Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Kwakzalver levert geen half werk

Dinsdag 01 oktober 2019

Products - Het is een vraag die ik niet iedere dag krijg, of ik misschien een keertje iets van de Kwakzalver wil testen. Het heeft meteen mijn aandacht. Al snel begrijp ik dat het hier niet gaat om een bezoekje is van "een landloopend geneesmeester of liever geneesswetser" gaat die mij "dapper onder 't voortbrengen van veel kwakken en klugten, swetsen en opsnyen" een product  "dat hy der byna allerley kwaale mede geneesen kan" * wil aansmeren, maar om een serieus bedrijf. Marathonschaatser Roy Boeve richtte het bedrijf in 2018 op met het doel de sporter verder helpen in zijn of haar sport. Kwakzalver wil alleen producten op de markt brengen die echt wat bijdragen aan de prestaties. Of het nu gaat om benen 'warm zetten' voor het fietsen, afkoelen of het verzorgen van schaafwonden opgelopen bij het sporten,

Als ik aangeef dat ik zeker belangstelling ligt er de volgende dag een heerlijk geurend pakket in de brievenbus. Het bedrijf heeft me drie tubes opgestuurd, een wondenzalf, een warme créme en een koele gel.   

'warm en koud zetten'

Het is een discussie binnen de wielerwereld, moet je voor je rit je benen 'warm zetten' of niet? Die wijsheid heb ik niet in pacht, ik weet wel dat ik zelf altijd een pot met een hete paardenbalsem heb staan en dat het mij goed bevalt om de benen in te smeren voordat ik op pad ga. Datzelfde geldt voor het koelen van de spieren na afloop van een inspannend ritje. Kwakzalver zegt 'uitzonderlijk goede' producten te maken en ik kan niet wachten tot mijn eerste rit.

'Vurig warm' heet de verwarmende zalf en ik kan na nog geen 20 minuten merken dat de naam geen leugen is. Mijn benen beginnen letterlijk te gloeien en dat terwijl het heerlijk ruikt. Het is buiten nog fris maar met de 'beentjes' is niets mis, ik fiets weg alsof ik al een kwartier heb warmgereden. Uiteindelijk doe ik een hele ochtend kopwerk  zonder dat de spieren protesteren.

Dat gaat ook op als ik na afloop de koele gel gebruik. Ik heb inmiddels meerdere van dit soort gels gebruikt, het insmeren van de benen met een koele gel is een standaardhandeling die ik eigenlijk na elke inspanning verricht. De koele gel van Kwakzalver is uitzonderlijk koel. Als ik na een avondritje met ingesmeerde benen onder de dekens kruip zijn ze de volgende ochtend nog steeds koel. Als ik uit bed stap voelen de spieren als herboren.

'wonden wonder'

Ik had het graag bij me gehad tijdens mij laatste vakantie in Italië toen ik onderuit ging op een onverhard weggetje. De schaafwond op mijn benen was snel genezen, maar de forse schaafwond op mijn heup was een ander verhaal. Voordat ik die onder controle had was ik weken verder. Kwakzalver zegt daar een oplossing voor gevonden te hebben met hun 'Wonden Wonder' zalf. Belangrijk ingrediënt van deze wondenzalf is wolvet, een vet dat voorkomt in de wol van schapen. Wolvet wordt veel gebruikt omdat het goed wordt opgenomen door de huid. In combinatie met hars en ontstekingsremmende en helende oliën moet de herstellend vermogen van de huid gestimuleerd worden.

Profrenner Laurens ten Dam gaat niet van huis zonder een tube wondenzalf van Kwakzalver Sports in zijn koffer sinds hij een tube opgestuurd kreeg van schaatser Gary Hekman. De renner kwam net terug uit de Dauphiné met het nodige straateczeem en merkte meteen dat het werkte zegt hij in de 'Live Slow Ride Fast Podcast . "Je moet het er dik opsmeren en na twee dagen zag het er meteen een stuk beter uit dan de wonden die ik nog had van de Giro. Schoon en rustig, het houdt je wond goed nat en ontsmet. Ik ben enthousiast!"

conclusie

Het Zwolse Kwakzalver voldoet wat mij betreft aan z'n belofte om 'stijlvolle, onderscheidende en vooral functionele producten' te maken. De warme crème en de koude gel zijn absoluut beter dan de producten die ik zelf in huis heb of had. Ondanks dat ik hem voorlopig niet nodig hoop te hebben, gaat de wondenzalf vanaf nu standaard mee in de sporttas. Naast de andere tubes. Kwakzalver heeft ook nog een zalf tegen krampen in het assortiment, het is jammer dat ik die niet kon testen toen ik afgelopen week na zes en een half uur op de fiets kramp kreeg in mijn kuiten. (Erik Jan Jansen)

* Adriaen Koerbagh (1633-1669) in zijn boek Bloemhof van Allerley Lieflyckheyd.

 



Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl