik heb er wel op getraind, maar heb er nooit een wedstrijd op gereden.’’ De 22-jarige Fries, die voorheen uitkwam voor het Rabobank Development Team en voor SEG Racing Academy en dit jaar nog zijn contract als prof bij Roompot-Nederlandse Loterij vanwege hartklachten inleverde, kijkt uit naar Olympia ’s Tour vanaf 11 tot en met 16 september. ‘’Olympia ’s Tour is naast een paar mooie wedstrijden mijn grootste doel. Ik wil met een mooie tijdrit in Offenbeek een mooie eindklassering bereiken.’’

Jesper Rasch is definitief eindwinnaar geworden van de clubcompetitie.

Uitslag 53e Hel van Voerendaal voor elite/beloften (clubcompetitie): 1. Hartthijs de Vries (Kollum, NWVGroningen), 2. Jeen de Jong (Britsum, NWVGroningen), 3. Nils Sinschek (Maastricht, De Jonge Renner), 4. Arno Kleinjan (Gouda, GRC Jan van Arckel), 5. Martijn Dijkstra (De Knipe, De Jonge Renner), 6. Antonie van Noppen (Ridderkerk, GRC Jan van Arckel), 7. Remco Esselaar (Stein, TWC Het Snelle Wiel), 8. Steven Willemsen (Groningen, De Kanibaal), 9. Robin Lowik (Vriezenveen, Krush-IJsselstreek), 10. Carlos Schreuder (Veenendaal, Dutch Food Valley).

Foto: © Sportfoto

 

Dit artikel is mogelijk gemaakt door:

Fietsen en KoffieEerder...

Clubcompetitie Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl