Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Dekker wint nationale titel beloften

Zaterdag 29 juni 2019

Nederlandse kampioenschappen - De Nederlandse beloftentitel op de weg is voor David Dekker. De renner van Metec-TKH won in de sprint.

Tekst: Dan Rolandus en Roy Schriemer

Nils Eekhof (Sunweb) werd tweede, Marijn van den Berg namens Metec-TKH derde.

De wedstrijd zat lang op slot, hoewel kopgroepen wel probeerden de impasse te doorbreken. De meest serieuze poging kwam op naam van Ide Schelling (SEG), Marijn van den Berg (Metec-TKH), Stijn Daemen (Homesolutions) en Ramon van Bokhoven die op twee ronden van het einde ten aanval trokken en veertig seconden kregen. In de absolute slotfase was er nog een uitval van Daan Hoole (SEG) en Dylan Bouwmans (Metec-TKH), maar ook zij kregen geen ruimte.

Vertrouwen in de sprint

De sprint was onvermijdelijk en het was Dekker die - na het behalen van zeven jeugdtitels op de weg en in het veld-  naar de nationale driekleur sprintte. "Ik had vooraf aangegeven vertrouwen te hebben in de sprint. Het peloton ontbeert op dit moment een topsprinter die er bovenuit steekt - een type als Jakobsen een paar jaar geleden - en als er op de macht gesprint wordt, het loopt hier nog even iets omhoog, dan wist ik dat ik een goede kans maakte. We hebben wel geprobeerd de koers hard te maken. Ik zou zelf alleen mee springen als ik echt kansrijk was, maar dat moment kwam niet. We hadden een punt afgesproken op tien kilometer van het einde dat we definitief zouden besluiten in te zetten op een sprint en dat kwam er van. Deze titel betekent heel veel voor me. Voor de ploeg omdat we hier een sterke koers hebben gereden en voor mezelf omdat dit een bekroning van een sterk seizoen is. Ik heb dit seizoen op meerdere momenten en op verschillende manieren gewonnen en deze zege springt er dan natuurlijk uit." 

Dekker denkt nog niet aan prof worden. "Natuurlijk spookt het door mijn hoofd dat ik graag prof wil worden. Ik moet misschien nog iets sterker worden, meer inhoud kweken. Het zou mooi zijn als ik nog een stap kan zetten."

Dubbel gevoel

Nils Eekhof uit Rijssenhout moest in de massasprint achter ‘TGV’ David Dekker genoegen nemen met de tweede plaats. ‘’Ik ben op zich tevreden met mijn sprint, maar werd voor het ingaan van de laatste bocht teveel gehinderd waardoor ik nog zeven man voor me had’’, sprak de coureur uit de continentale wielerstal van Team Sunweb over het dubbele gevoel van zijn tweede plaats. ‘’Ik moest vijftien meter goed maken en omhoog voelt dat best wel. Ik koos achter Marijn van den Berg het verkeerde wiel, terwijl David over de andere kant doorkwam. David Dekker is een heel rappe man, maar mijn sprint voelde goed, dus had ik graag man tegen man met hem voor de overwinning willen rijden. Daar kreeg ik nu de kans niet voor. Nu maar even rust houden en opladen voor de tweede helft van het seizoen’’, aldus de man metprofambities.

Dik tevreden derde

Marijn van den Berg (Metec-TKH) uit De Meern was dik tevreden met zijn derde plaats. ‘’Je weet dat je met David (Dekker, DR) de snelste sprinter in huis hebt. Ik ben geen pure sprinter, maak de meeste kans in kleine groepjes. David wilde als eerste de laatste bocht ingaan, ben dus achter hem blijven rijden en heb mijn eigen sprint gereden. Als je achter David alleen Niels Eekhof nog over je heen ziet komen, mag je dik tevreden zijn met de derde plaats’’, aldus de eindwinnaar van de Carpathian Race in Slowakije.

Overslaande ketting

Marten Kooistra (SEG Cycling Academy) belandde op de immer onsympathieke vierde plaats. ‘’We hebben geprobeerd de groep te laten breken, maar dat is niet gelukt’’, baalde nationaal tijdritkampioen (o23) Daan Hoole mee met zijn ploeggenoot. In de sprint sloeg de ketting van Marten over, gewoon pech. Daarvoor heb ik samen met Dylan Bouwmans nog geprobeerd om een aanval te plaatsen, lieten we op een klimmetje een gaatje vallen, maar waren net niet sterk genoeg om het vol te houden.’’

NK Beloften:

1. David Dekker (Metec-TKH), 2. Nils Eekhoff (Sunweb), 3. Marijn van den Berg (Metec-TKH), 4. Marten Kooistra (SEG), 5. Victor Broex, 6. Alex Molenaar, 7. Joren Bloem, 8. Dennis van der Horst, 9. Daan van Sintmaartensdijk, 10. Ramon van Bokhoven, 11. Jesse de Rooij, 12. Antonie van Noppen, 13. Mauro Spapen, 14. Xavier Poels, 15. Jari Stravers

Foto: © Sportfoto Photoagency


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl