Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Nationale juniorentitel naar Van der Tuuk

Zaterdag 22 juni 2019

Nederlandse kampioenschappen - Axel van der Tuuk is Nederlands kampioen bij de junioren. De renner uit Assen klopte thuisfavoriet Hidde van Veenendaal in Dongen.

Sten Verzijl won vlak daarachter de sprint van het peloton.

Van der Tuuk en Van Veenendaal sprongen in het laatste koersuur naar een kopgroep van vier met Loe van Belle, Thomas Mijnsbergen, Jaap Roelen en Jordan Habets. Roelen was eerder ook al in de aanval met Enzo Leijnse. De zes gingen samen de finale in. Maar Van der Tuuk en Van Veenendaal hadden snel in de gaten dat het voorin niet hard genoeg ging. Ze sprongen in de voorlaatste ronde weg uit de kopgroep en hielden stand.

Pokeren deden ze allebei in de slotkilometer, maar Van der Tuuk nam toch het initiatief in de sprint om vervolgens Van Veenendaal tot op de streep voor te blijven.

Afgelopen woensdag moest hij zijn nationale trui inleveren op de tijdrit, hij werd vijfde. "Ik heb veel tegenslag gehad dit jaar en had ook niet verwacht dat ik daar zou winnen. Vandaag voelde ik me heel goed. Van Veenendaal stond ook bij mij bovenaan mijn lijst om in de gaten te houden. Het was een goed teken dat we elkaar vonden in de achtervolging op de vier en later in de finale. Hij bleef heel koel in de finale. Ik zei nog dat hij zijn thuispubliek niet teleur moest stellen, maar hij liet zich de kop niet opdringen. Onderweg had ik gevoeld dat ik de sterkste was, dus ik ging de sprint wel met veel vertrouwen aan. Ik ben heel blij met de zege op dit NK. Mijn tijdrittrui heb ik niet veel kunnen dragen, hier hoop ik meer van te genieten. Hopelijk is dit NK de ommekeer in dit seizoen en rijd ik nog een sterk najaar."

Hidde van Veenendaal was in zijn eigen woonplaats de gedoodverfde favoriet om de Nederlandse titel bij de junioren op te halen. Hij kende elk hobbeltje en bochtje in het 9,5 kilometer lange parcours rondom Dongen. Doch aan het einde van de rit moest de tweedejaars junior het in een sprint a deux afleggen tegen de Drent Axel van der Tuuk. ‘’Het is wel zuur, je rijd altijd om te winnen, maar voelde dat het hem vanwege de kramp niet ging worden’’, erkende Hidde van Veenendaal de kracht van de man uit Assen. De Brabander was evenwel in de eerste ronde gevallen, viel over zijn voorganger heen. ‘’Dat kostte enorm veel energie, en na de fietswissel zakte mijn zadel. Ik dacht aanvankelijk dat het helemaal over was, maar nadat we na een achtervolging bij de vier vooruit (Loe van Belle, Thomas Mijnsbergen, Jaap Roelen en Jordan Habets, DR) waren gekomen, was ik de enige, die nog kon reageren op de demarrage van Axel. Als je dan nog tweede wordt, moet je tevreden zijn.’’ Hidde van Veenendaal, die uitkomt voor Jumbo Visma/De Jonge Renner, kan terugzien op een uitstekend voorjaar. Zo zegevierde hij in Parijs-Roubaix en behaalde onder meer tweede plaatsen in de 2.1 meerdaagse wedstrijden La Coupe du President de la Ville de Grudziądz en de Driedaagse van Axel. ‘’Tot nu toe gaat het best lekker. Ik hoop volgend jaar bij de belofte op een goede ploeg en hoop daarin door te groeien naar de profs’’, aldus de ambitieuze student Management & Communicatie aan het Johan Cruijff-College in Roosendaal.

Sten Verzijl uit Berkel & Rodenrijs was zielsgelukkig met zijn derde plaats. ‘’Er werd tijdens de koers veel aangevallen, er werd hard gekoerst. Toen we in de achtervolging de vier hadden teruggepakt, zat alleen de derde plaats er nog in. Ik heb op de kasseienstrook aangevallen en wist het peloton tot aan de finish voor te blijven.’’ Dat Sten Verzijl een podiumplaats op het NK bemachtigde verraste hem zelf, maar de coureur van WTC de Amstel behaalde in de Driedaagse van Axel een zesde plaats in het eindklassement en werd derde in de Omloop door het Land van Bartje, tweede in de GP van Steenbergen, werd districtskampioen van Zuid-Holland tijdrijden en behaalde een tweede plaats op het DK-weg van Zuid-Holland. ‘’Ik hoop volgend jaar voor een continentale ploeg te mogen uitkomen. Nee, ik heb nog geen contact, maar ik hoop dat deze er snel zullen komen’’, besloot de tweedejaars MBO student Sport & Bewegen aan het Rijnmond College in Zoetermeer.

1. Axel van der Tuuk, 2. Hidde van Veenendaal, 3. Sten Verzijl, 4. Olav Kooij, 5. Kevin Arrammach, 6. Serginho Wilshaus, 7. Huub Artz, 8. Hugo Kars, 9. Melvin Drost, 10. Lars Homann

Foto: © Sportfoto


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl