Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Megmeister seamless baselayer - comfortabel winter door

Dinsdag 11 februari 2020

Products - Zo'n vijftien jaar geleden stapte ik voor het eerst op een racefiets. Natuurlijk ergens in de zomer, zodat ik aan een simpele broek en shirt meer dan voldoende had. Totdat het weer veranderde en het toch wel fris werd op de fiets. Op aanraden van meer ervaren fietsvrienden kocht ik mijn eerste ondershirt, een no-nonsense standaard shirt met lange mouwen. Het hield me jaren warm tijdens winterse omstandigheden. Ik ontdekte ook al snel dat elk weertype zijn eigen type ondershirt vraagt. En dus heb ik zweethemdjes voor als de mussen van het dak vallen, dikke shirts voor de momenten dat diezelfde mussen doodgevroren langs de weg liggen en ondershirts die bedoeld zijn voor extreem winderig weer waarbij die mussen naar de andere kant van het Kanaal geblazen worden. Voor aanvang van elke fietstocht weet ik precies welk shirt geschikt is voor de geplande tocht. 

De afgelopen weken stonden in het teken van het testen van het Megmeister winter 'baselayer' shirt. Megmeister is een Engels/Nederlandse bedrijf en een redelijk nieuwe speler op de markt van ondershirts. Het bedrijf heeft de stap in, onder andere de wielerwereld, niet zomaar gezet maar heeft het bescheiden streven 's werelds beste ondershirt te maken. 

kant aan mijn broek oftewel 'a short history'

Drijvende kracht achter het streven om het beste merk ondershirt ter wereld te worden is Jos Ruiterman. Deze de in Engeland wonende Nederlander mag zich met recht een echte textielman noemen. Na jaren eigenaar te zijn geweest van een Britse kantfabriek begaf hij zich jaren geleden op de markt van sportkleding. Als ontwikkelaar voor een grote leverancier in het Verre Oosten maar ook dichterbij. in de wereld van het snowboarden en de watersport. De kennis die hij in al die jaren opdeed gebruikte Ruiterman om de Megmeister 'baselayer' te ontwikkelen. In samenwerking met textielfabrikanten ontwikkelde hij de 'DRYNAMO' stof waarmee een naadloos, hypo-allergeen shirt gemaakt wordt dat de wielrenner niet alleen droog maar ook warm moet houden in de winter.

Warm blijven op de fiets in de winter is altijd een delicate afweging. Trek je teveel aan dan heb je al snel het gevoel te ontploffen van de warmte, andersom maakt dat je zit te vernikkelen op de fiets. Een goede outfit begint met een ondershirt. Belangrijk van dat shirt is dat het de warmte van je lichaam vasthoudt maar tegelijkertijd zweet goed afvoert. Doet dat het niet, dan wordt het ondershirt drijfnat en verlies je warmte. Een lastige uitdaging voor elk merk, dus ook Megmeister, is een evenwicht te vinden tussen afvoer en warmte. Zeker omdat de meeste wielrenners in de winter jacks dragen die niet echt goed ademen waardoor zweet geen kans heeft om te ontsnappen. 

Een uitdaging dus. Ik test het shirt dus op warmte en vochtafvoer en doe dat op verschillende manieren. De eerste rit die ik maak is op de gravelbike, waar ik mijn standaard testrondje mee rij. Buiten ligt de temperatuur rond  de 3 graden en als jas draag ik het goed ademende Tokaido Alpha jack van PedalEd. Ruim twee uur draai ik uitdagende rondjes door de blubber en over gravelstroken. Ik ben optimistisch, tijdens het fietsen heb ik het niet te warm en blijft het ondershirt aardig droog. 

Een twee test doe ik op de racer, met een 'standaard' jack aan. De winter wil maar niet echt goed doorkomen en het is opnieuw rond de 3 graden. Over het ondershirt draag ik een standaard wielershirt. De verhouding tussen het Megmeistershirt, overkleding en inspanning verschilt duidelijk. Na amper tien kilometer moet ik aan de kant, ik heb het bloedheet en mijn wielershirt gaat onverbiddelijk uit. Met alleen het ondershirt onder mijn winterjas fiets ik verder en ik moet vaststellen, het is precies de goede combi met de heersende temperatuur. Ik merk dat ik wel bezweet raak en dat het ondershirt niet helemaal droogblijft. Halverwege las ik een stop van een minuut of vijf in, iets wat ik in de winter niet graag doe. Stilstaan staat gelijk aan afkoelen en soms wordt je daarna ook nooit meer warm. Deze keer niet, de Megmeister houdt me warm als ik stilsta en ook als ik even later weer op gang ben gekomen. 

Ik test het ondershirt ook tijdens een rondje hardlopen. Met alleen een lichtgewicht dun jasje erover loop ik storm Ciara tegemoet. Ik ben geen 'echte' hardloper, meer een fietser die het er wel eens naast doet. Gevolg is dat ik vaak de verkeerde kledingkeuze maak. Dan ga ik te warm of koud gekleed van start. Deze keer is het helemaal goed, geen enkel moment van de intervaltraining heb ik het of te koud, of te warm.

een kritische noot

Het valt me meteen op dat de randen van het shirt er aan de hals en mouwen wat rafelig/slordig uit ziet. Dat komt natuurlijk door het aan één stuk naaien van het shirt zonder naden, maar ik heb even de angst dat het in de loop van de tijd afrafelt. Dat laatste gebeurt overigens na een meerdere wasbeurten niet. Dan de pasvorm, ik heb een maat M en ik merk dat de mouwen erg lang zijn. Het maakt dat ik ze iets moet opstropen waardoor er weer een soort van naden ontstaan. In tegenstelling tot de mouwlengte is de lengte van het shirt voor en achter wat mij betreft aan de korte kant. Als ik rechtop ga zitten op de fiets kom een stuk van mijn buik bloot te liggen. Hetzelfde gaat op voor de achterkant, als ik diep in de beugels ga voel ik het net te ver optrekken. Nu besef ik dat ik zeker geen strak topsportlichaam heb maar qua pasvorm mag er wat aan verbeterd worden. 

conclusie

Ondanks bovengenoemde pasvorm is de Megmeister winter 'baselayer' zeer zeker geen slechte aankoop voor wie op zoek is naar een goed shirt. De belofte dat je altijd 100%  kurkdroog over komt wordt niet helemaal waargemaakt. Ik ben bang dat geen enkel merk dat ooit gaat lukken omdat dat ook grotendeels veroorzaakt wordt door wat er overheen wordt gedragen. Het shirt geeft precies genoeg warmte om comfortabel inspanning te leveren en daar heb ik ook wel andere ervaringen mee. De prijs van rond de 60 euro klinkt misschien wat aan de hoge kant maar kwaliteit kost nou eenmaal geld. Met dit shirt in de kast ben je de komende jaren de winter absoluut de baas. Ik weet in ieder geval dat het bij mij bovenop de stapel ondershirts komt te liggen. Megmeister maakt ook zweetshirts voor de zomer, ik ben benieuwd hoe die zijn. Misschien lees je er hier binnenkort meer over. 

Meer weten?  



Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl