Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Nederlandse proftitel is voor Jakobsen

Zondag 30 juni 2019

Nederlandse kampioenschappen - Fabio Jakobsen is in Ede Nederlands prof kampioen geworden. Hij bleef Moreno Hofland en Bas van der Kooij sprintten mee op het podium.

Tekst: Dan Rolandus en Roy Schriemer

Danny van Poppel werd aanvankelijk tweede maar gedeclasseerd vanwege het afwijken van zijn lijn in de laatste rechte lijn. Daardoor schoven Hofland en Van der Kooij een plekje op.

Jakobsen was voor aanvang onzeker over zijn kansen. "Laten we het zo zeggen, ik was niet met mezelf naar de streep gereden. Ik had er ook niet echt de regie over of de kopgroep teruggehaald zou worden. Maar gelukkig waren er andere ploegen die dat werk opknapten. Sunweb werkte natuurlijk voor Cees Bol en op het laatst was het Jumbo-Visma dat voor Van Poppel een trein opzette. Die is natuurlijk ook gewoon snel. En ik kan natuurlijk een slechte dag hebben of last met me te plaatsen. Maar gelukkig voor mij werd het een sprint én bleek ik de snelste. Deze trui betekent heel veel voor me. Het is eigenlijk niet echt te vergelijken met een andere koers, je mag hiermee immers een jaar lang in het rood-wit-blauw rijden. Ik hoop deze trui te tonen in de Ronde van Polen en de Vuelta en ben er trots op hiermee rond te mogen rijden" aldus Jakobsen, die ook nog reserve is voor de Tour voor het geval Viviani uitvalt. 

Een kopgroep van negen kleurde de koers met Koen Bouwman, Jos van Emden (Jumbo-Visma),  Elmar Reinders, Oscar Riesebeek (Roompot), Wesley Kreder (Wanty-Groupe Gobert), Adriaan Janssen (MonkeyTown-A Bloc),  Arne Peters (Alecto), Thijs de Lange (Metec-TKH) en Luuc Bugter (BEAT). Elmar Reinders demarreerde in de laatste ronde uit edeze groep en leek met een lange solo op weg naar de nationale titel, maar mede door het jagende peloton onder leiding van onder meer de miniploeg van EF Education First (Sebastian Langeveld, Julius van den Berg en Moreno Hofland) in het zicht van de haven in de kraag gegrepen. ‘’We hebben nagenoeg de hele koers in de aanval gereden, maar in de finale werd de samenwerking in de groep steeds minder, waarop ik besloot te springen met het idee, we zien wel. Het was lastig, maar ik probeerde erin te blijven geloven. Je moet immers wel, maar op anderhalve kilometer van de streep kwam de groep over mij heen’’, aldus analyseerde de coureur van Roompot-Charles zijn race.

Moreno Hofland toonde zich tevreden met de tweede plaats. ‘’Er waren er gewoon twee rapper en ook niet de minsten’’, doelde de renner uit de Amerikaanse wielerstal van EF Education First op de zegevierende Fabio Jakobsen en Danny van Poppel. Doch toen de jury besloot om Danny van Poppel te declasseren naar de 28-ste plaats, schoof de Brabander op naar plaats twee. ‘’Het was een lastige koers met een terugkerend heuveltje en veel lastige bochten. We moesten toch hard rijden om de kopgroep terug te pakken. Julius (van den Berg, DR) reed lange tijd op kop en bracht de achterstand van 8 minuten terug tot 4 minuten en Sebastian (Langeveld, DR) reed in de finale het laatste gaatje dicht. Kortom, we hebben met drie man een goede koers gereden. Ik ben over mezelf tevreden, heb na alle malheur van ziek zijn vanaf eind december in het voorjaar eindelijk weer eens een goede koers gereden. Ik heb in april wat rust genomen en vanaf Noorwegen ging het beter, reed ik me in de Route du Sud (La Route d'Occitanie - La Dépêche du Midi, DR) na een goede koers eindelijk weer eens op het podium. Nu liep het ook goed, maar waren er gewoon twee, ik bedoel één, rapper’’, aldus Moreno Hofland.

Bas van der Kooij schoof na de immer onsympathieke vierde plaats vanwege de declassering van Danny van Poppel op naar de derde plaats. ‘’Ik heb mijn eigen sprint gereden. De koers was op zich niet echt lastig, wel in de finale waar er dan altijd hard wordt gereden. Toen de laatste man werd teruggepakt, was het zaak om me te positioneren, werd wel iets gehinderd, maar ben uiteindelijk toch derde geworden.’’ ‘’Ik ben de koers ingegaan om te winnen’’, stelde de 23-jarige inwoner uit het Zuid-Hollandse Maassluis. ‘’Als je met zo’n sterk deelnemersveld podium rijd, mag je niet klagen. Deze derde plaats is de bevestiging van een tot nu toe goed seizoen.’’ Bas van der Kooij behaalde naast talrijke podiumplaatsen een overwinning en de groene trui in de Tour of Antalya in Turkije. ‘’Ik zou het komende seizoen graag een stapje hogerop willen, daar ben ik best aan toe’’, besloot de renner uit de continentale wielerstal van Monkey Town-A Block.

Foto: © Sportfoto Dick Soepenberg en Bart Hazen


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl