Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Van Dijk mikt op de tijdritkampioenschappen

Vrijdag 31 mei 2019

Nederlandse kampioenschappen - In Bergen op Zoom reed Ellen van Dijk vorig jaar naar haar vierde nationale tijdrittitel. De voormalig wereldkampioene op dit onderdeel (Florence 2013) is erop gebrand opnieuw als winnares uit de bus te komen in een prestigestrijd met de huidige wereldkampioene tijdrijden Annemiek van Vleuten en wereldkampioene op de weg Anna van der Breggen.

De drie Nederlandse vrouwen bezetten in 2018 in Innsbruck het gehele WK-podium, dus je mag straks in Ede een strijd tussen de absolute wereldtop verwachten.Dat gevecht met twee wereldkampioenes maakt het NK altijd tot een wedstrijd om naar uit te kijken voor Van Dijk, die zich momenteel naast Nederlands ook Europees kampioene tijdrijden mag noemen. “Het is één van de weinige momenten dat we elkaar in een tijdrit tegen komen afgezien van een wereldkampioenschap. Dat ik vorig jaar die strijd won, geeft dan ook een heel goed gevoel. Het zijn niet de minsten die je dan achter je laat. Het is ook altijd wel een momentopname, je kunt alleen maar winnen als je die dag over superbenen beschikt. Ik denk dat in ieder geval het parcours in Ede me ligt, het is vooral rechtdoor, met het keerpunt als het meest technische onderdeel van deze tijdrit. Onder die omstandigheden kan ik goed mijn kracht kwijt. Ik denk dat Anna en Annemiek beter tot hun recht komen als het parcours wat glooiender en/of wat technischer is. Dus je hoort mij niet klagen over het traject van dit NK.”

GEVECHT MET JEZELF

Een tijdrit is niet alleen een strijd met je tegenstanders maar ook een gevecht met jezelf, weet de tijdritspecialiste uit Woerden. “Je gedachten kunnen overal naartoe gaan, maar je moet geconcentreerd blijven en jezelf aansporen zo hard mogelijk te gaan. Als je meer ervaring hebt, weet je wel steeds beter wat je lijf aankan. Ik wil onderweg nooit tijdsverschillen horen en ook geen wattages zien, ik moet gewoon zo hard mogelijk van de start naar de finish. Dat betekent overigens niet dat ik geen coaching krijg onderweg hoor, ik hoor graag even wanneer een bepaald punt eraan komt. En iemand die je zo nu en dan motiveert achter je, kan ook prettig zijn.” Van Dijk werkt bij Trek-Segafredo in een nieuwe omgeving en met een nieuwe trainer. “Hij is heel fanatiek en het is altijd heel erg mijn eigen weg mag uitstippelen. Zo had ik de vrijheid om met de nationale ploeg van de KNWU op trainingskamp te gaan en in de aanloop naar dit NK reed ik de Thüringen Rundfahrt ook in het oranje. Vervolgens trok ik in de Women’s Tour of Britain weer mijn teamkleding aan.”

MINDER FAVORIET OP NK WEG

Uiteraard staat Van Dijk drie dagen na de nationale titelstrijd tegen de klok in hetzelfde Ede ook aan het vertrek van het Nederlands Kampioenschap op de weg. Daar vertrekt ze op voorhand met minder titelaspiraties. “Ik ben de enige van Trek-Segafredo in koers die dag. Uit ervaring weet ik dat het dan toch moeilijk opboksen is tegen de blokken van de Nederlandse ploegen (Boels-Dolmans, Sunweb, CCC-Liv en Parkhotel Valkenburg, red.). Uiteraard loer ik wel op een kans om te winnen tijdens de koers. Ik zou heel graag een keer Nederlands kampioene op de weg worden en een jaar in die rood-wit-blauwe trui rijden. Dat zou een prachtige uitkomst zijn, maar als tijdritspecialiste zet ik op voorhand toch meer in op een titel op het onderdeel tijdrijden. Daar is het simpelweg een gevecht van vrouw tegen vrouw. De beste wint. Hopelijk ben ik dat.” 

Foto: © Sportfoto

 


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl