Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Verrassingen kwalificatie hopen op sterk NK Tijdrijden

Dinsdag 15 juni 2021

Nederlandse kampioenschappen - Bij groot gebrek aan tijdritten in het coronajaar 2020 besloot de KNWU kwalificatiemomenten in Enkhuizen te houden richting het NKT morgen in Emmen om ook relatieve nieuwkomers een kans te bieden. Het bracht Anneleen Bosma en Michiel Kok aan de start op het NK Tijdrijden.

Uiteraard draaide het in Enkhuizen om de kille tijden. Achter Natalie van Gogh en Daniek Hengeveld werd Anneleen Bosma keurig derde. Daarmee was de in Londen wonende renster de beste clubvrouw in Enkhuizen. Bosma is na een stage in 2007 in Londen blijven wonen. “In Engeland worden elk weekeinde wel tien tijdritten georganiseerd. Zonder afzetting op een grote weg vroeg in de ochtend. Dus ik heb me de afgelopen jaren – ik fiets sinds 2017 – echt kunnen specialiseren in deze tak van de wielersport. Ik wilde hier ook graag goed presteren, maar miste wat vertrouwen omdat het de afgelopen weken niet echt goed draaide. Maar in Enkhuizen was het goede gevoel er wel en dat bleek ook uit de uitslag. Ik ben er heel blij mee.” Op het NK in Emmen hoopt ze bij de beste clubvrouwen te horen. “Ik deed in 2019 in Ede mee, maar daar had ik zoveel last van de warmte dat ik denk ik pas de zestiende clubvrouw was, nu hoop ik naar het podium te kunnen kijken. Deze uitslag geeft vertrouwen” aldus de 34-jarige Bosma, die hoopt dat de opzet van de kwalificatietijdrit meer clubs ertoe beweegt laagdrempeliger tijdritten te organiseren in Nederland.

Een kleine week eerder stonden de beloften aan het vertrek. Ja het virtuele podium was voor de continentale renners met winst voor nationaal kampioen op de weg Stijn Daemen. Een tweede plek voor tijdritkampioen Daan Hoole en een derde stek voor voormalig tijdrittopper bij de junioren Enzo Leijnse. Maar des te knapper was het dat clubrenner Michel Kok daar zo kort achter wist te eindigen. Op zes seconden van de nummer drie werd de renner van WV Grutsk vierde en was daarmee de beste renner van clubniveau. Uiteraard startte de renner uit Heerenveen met de ambitie zich te plaatsen voor het Nederlandse Loterij NK Tijdrijden in Emmen. Maar het was zijn eerste optreden op de tijdritfiets ooit. “Ik kom van oorsprong uit het schaatsen en ben vorig jaar serieus met wielrennen begonnen. Maar door corona waren er maar weinig wedstrijden. Vanwege mijn schaatsachtergrond ging ik ervan uit dat ik misschien wel aanleg had voor het tijdrijden. Dus heb ik mezelf een tweedehands tijdritfiets gekocht. Ik heb de afgelopen tijd veel tijd besteed aan de juiste houding en afstelling. En toen maar gestart in Enkhuizen in de hoop dat ik misschien bij de eersten zou eindigen en zo een ticket voor het NK kon afdwingen. Het eerste stuk ging minder goed, ik ben achteraf te langzaam gestart. Op het tweede stuk had ik nog veel over en toen heb ik ook nog wat goed kunnen maken op veel anderen. Het was geen perfecte tijdrit, maar ik ben wel heel blij met het resultaat. Dat belooft wat richting het NK."

Foto: Sportfoto (boven) en eigen foto

 

 


Sportscom.nlEerder...

Nederlandse kampioenschappen Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl